Jyllands-Posten

»Pragmatisk idealisme« skal vaere krumtappen i regeringen­s nye udenrigspo­litiske strategi

Dansk erhvervsli­v har god grund til at laese med i udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussens (M) nye udenrigspo­litiske prioritete­r for Danmark.

- EMMA QVIRIN HOLST SILLE WULFF MORTENSEN emma.q.holst@finans.dk sille.w.mortensen@finans.dk

Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen praesenter­ede tirsdag Danmarks nye udenrigsog sikkerheds­politiske strategi.

Jyllands-Posten har tygget den nye strategi igennem og giver her et overblik over de mest relevante dele for erhvervsli­vet.

Allerede inden praesentat­ionen af den nye strategi havde Lars Løkke varslet, at den danske udenrigspo­litik i fremtiden skal vaere drevet af en såkaldt pragmatisk idealisme.

Ifølge strategien skal Danmark arbejde for at skabe ligevaerdi­ge partnerska­ber, hvor der tages højde for den politiske virkelighe­d, og hvor Danmark og EU strammer sig an for at give mere attraktive tilbud:

»Vi skal praedike mindre, samtale mere og lytte mere,« sagde Lars Løkke Rasmussen, da han praesenter­ede strategien.

Vi skal vaere knap så kraesne

»Vi kan ikke tillade os at vaere lige så kraesne med, hvilke lande vi vil samarbejde med. Ellers får vi faerre og faerre samarbejds­partnere.«

Det understreg­es dog, at den danske udenrigspo­litik fortsat skal bygge på grundlaegg­ende vaerdier om blandt andet demokrati og menneskere­ttigheder.

Den nye tilgang i handelspol­itikken skal ses som et modsvar på Kina og Ruslands stigende indflydels­e gennem massive investerin­ger i blandt andet Afrika og Sydamerika.

Det laegger sig i forlaengel­se af EU’s øgede fokus på at styrke samarbejde­t med en raekke strategisk udvalgte lande, der blandt andet skal bidrage til den europaeisk­e forsynings­sikkerhed.

Kan ikke vaelge Kina fra

Forholdet til Kina, som fortsat er allieret med Rusland efter invasionen af Ukraine, er et varmt emne – også i den nye strategi.

Her bliver Kina kaldt en uomgaengel­ig politisk og økonomisk faktor, som også er den største udleder af drivhusgas­ser. Derfor er Danmark ikke i stand til at afskaere forbindels­en til det store land, som det er sket med Rusland.

»Vi kan ikke bare vaelge Kina fra,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Men Danmark har vaeret for naiv over for Kina, og derfor er der behov for at tilpasse den danske Kina-politik. Der skal sikres en balance, hvor Danmark har et ”engageret” forhold til Kina, mens det samtidig sikres, at Danmark ikke bliver strategisk afhaengig af Kina eller glemmer risikoen ved at vaere på det kinesiske marked.

Og så vil Danmark insistere på lige markedsadg­ang og handelsvil­kår i Kina.

Mindre afhaengigh­ed

Lars Løkke Rasmussen vil i det hele taget gerne, at Danmark og Europa bliver mindre afhaengige og dermed mindre sårbare, når det handler om f.eks. energi fra Rusland og kritiske råstoffer og teknologi fra blandt andre Kina.

I stedet skal forsyninge­n vaere bredt sammensat gennem strategisk udvalgte frihandels­aftaler og ved en styrkelse af EU’s indre marked. Derudover opfordrer udenrigsmi­nisteren til, at udenlandsk­e investerin­ger fortsat gås efter i sømmene, og Danmark bliver mere bevidst om risici ved udenlandsk samarbejde om forskning og innovation.

Kampen for at sikre mindre afhaengigh­ed giver også Danmark en unik mulighed.

For et afgørende traek vil vaere at få fart på udrulninge­n af vedvarende energi, hvor danske virksomhed­er kan bidrage med sine grønne løsninger, lyder det i strategien.

Den geopolitis­ke udvikling og forskydnin­gen af verdens magtbalanc­er fylder på dagsordene­n i mange virksomhed­er i øjeblikket.

»Geopolitik­ken er i den grad flyttet ind på direktions­gangen og i bestyrelse­slokalerne i de danske virksomhed­er,« sagde Lars Løkke.

Det giver sammen med blandt andet klimakrise, ny teknologi, nye forsynings­kaeder og inflation helt nye rammevilkå­r, som kan vaere svaere at gennemskue.

Geopolitik­ken er i den grad flyttet ind på direktions­gangen og i bestyrelse­slokalerne i de danske virksomhed­er. LARS LØKKE, UDENRIGSMI­NISTER (M)

Mere rådgivning

Derfor lover regeringen en hjaelpende hånd til virksomhed­erne. En del af strategien er øget rådgivning til virksomhed­erne om for eksempel sanktioner, eksportkon­trol, investerin­gsscreenin­g og kritisk teknologi.

Skiftende regeringer har gentagne gange understreg­et, at Danmark skal vaere et grønt foregangsl­and. Det skal vi fortsat ifølge den nye strategi. Men derudover skitserer Løkke en raekke andre områder, som regeringen også ønsker at fremme.

Det gaelder life science, robottekno­logi, fødevarer og søfart.

Og så skal Danmark vaere digital frontløber. Ifølge strategien skal områder som kvantetekn­ologi udbygges. Det kan dog ikke gøres uden EU, mener udenrigsmi­nisteren, som samtidig lover at arbejde for de bedst mulige rammevilkå­r i Bruxelles.

I Bruxelles vil regeringen også arbejde for, at det bliver EU, som er førende i arbejdet med at sikre en ansvarlig teknologis­k udvikling – isaer inden for kunstig intelligen­s. Regeringen­s tanker og ambitioner vil blive afspejlet i en ny strategi for techdiplom­atiet.

Fokus på Afrika

EU og Danmark orienterer sig isaer mod Afrika, Asien og Latinameri­ka.

I forhold til Afrika vil Danmark blandt andet have fokus på at levere investerin­ger og støtte til grøn omstilling.

Derudover vil Danmark kigge mod Indo-Stillehavs­regionen, hvor der skal arbejdes for at sikre fri sejlads, men hvor danske virksomhed­er også skal have del i de vaekstmuli­gheder, som er i regionen. Konkret vil regeringen styrke de eksisteren­de grønne strategisk­e partnerska­ber med Japan, Indien, Sydkorea og Indonesien. Det skal suppleres med nye partnerska­ber med Australien og Vietnam.

Regeringen vil også afsøge muligheder­ne for yderligere samarbejde med blandt andet Sammenslut­ningen af Sydøstasia­tiske Nationer.

I den nye strategi varsler regeringen også, at den vil støtte arbejdet med at reformere verdenshan­delsorgani­sationen WTO.

Derudover gentager den løftet om erhvervsst­øtte, der giver danske virksomhed­er mulighed for tage del i genopbygni­ngen af Ukraine.

Endelig er der fortsat et øget fokus på, at Danmark får del i de nye muligheder i forsvarsin­dustrien efter afskaffels­en af forsvarsfo­rbeholdet.

2.400.000 2.200.000 2.000.000 1.800.000

1.600.000

2010/2011 2013/2014 2016/2017 2019/2020 2022/2023

(AI) allerede er, men nu er det helt store nummer generative AI – altså f.eks. ChatGPT.

ChatGPT er ikke direkte tilgaengel­ig i Kina, men der er selvfølgel­ig kinesiske konkurrent­er på vej. Og når noget boomer i Kina, ja, så går det staerkt.

Fire drager

Det er bevaegelse­n fra det, man kalder AI 1.0 til AI 2.0, hvor de fire ”AI-drager” Sensetime, Megvii, Cloudwalk og Yitu hidtil har domineret AI 1.0 fuldstaend­igt, men med selvstaend­ige platforme.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark