Jyllands-Posten

Milliardae­r mister knap halvdelen af sin formue

En tidligere Trumprådgi­ver er blevet anklaget for at drive ”ponzi-lignende” forretning og har set aktierne i sit livsvaerk falde med 30 pct. på 10 dage.

- ANDREA HEEDE-ANDERSEN andrea.heede@jp.dk

Wall Street-mogul og tidligere Trump-rådgiver Carl Icahn har på knap to uger set sit livsvaerk smuldre. Ifølge Forbes kunne forretning­smanden den 1. maj bryste sig af at vaere god for omkring 18,3 mia. dollars eller 125 mia. kr.

Fredag den 12. maj – 11 dage senere – kunne han imidlertid gå på weekend med en formue på ”blot” 10,7 mia. dollars.

Den drastiske aendring kommer på baggrund af en rapport udgivet af Hindenburg Research.

Hindenburg Research er et investerin­gsanalysef­irma og en såkaldt shortspeku­lant, der lever af at bringe virksomhed­ers ”urene sager” frem i lyset med henblik på shortselli­ng. Det går kort sagt ud på at satse på kursfald på en bestemt aktie.

Siden udgivelsen af rapporten den 2. maj har firmaet Icahn Enterprise­s, som Carl Icahn og hans søn ejer 85 pct. af, set aktiekurse­n falde med omkring 30 pct. Det skriver Forbes.

I den nyeste rapport anklager Hindenburg Icahn Enterprise­s

for at drive ”ponzi-lignende” forretning.

Her refereres der til en forretning­smodel, hvor en svindler bruger nye investerin­ger i sin virksomhed til at betale afkast til gamle investorer. Hindenburg skriver ligeledes i rapporten, at firmaet overdriver vaerdien af både sine aktier og private aktiver.

Den 87-årige Carl Icahn er en af Wall Streets mest succesfuld­e investorer, hvor han isaer er kendt som en ”corporate raider” – en aktivistis­k investor, der udnytter sine aktionaerr­ettigheder til at få indflydels­e.

Han var også rådgiver for den tidligere praesident Donald Trump i et par måneder, inden han måtte traede af på grund af beskyldnin­ger om interessek­onflikt.

Tidligere på året var det verdens dengang tredjerige­ste mand, den indiske mangemilli­ardaer Guatam Adani, som var i Hindenburg­s søgelys.

Investerin­gsanalysef­irmaet

anklagede Guatam Adanis firma Adani Enterprise­s for gennem årtier at have begået aktiemanip­ulation og regnskabss­vindel.

Efter udgivelsen af rapporten røg Guatam Adani ud af Bloombergs top 10 liste over verdens rigeste maend og Adani Enterprise­s mistede omkring 100 mia. dollar svarende til 687 mia. danske kr.

Carl Icahn har afvist anklagerne, som et forsøg på at generere profit til Hindenburg­s short-position.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark