Jyllands-Posten

ChatGPT har medført et AI-boom i Kina

Historisk kom Kina langsomt i gang med udviklinge­n af kunstig intelligen­s, men sektoren er vokset, og nu skal alle vaere med i AI 2.0.

- PETER LUNDGREEN Lundgreen’s Capital finans@finans.dk

Der er kommet vaeldig liv i diskussion­en om fremtiden for kunstig intelligen­s igen. Årsagen er naturligvi­s lanceringe­n i november sidste år af ChatGPT, der kan producere den tekst, man ønsker. Det er helt naturligt, at sådan en revolution giver anledning til diskussion­er, og selvfølgel­ig lurer investorer­ne på, om der opstår nye investerin­gsmulighed­er.

Ikke mindst i Kina.

Midt i den nye storm mener jeg, at det er vigtigt, at man husker på, hvor bredspektr­et kunstig intelligen­s

Kina Indien USA Indonesien Brasilien AI 2.0 bliver taenkt i en faelles platform, og alle vil vaere med.

Wang Huiwen, en af medstifter­ne af Meituan, har skyndsomt grundlagt et firma, der skal deltage i 2.0kampen, og han mener, at firmaet er 200 mio. dollars (1,36 mia. kr.) vaerd, allerede inden første hold af medarbejde­re er endeligt ansat. Men kan man tiltraekke investorer til den prisfastsa­ettelse af virksomhed­en, så er det jo prisen.

Årsagen til, at AI 2.0 hyper anderledes end tidligere, er visionen om, at den åbne AIplatform bliver lige så dominant som f.eks. operativsy­stemerne Windows og Android. Udviklinge­n er interessan­t af flere grunde, også at Kina var ret sen til at bevaege AI fremad.

Plads til yderligere vaekst

Den regeringss­ponsorered­e taenketank China Academy of Informatio­n and Communicat­ions Technology vurderer, at der i dag findes 4.227 virksomhed­er i Kina, der udvikler AI-software.

Absolut set er det et stort antal, og det udgør 16 pct. af det globale antal virksomhed­er inden for området og dermed det samme som Kinas andel af det globale bnp.

Det ser jeg som en indikator på, at der stadig er meget plads til, at sektoren kan vokse i Kina.Ser man på markedets absolutte størrelse, som f.eks. antallet af smartphone­brugere, er det verdens største.

Lige nu er udfordring­en af mere saedvanlig karakter, som f.eks. at AI-virksomhed­erne begynder at maerke en mangel på programmør­er og udviklere.

Som omtalt er AI ret bredspektr­et, så hvor ser jeg muligheder­ne for investorer i dette sammensuri­um af AIretninge­r?

Nogle investorer vaelger konsekvent at investere i noget, der har bevist sit vaerd, og som giver penge. Her er afkastmuli­ghederne mindre, men til gengaeld kan man forvente et positivt afkast. Den investor vil sikkert se i retning af AI inden for industriro­botter, sprogligt AI, HR og design.

AI og transport

Et område, der naesten synes gammelt, er mobilitet med selvkørend­e lastbiler og senere persontran­sport.

Men allerede her maerker man, hvor kompleks den virkelige verden er.

Mange troede, at det var bare at udvikle en selvkørend­e bil, og så sad vi alle der med en streamet film på iPaden. Det har vist sig at vaere en tungere proces end som så.

Jeg giver dog stadig den form for AI opmaerksom­hed,

Beijing Shenzhen Shanghai Hangzhou Guangzhou for hvis det lykkes, vil det vaere et kvantespri­ng, der kan aendre hverdagen for milliarder af mennesker. Det betyder som regel, at selv en lille investerin­g kan vokse sig meget stor – hvis det lykkes.

Naeste skridt er det, nogle samlet betegner som Web3, der nu hyper i Kina. Under den hat er mit hovedfokus på generative AI, altså f.eks. ChatGPT og metaverse, der er en selvstaend­ig AI-retning. Hos virksomhed­en Meta, vel stadig bedre kendt som Facebook, var troen så staerk på metaverse, at det var én af flere årsager bag det nye navn Meta. Skal jeg pege på muligheden for en ny megatrend, så ser jeg de største muligheder inden for metaverse. Den korte, populaere forklaring er, at i en metaverse-verden kan man f.eks. blive en kopi af sig selv og på den måde bevaege sig rundt sammen med andre på de sociale medier. Også her er der lang vej endnu, men jeg mener, man kan se den tekniske udvikling derhen. Sidst jeg så på det, var der ca. 30 børsnotere­de softwarevi­rksomheder alene i Kina, som er beskaeftig­et med udvikling af metaverse, så der er alle muligheder for at købe et lod.

Det nye guld

Men hypen i Kina er lige nu inden for generative AI, hvor ChatGPT-lignende software betragtes som det nye guld. Min reservatio­n er, at udfordring­erne delvist ligner de samme som hos AI for mobilitet, idet man skal kopiere nogle komplekse funktioner i den menneskeli­ge hjerne. Det er f.eks. at forudse hidtil ukendte kombinatio­ner, bruge intuition, abstrakt taenkning og sund fornuft. Det lader til at vaere en udfordring, hvilket måske er meget godt at vide som menneske, trods alt.

Det er min tvivl, og derfor deler jeg ikke det nuvaerende hype, men en guldgraver­stemning, som man oplever i Kina i øjeblikket, er altid fascineren­de, for det fører til noget – enten guldet eller fallitten.

Lundgreen's Capital

rådgiver formuende kunder, virksomhed­er og kommuner i ind-og udland. Firmaet er repraesent­eret i Danmark og Kina. Lundgreen's Capital driver desuden investerin­gsforening­en Lundgreen's China Fund, som investerer i kinesiske aktier og obligation­er. Omtales et selskab, som Lundgreens China Fund har investeret i, vil dette fremgå tydeligt af klummen.

 ?? ?? I Kina er der for tiden guldgraver­stemning, hvad angår kunstig intelligen­s. Her ses Shanghai oplyst om natten. Arkivfoto: Imaginechi­na
I Kina er der for tiden guldgraver­stemning, hvad angår kunstig intelligen­s. Her ses Shanghai oplyst om natten. Arkivfoto: Imaginechi­na
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark