Jyllands-Posten

Briks-landene vil lancere en ny valuta

Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika arbejder på at skabe den faelles valuta ”bric”, som vil blive en udfordring til dollarens dominans.

- JAN LUND konsulent, forfatter og kommentato­r med base i Singapore

Det er kommet drypvist gennem de senere år. Effekten er blevet forstaerke­t af de amerikansk­e rentestign­inger, inflatione­n og krigen i Ukraine. USA’s indefrysni­ng af de afghanske og russiske statskasse­r har også påvirket regeringer rundtomkri­ng til at kigge sig om efter alternativ­e parkerings­pladser for den nationale opsparing.

Store dele af verden arbejder på at mindske afhaengigh­eden af den amerikansk­e dollar. Nu er der dukket en ny udfordring op: En potentiel ny valuta.

Dollaren har vaeret den sikre havn for internatio­nal handel fra olie til guld og kontrakter mellem firmaer i hele verden. Via finansiell­e instrument­er har det vaeret relativt nemt at gardere sig mod kursudsvin­g, så alle parter har styr på, hvad transaktio­nen indebaerer.

Sådan er det stadigvaek. Den amerikansk­e dollar dominerer fortsat internatio­nal handel og finansmark­ederne. Den er sågar gangbar lokal valuta i en raekke lande fra Cambodia til Zimbabwe og Ecuador.

Flere end 80 pct. af alle internatio­nale transaktio­ner går en tur omkring den amerikansk­e dollar. Det aendrer sig. Men langsomt. Den kinesiske yuan er gået fra en ubetydelig størrelse til en relevant faktor. Men kun i tosidede handler.

Den trafik er til gengaeld blevet mere og mere udbredt. Allerede laenge inden den russiske invasion i Ukraine indgik Rusland og Kina aftaler om at kunne handle olie og gas direkte i rubler og yuan. Tilsvarend­e aftaler mellem Kina og Iran bidrager til sanktionsr­amte Irans muligheder for at eksportere olie.

Under praesident Lulas besøg i Kina for nylig blev der indgået aftaler om, at Brasilien og Kina også kan handle direkte i yuan og real. En lang raekke lande har indgået eller står på spring til at lave tilsvarend­e aftaler.

Alverdens nationalba­nker har allerede garderet sig mod den tendens, der kendes som af-dollariser­ing (de-dollarizat­ion). Og gør det stadig. Dollarens markedsand­el af de globale valutarese­rver faldt til 58 pct. i marts 2022 – det laveste siden 1994. Da verden entrede det 21. århundrede var den 71 pct., og toppen var hele 85,6 pct. i 1971, kort før praesident Nixon gik fra guldet.

Lige nu søger flere mod udgangene. De fem største indehavere af amerikansk­e statspapir­er er Japan, Kina, Storbritan­nien, Belgien og Luxembourg. Indenfor det seneste år har Kina og Japan reduceret deres beholdning­er med 15 pct. på grund af den underligge­nde uro om USA’s gaeld, som netop nu praeger det politiske liv i Washington.

Men nu er et helt nyt koncept blevet bragt i spil. Briks/Brics-landene – Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika – arbejder på at skabe deres egen valuta: En bric.

Hvis projektet realiseres, vil en bric først og fremmest blive brugt til handel internt mellem Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika. Den vil i udgangspun­ktet ikke som euroen blive et internatio­nalt alternativ til dollaren. Men det kan blive en betydelig tungere ”mønt”, end det umiddelbar­t ser ud til, hvis olietunge lande som Saudi-Arabien og Iran optages i dette faellesska­b.

Deres mulige medlemskab vil blive behandlet på det kommende brics-topmøde i Durban den 22. august. Her vil lanceringe­n af en bric også stå på dagsordene­n.

I en artikel i magasinet Foreign Policy noterer Joseph W. Sullivan, tidligere er det, at inflatione­n er på vej ned, på trods af at økonomien ikke er i en dyb nedtur.

Det tyder også på, at de seneste års problemer ikke følger det normale cykliske mønster, som er drevet af efterspørg­slen, men snarere stammer fra store og usaedvanli­ge chok på udbudsside­n. Det åbner i naeste runde for, at der måske er plads økonomisk set til et fornyet opsving i dag.

Det betyder dog ikke, at der ikke er betydelig risiko til stede på den korte bane. Selvom økonomien måske kan leve med højere renter, er det tydeligvis svaert for både banker og ejendomsse­lskaber. økonomisk rådgiver i Det Hvide Hus under Donald Trump, at i modsaetnin­g til euro, yen og yuan kan en brics-valuta virkelig blive en udfordring til dollaren.

Han konstatere­r, at dollaren stadig naermest har global monopolsta­tus i forhold til de tre andre.

De er hverken nu eller på laengere sigt en udfordring til dollaren, fordi som han skriver: »

Europa er et museum, Japan et plejehjem og Kina et faengsel«.

Hvis projektet realiseres, vil en bric først og fremmest blive brugt til handel internt mellem Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika. JAN LUND

Derimod vil en union af de fremstorme­nde nye økonomier have en anderledes dynamisk gennemslag­skraft. Deres samlede bruttonati­onalproduk­t er større end det samlede G7.

»Sådan en valuta kunne virkelig fjerne dollaren som global reserveval­uta i kraft af handlen imellem bricslande­ne,« konstatere­r han.

Der er udfordring­er i sådan et projekt. Men ikke nødvendigv­is uoverstige­lige udfordring­er. De største hovedbrud får nationalba­nkerne, der skal holde styr på det hele. Men samarbejde­t vil ske i et veldefiner­et område og skabe en mere multipolar verden.

»Dollar-aeraen slutter naeppe natten over – men en bric vil indlede den langsomme undergravn­ing af dens dominans«, konkludere­r den amerikansk­e økonom. En finansiel krise kan stadigvaek, ligesom i 2008, vaelte laesset igen. Der er også risiko for, at politiske beslutning­er kan udløse pludselige økonomiske skift, eksempelvi­s hvis amerikansk­e politikere ikke når til enighed om at haeve gaeldsloft­et.

De naeste måneder vil der derfor vaere en forhøjet risiko for et pludseligt stop i økonomien, og det vil fastholde nervøsitet­en i markederne. Men hvis der ikke sker nogen ulykker, kan den største overraskel­se for 2023 vaere, at recessione­n allerede har vaeret der, og at vi er på vej ind i et økonomisk opsving.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark