Jyllands-Posten

Det her ligner ikke en recession

Stort set alle forventer, at den globale økonomi er på vej mod en recession, men de økonomiske nøgletal peger på en mere positiv historie. En recession kan dog stadigvaek blive udløst af et finansielt chok.

- ELIZABETH MATHIESEN

En af de mest udbredte holdninger blandt investorer er, at vi er på vej ind i en økonomisk recession.

Lige nu er der imidlertid en stor del af de økonomiske nøgletal, som normalt fortaeller noget om, hvor vi er i den økonomiske cyklus, der ville passe bedre med en økonomi, der er på vej ud af recession.

Ledende indikatore­r peger fortsat på svaghed i industrise­ktoren, som kaemper med store lagre efter udbudschok­kene.

Men industrien er kun en lille del af den samlede økonomi, og ser man på større dele af økonomien, er ledende indikatore­r på vej op – ikke mindst fordi servicesek­toren, som udgør den største del af bnp, er på vej frem.

En anden vigtig indikator for, hvordan det går i økonomien, er arbejdsmar­kedet, hvor ledigheden faktisk er begyndt at falde igen både i USA og Europa. Efter en bølge af fyringer i teknologis­ektoren i USA er antallet af fyringsvar­sler begyndt at falde. I Europa er forbrugert­illiden på vej op omend fra et meget lavt niveau, men det falder sammen med en forbedring i arbejdsmar­kedet.

Det er lidt det samme billede man får, når man ser på virksomhed­ernes regnskaber. De staerke omsving til positive overraskel­ser fra S&P500-virksomhed­erne er på en skala, man normalt kun ser, når økonomien er på vej ud af en recession og ind i et opsving.

Alt dette tyder på, at vi er midt i en usaedvanli­g økonomisk cyklus. Opbremsnin­gen i bnp-vaeksten kom ikke på grund af rentestign­inger men blev udløst af de store prisstigni­nger, der saenkede købekrafte­n i kølvandet på genåbninge­n. Bagefter begyndte centralban­kerne at haeve renten, og nu ser det ud til, at økonomien faktisk er på vej ud af en økonomisk afmatning på trods af de højere renter.

Endnu mere usaedvanli­gt

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark