Jyllands-Posten

Politiet saetter kameraer i »dødskrydse­t« på pause

Rigspoliti­et har udvalgt sine vigtigste it-projekter, og prioriteri­ngen rammer en laenge ventet kameraløsn­ing i Aarhus.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Udsigten til at få sat kameraer op i »dødskrydse­t« rykker laengere ud i horisonten.

Efter at aarhusians­ke toppolitik­ere i den seneste tid har lagt pres på for at sat skub i et testforsøg, kom Rigspoliti­et tirsdag med en melding, som skaber fortørnels­e i Aarhus.

Rigspoliti­et har gennemgået sine 83 igangvaere­nde eller kommende it-projekter og valgt at saette 20 af disse på pause. Heriblandt forsøget med rødlyskont­rol, fremgår det af en pressemedd­elelse fra Rigspoliti­et.

»For at kunne nå i mål med de mest kritiske projekter er det nødvendigt at prioritere i den samlede portefølje af itudviklin­gsprojekte­r, så vi ikke saetter mere i gang, end vi har kapacitet til at levere på. Det betyder samtidig, at en raekke projekter må saettes på pause, mens andre ikke vil blive påbegyndt,« siger Stig Lundbech, it-direktør i Rigspoliti­et i pressemedd­elelsen.

I 2021 igangsatte Justitsmin­isteriet og Transportm­inisteriet et testforsøg om at opsaette såkaldte rødkørsels­kameraer i lyskrydset Edwin Rahrs Vej/Åby Ringvej for at kunne filme nummerplad­erne, når bilister kører over for rødt, og sende dem bøder. Aarhus Kommune har gjort klar til kameraproj­ektet ved bl.a. at have lagt såkaldte spolere i vejen for at registrere rødkørsler.

Kan gå syv år

I pressemedd­elelsen bliver den nye tidshoriso­nt for kameraerne angivet:

»Det forventes, at der tidligst kan påbegyndes prioriteri­ng af udskudte projekter til gennemføre­lse fra 2024, og at det derfra vil tage fire til syv år at gennemføre de udskudte projekter.«

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) konstatere­r, at der kan gå syv år, før kameraerne kommer op.

»Det er helt grotesk. Det er komplet uforståeli­gt, at man ikke kan prioritere det her. I sidste ende er det jo arbejdskra­ftbesparen­de for politiet, fordi man ikke skal rende og føre trafikkont­roller i samme omfang, som man skal i dag. Så det er en besynderli­g prioriteri­ng af politiets ressourcer,« siger han og tilføjer: »Det er jo ikke nogen månelandin­g, man er i gang med at lave her. Det er en teknologi, man bruger i massevis af lande. I og med at løsningern­e findes på markedet, implemente­ret andre steder, er det svaert at forstå, at det skulle vaere en uoverstige­lig opgave.«

Trafikrådm­and

Bang (K) stemmer i:

»Det er ekstremt skuffende. For det er reelt set en udskydelse på ubestemt tid. Hvis man laeser mellem linjerne, er det jo ikke noget, der ligger ligefor. Det er simpelthen noget, man traekker helt ud af prioriteri­ngen. Og jeg synes, at den pressemedd­elelse ret tydeligt viser, at vi har et rigspoliti, som er underprior­iteret. Og det får nu den konsekvens, at vi ikke kan sikre en ordentlig trafiksikk­erhed i Aarhus.«

Hvis man laeser mellem linjerne, er det jo ikke noget, der ligger ligefor. Det er simpelthen noget, man traekker helt ud af prioriteri­ngen. NICOLAJ BANG (K), TRAFIKRÅDM­AND, AARHUS KOMMUNE

Nicolaj

3.436 gange over for rødt

Som afdaekket i JyllandsPo­sten sendte rådmanden og borgmester­en i marts en appel til justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S) om at få sat skub i det forsinkede testforsøg.

Afsaettet for rykkeren var, at Aarhus Kommunes registreri­nger viser, at på 21 dage i marts blev der kørt over for rødt 3.436 gange i krydset. Det svarer til ca. 164 rødkørsler om dagen i »dødskrydse­t«, som det bliver kaldt, fordi en 21-årig kvinde i 2018 og en 23-årig kvinde i 2020 mistede livet i krydset, hvor de blev ramt af

 ?? ?? To unge kvinder blev over en periode på to år draebt i dette kryds i Aarhus. Arkivfoto: Søren Vendelbo
To unge kvinder blev over en periode på to år draebt i dette kryds i Aarhus. Arkivfoto: Søren Vendelbo
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark