Jyllands-Posten

BOLIGPRISE­RS UDVIKLING

- Kilde: boligsiden.dk og egne beregninge­r

Salgspris for villaer og raekkehuse pr. kvm i april 2023 sammenlign­et med april 2022. Aarhus 27.498 kr. (-3 pct.) Favrskov 14.368 kr. ( -6 pct.) Norddjurs 7.326 kr. (- 1,3 pct.) Odder 16.793 kr. ( +3,9 pct.) Silkeborg 16.083 kr. (-3,6 pct.) Skanderbor­g 20.209 kr. ( -1,6 pct.)

Syddjurs 12.979 kr. ( -2,4 pct.) Hele landet 16.308 kr. ( -8,5 pct.) ved Boligsiden. Hun tilføjer, at det høje prisniveau til dels kan forklares med, at der har vaeret et »ekstraordi­naert lavt udbud« af sommerhuse siden coronakris­en.

På landsplan viser Boligsiden­s markedsind­eks, at der med 4.784 udbudte sommerhuse var 12,6 pct. flere til salg i april i år end sidste år.

En ting er den landsdaekk­ende udvikling, en anden er den lokale. Prisudvikl­ingen for sommerhusk­ommunerne i Boligsiden­s seneste opgørelse viser vaesentlig­e forskelle. Således spaender den månedlige prisudvikl­ing fra marts til april i år på mellem +8,3 pct. og -6,4 pct. i de forskellig­e kommuner.

I det østjyske er det saerligt Djursland, Syddjurs og Norddjurs kommuner, der rummer store områder med sommerhuse.

I Norddjurs – der blandt andet rummer Grenaa, Fjellerup Strand og Bønnerup Strand – var salgsprise­rne i april måned i år 20 pct. højere end samme måned sidste år. I Syddjurs’ områder – Ebeltoft, Knebel og Rønde – er der tale om en årlig udvikling på 7 pct.

Stabilt niveau i Ebeltoft

Trods de stigende priser er der generelt også flere sommerhuse udbudt i de østjyske kommuner. 18 pct. flere sommerhuse var til salg i Norddjurs Kommune i år, hvor det tal for Syddjurs er 29 pct.

På Mols er indehavere­n af den lokale Nybolig-filial, Claus Jeppesen, tilfreds med det stabile niveau, han oplever på sommerhusm­arkedet i øjeblikket.

»Jeg er gammel nok til at huske både finanskris­e og kartoffelk­ur, så med det in mente blev jeg bekymret for markedet, da vi i efteråret oplevede gaseksplos­ionerne i Nordsøen. Dengang forventede vi tilbagehol­denhed og et fald i salget,« siger Claus Jeppesen, ejendomsma­egler og indehaver af Nybolig Jeppesen & Sørensen Ebeltoft.

Nogle af de udsving, der lokalt viste sig i priserne i starten af året, haenger ifølge indehavere­n sammen med, at der blev solgt faerre store huse og flere mindre huse, der typisk har en højere kvadratmet­erpris.

»Vi er glade for det leje, vi har nu,« siger Claus Jeppesen, der oplever, at udbud og efterspørg­sel i de to postnumre, hvor han opererer omkring Ebeltoft, stemmer godt overens. Og at der nu både bliver solgt sommerhuse til 5 mio. kr. og til under 1 mio. kr.

»I morgen har vi fem fremvisnin­ger, så køberne er der, og vi har solgt godt 85 sommerhuse de seneste 12 måneder. Vi oplever egentlig, at vi er i et stabilt marked lige nu.«

Fald fortsaette­r året ud

De seneste to måneders prisstigni­nger betyder, at de prisfald, der gjorde sig gaeldende i januar og februar i år, er indhentet.

Dermed er husprisern­e for april i år på niveau med december 2022.

Men hos Nykredit forventes det, at priserne altså skal falde lidt endnu.

»Kommer der flere måneder med stigninger, må vi måske sande, at nu har vi set de fald, boligprise­rne skulle tage, som er godt 10 pct. Men fordi rentestign­ingerne har vaeret så voldsomme, mener vi, der skal pilles mere af priserne,« siger Mira Lie Nielsen.

»Når vi kommer til slutningen af 2023, forventer vi, at priserne vender igen og begynder at stige naeste år. Det skal også ses i sammenhaen­g med, at der kommer en boligskatt­elettelse, der isoleret set vil traekke priserne opad.«

I Nationalba­nkens prognose om boligprise­rnes udvikling lød forventnin­gen, at boligprise­rne vil falde endnu mere i 2023 end først antaget. Ifølge prognosen fra marts vil faldet på boligprise­rne vaere 9,4 pct. som helhed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark