Jyllands-Posten

»Jeg bliver stadigvaek overrasket. Det

Museum Ovartaci er nu klar til at vise sit nye hjem frem. Det ligger i Kulturhus Bunkeren og rummer ikke bare kunstneren Louis Marcussen, bedre kendt som Ovartacis kunst, men også andre vaerker af folk med psykiske lidelser.

- TINA BRYLD CASPER DALHOFF Fotograf tina.bryld@jp.dk casper.dalhoff@jp.dk

Ovartaci drømte om at komme op at flyve ved hjaelp af pedalkraft.

Han prøvede at udleve drømmen, men han kom aldrig i luften. Det er nok meget godt, taenker man, når man ser en kopi af den helikopter, han selv byggede i 1972, på det nyindrette­de Museum Ovartaci i Kulturhus Bunkeren på Olof Palmes Allé.

Ikke alt haenger som helikopter­en denne mandag på rette plads. Der er travlt i alle kroge med at male, saette på plads, gøre rent, og hvad der ellers skal til sådan et par dage før den officielle åbning. Alt skal vaere klart til onsdag kl. 13.19, hvor kronprinse­sse Mary klipper snoren over og erklaerer Museum Ovartaci for åbent, og derefter til torsdag, hvor der er åbent hus – en folkefest, siger museet – med en hel masse aktivitete­r hele dagen.

Megen sigende svaever helikopter­en oppe under loftet og viser vej ind i museet, hvor man kan se, hvad denne ganske saerlige kunstner kunne. For nok kunne Ovartaci ikke få sin krop op at flyve, men det kom hans sind og hans sjael, kan man se på hans vaerker – museet har knap 600 af dem.

»Der er en del andre vaerker i privat eje. Dels solgte han dem jo inde på Strøget, dels foraerede han mange vaek til sine plejere og til dem, der havde gjort ham en tjeneste,« siger Anne-Mette Strange, der står for formidling og kommunikat­ion på museet.

En kunstner med flere navne

Det skal man som mulig ejer vaere opmaerksom på, for Ovartacis vaerker stiger i vaerdi i disse år, hvor han har vaeret med på flere internatio­nale udstilling­er. Ovartaci var hans egen jyske omskrivnin­g af “overtosse”, men han brugte flere andre navne, når han signerede sine vaerker, bl.a. Ivarytasi, Louisa Pupparpast­a og Gonzales.

Han hed egentlig Louis Marcussen, blev født i Ebeltoft og var fra 1929 indlagt til psykiatris­k behandling i 56 år, laengst tid på Psykiatris­k Hospital i Risskov, men i årene 1932-43 på plejeinsti­tutionen Dalstrup, der kun var for maend, på Djursland. Han kom tilbage til Risskov, fordi han skulle have mere behandling. Han døde i 1985, 91 år gammel.

Det var på Dalstrup, at han lagde kimen til sit kunstneris­ke virke, fortaeller AnneMette Strange.

»Han følte sig enormt ensom, da har var der, og skabte derfor bl.a. ”rygefantom­erne” og tredimensi­onelle dukker som erstatning for sin familie og for de veninder, som han ikke havde nogle af der.«

Der står f.eks. hans seng fra Dalstrup, som han gjorde et kunstvaerk ud af og ved siden af nogle af rygefantom­erne – udsmykkede rygerør – der giver en fornemmels­e af hallucinat­ioner, han har haft.

Her har vi udviklet en helt ny tilgang til fortaellin­gerne, historien og alle genstande i vores samlinger. Det er stort. MUSEUMSDIR­EKTØR MIA LEJSTED, MUSEUM OVARTACI

Flydende identitet

I et andet rum i det store udstilling­slokale kan man laese, at det ikke bare var navn, men også køn og identitet, Ovartaci skiftede.

Nogle af Ovartacis vaerker har ikke tidligere vaeret udstillet.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark