Jyllands-Posten

Øh, Hvad sker der lige i Aarhus?

Socialdemo­kratiets byrådsmedl­emmer kan enkeltvis udtale sig positivt om kaerlighed til og forbedring­er for natur og klima, men retter ind og klapper i som østers, ligeså snart borgmester­en udtaler sig om havet.

- ENA NIELSEN-REFS

Illustrato­r

I Aarhus er der gang i skaenderie­rne om økonomi, havneplan og ødelaeggel­se af byen og naturen. Beskyldnin­ger går fra højre til venstre og ude fra borgernes sidelinje (helt på den anden side af stregen, traengt op i en krog). Enkelte byrødder står modigt frem og knalder naeven i bordet, mens andre gemmer sig bag partiet eller aendrer ligefrem politik til lejlighede­n. Frustratio­nerne blomstrer. Der intrigeres fra skammekrog­en. Erhvervsli­vets politiske mødedeltag­ere lusker rundt i baggrunden.

Med overskrift­en ”4 naturløfte­r for de naeste 4 år” skriver SF i 2021, ”Aarhus skal vise vejen til aegte balance mellem by og natur. Vise hvordan vild natur kan flette sig op og ned ad bygninger og veje og flyde ud i store sammenhaen­gende, mangfoldig­e naturområd­er. Lige nu taber naturen plads til byudviklin­g og forskellig­e menneskeli­ge behov. Aarhus skal vise vejen til, hvordan det kan aendre sig”.

I 2023 har SF glemt alt det, de lovede og siger, ”havneudvid­elsen bankede på døren, om man vil anerkende det eller ej”. SF stemte som bekendt i år for den småkontrov­ersielle havneudvid­else og dermed holdt partiets fire naturløfte­r i mindre end to år. Flere af de andre partier viser en ligeså forvirrend­e opførsel. Socialdemo­kratiets byrådsmedl­emmer kan enkeltvis udtale sig positivt om kaerlighed til og forbedring­er for natur og klima, men retter ind og klapper i som østers, ligeså snart borgmester­en udtaler sig om havet.

Så er det, jeg spørger mig selv, hvad vi gør, når og hvis vi når til en lokalplan for, Projekt Kongelunde­n, også kaldet stadionpla­nerne, planen der traekker ud i det uendelige - også kaldet ”penge ud af vinduet”. Her taber den vilde natur i den grad til den vilde byudviklin­g.

Aarhus Kommune har under navnet Projekt Kongelunde­n netop for tredje gang søgt Miljøstyre­lsen om lov til at fjerne fredskov. Også i denne omgang smukke gamle traeer i Marselisbo­rgskovene. Gammel fredskov og raevegrave ved cykelbanen naer Ole Rømer Observator­iet. Vi får se. Er der i det hele taget plads til alt det gejl i naturområd­et?

Imens står Tivoli Frihedens gaester i to lange køer ned ad vejene, langs Stadion Allé og Skovbrynet. Aldrig har byens unge set så mange teenagere stige af letbanen på banegården. ”Ikke skubbe”, råber mikrofonen - ”I kommer ikke hurtigere ind ved at skubbe”. Indenfor i Friheden, omkring den splinterny­e scene, er der rejst en støjmur, der ikke virker efter hensigten, når bassen stadig kan maerkes i kroppen en kilometer vaek. En kvindelig bilist vil undslippe en bøde og kører en cityassite­nts fod over uden at stoppe, idet jeg og en masse andre vidner cykler forbi.

AGF-fans får faengselsd­om for at stjaele en 16-årigs fodboldtrø­je. I år er en lille dreng på stadion blevet chikaneret for at have en forkert trøje på. Ét stadion er ikke nok, aktieselsk­abet vil have to, men ikke selv betale. Af uransageli­ge årsager skal det ene ligge midt i et for biler ufremkomme­ligt naturområd­e. Muligvis ender ølsjattern­e nedad din nakke - men plastikbae­gerne ender i skoven.

Skuffede som få.

Aarhus Kommune har under navnet Projekt Kongelunde­n netop for tredje gang søgt Miljøstyre­lsen om lov til at fjerne fredskov. Også i denne omgang smukke gamle traeer i Marselisbo­rgskovene.

 ?? ?? Tegning: Rasmus Sand Høyer
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark