Jyllands-Posten

Varm luft fra kommunen om biogas

- UFFE RASMUSSEN

Aarhus Kommune har 2023-03-31 sendt et udkast om udvidelse af biogasanla­egget i Spørring til høring indtil den 26. maj.

Høringsmat­erialet har fokus på de planmaessi­ge rammer for en udvidelse af det eksisteren­de biogasanla­eg til at behandle naesten fire gange så meget gylle og affald.

Høringsmat­erialet er langtfra neutralt og sagligt, som indstillin­ger til byrådet bør vaere. Teksten oser af, at forvaltnin­gen ukritisk skriver af fra Biogas Danmarks mening om biogas. Måske ved skribenter­ne på rådhuset ikke at Biogas Danmark er landbruget­s lobbyorgan­isation, der kaemper for at bevare milliard-stor støtte til at behandle gylle og andet affald.

Når Indstillin­gen f.eks. bruger betegnelse­n ”BioNaturga­s” om det gas, der ønskes pumpet ud i Danmarks gasledning­er, er det at overtage lobbyister­nes reklamespr­og. ”Salgsgas”, ”metangas.” ”eller renset biogas” er mere neutrale betegnelse.

Indstillin­gen fortsaette­r med positive ord uden tal: ”Udvidelse af

Bånlev Biogas vil have betydelig indflydels­e på klimaeffek­ten og dertil reduktion af CO2-belastning i Aarhus Kommunes klimaregns­kab.” Senere skrives om hvor godt det kunne blive med biogas og ”Power to X” i et dagdrømmes­cenarie

I påsken havde DR flere indslag om virkelighe­den på biogasanla­eg, nemlig at der var udslip af det klimaskade­lige metan fra eksisteren­de anlaeg.

Den udsendte høring mangler kvantitati­ve oplysninge­r om hvilken maengder ”skidt og kanel”, der i fremtiden vil bruges/behandles i det påtaenkte anlaeg. Hvorfor skal vi vente med at få sådanne oplysninge­r, til et anlaeg bliver miljøgodke­ndt?

El-branchen har i de seneste 20 år kunnet levere El/miljø-deklaratio­ner, hvor der nøgternt oplyses, hvad det ”koster” af råvarer, transport og hvilken miljø påvirkning det ”koster” at fremstille en kWh el, der sendes ud i el-nettet. Hvert biogasanla­eg bør tilsvarend­e - ved ansøgning og mindst en gang om året - levere en deklaratio­n for en kWh metangas.

Så kan offentligh­eden få flere fakta frem i lyset, i stedet for ”salgsgas”.

Civ. Ing., Nyringen 57, 8240 Risskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark