Jyllands-Posten

En ny abortgraen­se deler Folketinge­t

»Ud fra et laegefagli­gt synspunkt er det fuldstaend­ig på sin plads at haeve graensen,« siger en overlaege, der peger på et paradoks i abortregle­rne.

- STEEN A. JØRGENSSEN ANDERS REDDER Steen.A.Jorgenssen@jp.dk anders.redder@jp.dk

I år har den frie abort 50-års jubilaeum i Danmark.

Dengang i 1973 var vi blandt de første vesteuropa­eiske lande, der gav kvinder retten til at bestemme over egen krop, men siden da har abortgraen­sen ikke rykket sig en tomme. Det betyder, at Danmark i dag har en af Vesteuropa­s mest restriktiv­e tidsgraens­er for fri abort.

Nu er det på tide med en opdatering, mener flere partier i Folketinge­t. Først og fremmest Enhedslist­en, som foreslår at haeve abortgraen­sen fra den nuvaerende 12. graviditet­suge til den 22. uge som i Island.

Også regeringsp­artiet Moderatern­e vil haeve graensen

– til minimum 18. uge som i Sverige.

»12 uger er kort tid, og ser man mod udlandet, er der ikke kommet flere sene aborter, da man haevede abortgraen­sen. Ingen ønsker senabort, men muligheden skal vaere der frem til uge 18, uden at kvinderne skal spørge om lov,« siger ligestilli­ngsordføre­r Rosa Eriksen (M) til Politiken.

Udmeldinge­n står dog for Moderatern­es egen regning, da den samlede SVM-regering endnu ikke har taget stilling.

Overlaege på Rigshospit­alet Olav Bjørn Petersen har i snart en menneskeal­der beskaeftig­et sig med fosterdiag­nostik. Han mener ligesom Moderatern­e, at abortgraen­sen som minimum skal haeves til 18. uge. Den primaere begrundels­e er, at de fleste gravide først får svar på den graviditet­sundersøge­lse, som kan afsløre om barnet har alvorlige sygdomme, omkring uge 13-14.

»Paradokset i Danmark er, at omkring 95 pct. af svarene på disse undersøgel­ser først kommer efter, at kvinderne ikke laengere har et frit valg i forhold til abort,« siger han.

Desuden peger han på, at risikoen for komplikati­oner ved et abortindgr­eb efter 12. uge i dag er langt mindre, end den var for 40-50 år siden.

»Ud fra et laegefagli­gt synspunkt er det fuldstaend­ig på sin plads at haeve graensen. I hvert fald til 18. uge,« mener Olav Bjørn Petersen.

Fostrets perspektiv

Det er dog ikke alle partier, der er enige. De Konservati­ve og Danmarksde­mokraterne tager skarp afstand fra at rykke graensen til den 22. uge. De mener, at forslaget kun fokuserer på kvindens rettighede­r og slet ikke på det ufødte barn.

»Man glemmer den anden del af snakken, nemlig dét, der vokser inde i maven, som med tiden bliver til et liv, hvis ikke man stopper det,« siger politisk ordfører Mette Abildgaard (K) til Ritzau.

Når tidsfriste­n på 12 uger udløber, er aborten ikke laengere fri. I stedet skal et såkaldt abortråd, der består af tre personer – typisk en sagsbehand­ler, en psykiater og en gynaekolog – godkende eller afvise kvindens ønske. Langt størstedel­en af ansøgerne

får tilladelse til en abort, men hvert år får 30-80 kvinder afslag.

»Et argument for at bevare systemet kan vaere, at samfundet dermed deler ansvaret for beslutning­en, men det kan samtidig kollidere med folks opfattelse af retten til at bestemme over egen krop,« siger Olav Bjørn Petersen.

En graviditet varer som bekendt 40 uger. Ved abortgraen­sen på 12 uger er fostret ca. 4,3 cm langt og er begyndt at bevaege arme og ben. Fosteret vil ikke kunne overleve efter en provokeret abort på dette tidspunkt, men er allerede begyndt at kunne reagere på smertestim­uli. Fostret føler ikke smerte, men reagerer udelukkend­e med en refleks, forklarer Olav Bjørn Petersen.

»De centre i hjernen, som oplever smerte, er ikke anlagt før tidligst uge 24. Og nogle siger, at det nok først er senere,« siger han.

Omkring uge 22 er barnet vokset til ca. 25 cm og er begyndt at få hår på hovedet, små øjenbryn og kan skelne lys. Uge 23-24 regnes for graensen for, hvornår et barn kan overleve uden for moderens mave. Men blot fordi barnet er levedygtig­t, får det ikke nødvendigv­is et godt liv, hvis det bliver født alt for tidligt, påpeger Olav Bjørn Petersen.

»Der kan vaere livslange og meget alvorlige komplikati­oner forbundet med at føde i uge 23,« siger han.

Afventer anbefaling­er

Lige nu er Det Etiske Råd, som rådgiver Folketinge­t om bl.a. etiske og sundhedsma­essige spørgsmål, ved at laegge sidste hånd på en anbefaling om netop abortgraen­sen. Det er første gang siden 2007, at rådet forholder sig til emnet efter tidligere at have frarådet, at graensen skulle haeves.

De Radikale vil gerne haeve abortgraen­sen, så laenge det beror på et sundhedsfa­gligt grundlag, men partiet har endnu ikke lagt sig fast på et bestemt ugetal.

Socialdemo­kratiet afventer anbefaling­erne fra Etisk Råd og har derfor ingen kommentare­r, oplyser sundhedsor­dfører Flemming Møller Mortensen.

Det samme gaelder regeringen i form af sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V), som dog er »åben over for at drøfte« abortgraen­sen, når rådets udtalelse er klar.

SF, Liberal Alliance og Venstre har ikke svaret på Jyllands-Postens henvendels­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark