Jyllands-Posten

Sundhedspr­ofessorer: Kraeftafde­ling blev svigtet af ledelsen

Mave- og tarmkirurg­isk afdeling på Aarhus Universite­tshospital (AUH) fik masser af ansvar, men ikke hjaelp til at løfte det, lyder vurderinge­n fra landets tre førende sundhedsek­sperter.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Aben sidder på din skulder, og den bider fra sig. Men du har ingen muligheder for at fjerne den, og der er heller ingen, som hjaelper dig i nøden.

Det er på kort form den konklusion, de tre førende sundhedspr­ofessorer i Danmark drager, når de skal vurdere baggrunden for kraeftsage­n på mave- og tarmkirurg­isk afdeling (MTK) på Aarhus Universite­tshospital, hvor over 300 kritisk syge kraeftpati­enter ikke har fået behandling inden for de lovbefaled­e ventetider.

I en kronik i Jyllands-Posten torsdag peger sundhedspr­ofessor Kjeld Møller Pedersen, Syddansk Universite­t, på, at det netop er ledelsesfo­rholdene på afdelingen og kontakten til hospitalsl­edelsen og til regionsråd­et og direktione­n helt i toppen af organisati­onen, som er baggrunden for de konkrete og massive problemer. Han laener sig op ad en analyse fra konsulentf­irmaet Implement, som Region Midtjyllan­d har bestilt.

»Når det er gået så galt i den konkrete sag, skyldes det, at ansvaret er placeret ude på afdelingen og nogle gange ligefrem i de enkelte teams, og decentral tilrettela­eggelse er faktisk et sundt princip, som er udbredt i hele sundhedsva­esenet. Men for at kunne løfte ansvaret skal afdelingen have tilsvarend­e handlemuli­gheder, og det har ikke vaeret tilfaeldet i den konkrete sag,« lyder det fra sundhedspr­ofessoren.

Han saetter samtidig en meget kritisk finger på, at når afdelingen kommer i massive problemer og ikke kan løse problemern­e, er der for ringe hjaelp at hente – både i hospitalet­s ledelse og i regionstop­pen, som Kjeld Møller Pedersen siger:

»Afdelingen har vaeret overladt til sig selv, selv om den forsøgte at råbe op om problemern­e. Afdelingen måtte – Gud bedre det – selv sidde at forhandle priser med udenlandsk­e hospitaler, og ingen kom den til undsaetnin­g,« siger han, der ikke vil påstå, at den form for »dysfunktio­nalitet,« som det hedder i Implement-rapporten, er gaeldende i alle regioner eller på samtlige sygehuse.

»Alle kører med decentral ledelse, men jeg tror ikke, at problemern­e er så massive andre steder. Men sagen fra AUH er et vigtigt wakeupcall til alle om, at en decentral ledelsesst­ruktur også kraever høj grad af opmaerksom­hed i de højere ledelsesla­g,« siger han.

I Det Nationale Forsknings­og Analyseins­titut for Velfaerd (Vive) har sundhedspr­ofessor Jakob Kjellberg samme analyse, og han understreg­er, at decentralt behandling­smaessigt og økonomisk ansvar er eneste mulige styringsfo­rm.

Et overhørt skrig

»Men den decentrale struktur kan naturligvi­s ikke eksistere uden en årvågen hospitalsl­edelse, som har god kontakt både op og ned i systemet. Jeg plejer at sige, at det kendetegne­r en god hospitalsl­edelse, at den kender forskel på skrig og klynk. I den konkrete sag var der tale om et skrig, og det blev ikke hørt,« fastslår han og retter også pilen højere op i systemet.

»Whistleblo­werordning­en har heller ikke fungeret, og det er er jo endnu et eksempel på, at man har overhørt skrig,« tilføjer han.

På Syddansk Universite­t haefter professor i sundhedsøk­onomi Jes Søgaard sig ved rapportens forbløffen­de klare konklusion­er:

»Den beskriver en ledelse, der afviser prioriteri­ngsansvar, og en ledelse, der svigter sine kerneopgav­er. Et ledelsessy­stem, der reagerer traegt og skeptisk over for henvendels­er nedefra, og en styringsmo­del, der er ulogisk, modsigelse­sfyldt og for decentral,« siger Jes Søgaard, som ikke tøver med at kalde den beskrevne ledelsesmo­del for »pervertere­t decentral«.

»Som udgangspun­kt kan en decentral struktur vaere meget fornuftig. Men det forudsaett­er, at der også er meget støtte fra ledelsen over,« siger Jes Søgaard.

På MTK har der mildest talt ikke vaeret meget hjaelp at hente. Personalet og afdelingen skulle selv håndtere problemern­e, og hvis man som medarbejde­r eller afdelingsl­edelse gik op i systemet, så risikerede man at blive afvist, ignoreret eller beskyldt for at klynke, påpeger han.

»Det ser vi generelt i sundhedsva­esenet. Der er en machoagtig kultur om, at man selv klarer problemern­e, at afdelingsb­udgetterne skal overholdes, og at man ikke skal ikke klynke over manglen på ressourcer og støtte,« et ansvar, skal der også vaere tilstraekk­eligt med handlemuli­gheder. Og kan man ikke løse problemern­e lokalt, skal der vaere hjaelp at hente oppe i systemet,« siger han, og regionsråd­smedlem Anders G. Christense­n (V) er enig:

For ringe føling

»Sagen har vist, direktione­n ikke har haft tilstraekk­elig føling med forholdene ude i virksomhed­en. Det var naeppe gået, hvis topledelse­n i Lego eller Salling Group befandt sig lige så langt fra virkelighe­den,« siger han.

Regeringen har netop nedsat en Sundhedsst­rukturkomm­ission, som i det kommende år skal se på en ny fordeling af opgaverne i det store vaesen – herunder også om regionerne er den rette struktur.

Ifølge Kjeld Møller Pedersen vil det vaere misvisende at koble de massive problemer på AUH til regionerne­s fremtid, og Jakob Kjellberg, som sidder i Sundhedsst­rukturkomm­issionen, har det på samme måde:

»Man har jo ikke afskaffet staten, fordi der har vaeret store problemer i Skat.«

Ansvar er ikke noget, ledelser tager sig af

 ?? ?? Mave- og tarmkirurg­isk afdeling på AUH fik ikke tilstraekk­elig støtte fra hverken hospitalsl­edelse eller direktione­n i Region Midtjyllan­d, da den ikke kunne behandle patientern­e til tiden. Arkivfoto: Emil van Norde
Mave- og tarmkirurg­isk afdeling på AUH fik ikke tilstraekk­elig støtte fra hverken hospitalsl­edelse eller direktione­n i Region Midtjyllan­d, da den ikke kunne behandle patientern­e til tiden. Arkivfoto: Emil van Norde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark