Jyllands-Posten

Nyt register samler alle krav om økonomisk erstatning for krigen i Ukraine

Krav om erstatning­er fra den russiske stat skal samles i et nyt internatio­nalt register over krigsskade­r. Selv om Vesten råder over cirka 2.000 mia. kr. indefrosse­t fra den russiske centralban­k, kraever udbetaling­en en aftale med Rusland.

- JEPPE REEDTZ HUSTED Jyllands-Postens korrespond­ent jeppe.husted@jp.dk

Lige nu jaevner russisk artilleri de sidste opretståen­de bygninger i Bakhmut med jorden.

Store dele af byen, der før kampene husede 70.000 mennesker, er reduceret til murbrokker, og det samme gaelder villaer, etagebygge­rier og erhvervsej­endomme spredt ud over hele Ukraine.

Prisen for ødelaeggel­serne vokser hver dag, den russiske invasion fortsaette­r, og derfor indleder man nu kampen for at sikre, at regningen ender i Moskva og ikke i Kyiv eller Vesten.

Onsdag annoncered­e 40 lande, at de med et nyt internatio­nalt register vil sikre, at de mange tusinde individuel­le krav om økonomisk erstatning for skader forårsaget af krigen samles ét sted.

»Det vil hjaelpe ofre med at registrere deres tab og er afgørende for enhver kompensati­onsmodel,« siger generalsek­retaer for Europaråde­t, Marija Burić, der kalder det »en af de første juridisk bindende beslutning­er om at holde Rusland ansvarlig for sine handlinger«.

De russiske milliarder

Meget arbejde udestår endnu, før de første sager om erstatning kan behandles, og eksempelvi­s er en vigtig detalje som kravet til dokumentat­ion i de enkelte sager endnu ikke på plads.

Den ukrainske premiermin­ister, Denys Sjmyhal, kalder alligevel registret et »første skridt« mod at sikre, at »Rusland betaler fuldstaend­ige krigsskade­serstatnin­ger til Ukraine«. Han fremhaever, at det blandt andet skal ske ved hjaelp af russiske midler placeret i udlandet.

Syv vestlige lande – herunder Frankrig, Tyskland og Storbritan­nien – tilbagehol­der lige nu omkring 2.000 mia. kr. fra den russiske centralban­k, som inden invasionen lå placeret i udlandet som valutarese­rver.

Forbindels­en mellem de mange indefrosne milliarder og kravet om russiske krigsskade­serstatnin­ger til genopbygni­ngen af Ukraine vinder indpas i den europaeisk­e debat – senest gentaget af den franske praesident, Emmanuel Macron, da han søndag modtog Zelenskyj i Paris.

Internatio­nal ret og en raekke domsafgøre­lser med tråde langt tilbage i historien betyder dog, at juraen kan stå i vejen for retfaerdig­heden på den korte bane.

Selvom de russiske milliarder befinder sig på vestlige haender, kraever udbetaling­en af erstatning til tusindvis af civile ukrainske husejere, at Rusland accepterer dets skyld.

Staten er fredet

I januar udgav professor Evan Criddle fra amerikansk­e William & Mary Law School et juridisk essay i Harvard Internatio­nal Law Journal med en gennemgang af den sparsomme internatio­nale praksis på området.

At Rusland juridisk er forpligtet til at betale erstatning for huser, broer og andet, der er smadret under dets ulovlige invasion af Ukraine, hersker der ingen tvivl om, siger Criddle; en hundrede år gammel dom om kompensati­on for skader på en polsk nitrogenfa­brik forårsaget af Tyskland har siden skabte internatio­nal praecedens.

Udfordring­en er derimod, at Rusland formentlig­t kun kan dømmes til at betale erstatning ved en russisk domstol, fordi en stat »i henhold til internatio­nal ret nyder suveraen immunitet« i udlandet.

Igen spiller Tyskland en hovedrolle.

Efter italienske domstole gav flere civile medhold i erstatning­skrav rejst mod den tyske stat for forbrydels­er begået under nazisterne­s besaettels­e af Italien, blev tyskerne i 2008 så irriterede, at de hev Italien for Den Internatio­nale Domstol. Den afgjorde, at de italienske domstole skulle stikke piben ind.

Uden russisk indblandin­g kan ingen altså få en dommers ord for, at Rusland skylder dem et nyt hus i Bakhmut, et kraftvaerk i Odesa eller et jernstøber­i i Mariupol.

»De indefrosne russiske aktiver kan på et tidspunkt bruges til at yde kompensati­on. Men det skal ske igennem en form for forhandlet aftale med Rusland,« opsummerer Criddle.

Regnestykk­et

Indtil da kan de 2.000 mia. kr. udgøre et meget vaerdifuld­t gidsel.

»I internatio­nal ret er der ingen hindring for, at lande fortsaette­r med at indefryse aktiverne, indtil Rusland accepterer, at det kan bruges til at kompensere Ukraine. Det kan vaere 10 år, det kan vaere 20 år, det kan vaere 100 år. Det vil vaere tilladt,« siger Criddle.

Alene de materielle skader løb i invasionen­s først år op i 924 mia. kr. ifølge en ny vurdering fra Verdensban­ken; en lignende vurdering fra Kyiv School of Economics (KSE) ender på 984 mia. kr.

Begge opgørelser fremhaever den ukrainske boligsekto­r som det hårdest ramte område med skader for op imod 360 mia. kr. Hvis de mange ukrainske krigsflygt­ninge i udlandet skal vende hjem til en bolig, kraever det altså, at der bygges huse og lejlighede­r i et ubegribeli­gt omfang.

Også genopbygni­ngen af det ukrainske erhvervsli­v, der ifølge de to vurderinge­r har lidt materiel skade for 75 mia. kr., er afgørende, hvis Ukraines krigshaerg­ede økonomi skal genvinde fodfaestet.

Med andre ord: De 1,5 mia. kr., som Danmark afsatte til genopbygni­ng i forbindels­e med Ukrainefon­den falder på et tørt sted – og de skal endda også daekke akutte, humanitaer­e indsatser.

Langsittet støtte

I juni mødes det internatio­nale samfund til en større konference i London med fokus på skiftet fra krisehjael­p til mere langsigtet støtte – som et eksempel overgik EU for få måneder siden fra et fokus udelukkend­e på 2023 til et firårigt sigte i planlaegni­ngen af den økonomisk støtte til Ukraine.

Spørgsmåle­t om finansieri­ngen af den store genopbygni­ng venter dog endnu forude.

 ?? ?? Den knapt 200 år gamle by Marinka i Donetsk Oblast er stort set jaevnet med jorden af Rusland. Ødelaeggel­serne har betydet, at byen, der før invasionen husede små 10.000 indbyggere, har vaeret tømt for mennesker siden november 2022. Billedet er fra den 19. februar 2023. Dronefoto: AP
Den knapt 200 år gamle by Marinka i Donetsk Oblast er stort set jaevnet med jorden af Rusland. Ødelaeggel­serne har betydet, at byen, der før invasionen husede små 10.000 indbyggere, har vaeret tømt for mennesker siden november 2022. Billedet er fra den 19. februar 2023. Dronefoto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark