Jyllands-Posten

Storbritan­nien og Holland hjaelper Ukraine med F16-kampfly

Ny koalition vaekker begejstrin­g i Ukraine, men USA afviser.

- JEPPE REEDTZ HUSTED Jyllands-Postens korrespond­ent jeppe.husted@jp.dk

Holland og Storbritan­nien stiller sig i spidsen for at bygge en internatio­nal koalition, der skal give Ukraine F16kampfly.

Det meddelte de to landes regeringsc­hefer tirsdag aften.

Koalitione­n skal efter planen hjaelpe med alt fra »traening til tilvejebri­ngelsen af F16-kampfly«, skriver briterne i en pressemedd­elelse.

Meldingen kom dagen efter, at den ukrainske praesident, Volodymyr Zelenskyj, besøgte Storbritan­nien. Her lod han vide, at han så »meget positiv« på udsigten til at skaffe moderne, vestlige kampfly – en kapacitet, landet har efterspurg­t i månedsvis.

Storbritan­nien råder ikke selv over F16-kampfly, men i februar offentligg­jorde den britiske premiermin­ister, Rishi Sunak, at landets luftvåben vil uddanne ukrainske piloter.

Traeningen starter »den her sommer«, lyder det nu, og vil basere sig på Royal Air Force eget program. På grund af Nato-standarder gør uddannelse­n angiveligt ukrainerne i stand til at flyve F16.

F16 i overskud

Ligesom Danmark, der indtil for nyligt havde op til 24 F16kampfly til salg, skifter det hollandske luftvåben også i disse år til det topmoderne F35-kampfly.

Angiveligt råder landet derfor over op imod 28 overflødig­e F16-kampfly, men da flyene er udviklet i USA, kraever det ifølge militaeran­alytikeren Hans Peter Michaelsen den amerikansk regerings godkendels­e, hvis de skal sendes til Ukraine.

»Amerikaner­ne bestemmer 100 pct.,« siger han.

I et interview med tvstatione­n ABC afviste USA’s praesident, Joe Biden, i februar at de amerikansk­e kampfly kan sendes til Ukraine

»på nuvaerende

»Han (Zelenskyj, red.) har ikke brug for F-16,« lød det.

Mandag slog hans talsmand fast, at man ikke har aendret holdning til spørgsmåle­t.

Traening af ukrainske piloter på »amerikansk­e fly«, der specifikt naevnes i et lovforslag, godkendt af Repraesent­anterne Hus, fik heller ikke praesident­ens støtte. tidspunkt«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark