Jyllands-Posten

Macrons familie og franske borgmestre bliver overfaldet

Da borgmester­ens hus braendte, festede hans modstander­e. Volden er blevet hverdagsko­st i Frankrig.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Jean-Baptiste Trogneux driver sin families chokoladeb­utik i Amiens i Nordfrankr­ig.

Han er ikke politisk aktiv, men hans store problem er, at han er grandnevø til den franske førstedame, Brigitte Macron.

For modstander­e af praesident Macrons pensionsre­form var familieska­bet grund nok til at overfalde den 30-årige far til to. Da han mandag aften forlod sin butik for at gå hjem, blev han gennembank­et i en grad, så han havnede på hospitalet med hjerneryst­else og braekkede fingre.

De otte formodede gerningsma­end, seks maend og to kvinder, der før overfaldet tømte skraldespa­nde foran chokoladeb­utikken, blev anholdt og mødt med bred fordømmels­e.

Men i landet, hvor der mentalt aldrig er langt til den naeste revolution, er politisk vold blevet dagligdag, og den rammer vilkårligt.

Kun få dage forinden var Frankrig igen i oprør, da borgmester­en i den lille atlanterha­vsby Saint-Brevin-les-Pins,Yannick Morez, efter 32 år i byen valgte at kaste borgmester­skaerfet og flytte vaek for at beskytte sin familie.

Han blev lagt for had, da et flertal i byrådet støttede et projekt om at flytte et asylcenter til en større bygning. Det udløste voldsomme protester fra franske højregrupp­er, selv om centret med 400 asylansøge­re siden åbningen i 2016 ifølge borgmester­en aldrig har skabt problemer.

Igennem tre måneder valfartede medlemmer af nyfascisti­ske gruppering­er til byen for at støtte lokale modstander­e af projektet. Flere gange sad borgmester­en fanget på sit kontor, fordi det var for farligt at gå udenfor.

Seks nødskrig til staten

Protestern­e kulminered­e den 22. marts med et angreb på Morez’ private hjem. I de tidlige morgentime­r blev familien vaekket af flammerne i deres braendende hus. Molotovcoc­ktails taendte ild i familiens to biler, og flammerne bredte sig hurtigt til selve huset.

Det fik borgmester­en til at give op. Forleden meddelte han, at han efter omhyggelig rådslagnin­g med sin familie lukker sin laegepraks­is og flytter. Ifølge avisen Le Monde fejrede modstander­ne triumfen med champagne-emojier på ”Canal Natio”, et forum for højreekstr­eme på det sociale medie Telegram.

På vej ud beskyldte borgmester­en, der valgt på en borgerlist­e har siddet i byrådet i 15 år, den franske stat for ikke at gøre nok for at beskytte folkevalgt­e. Han haevdede, at han siden januar hele seks gange henvendte sig pr. brev til regeringen uden at få den hjaelp i form af politibesk­yttelse, han efterlyste.

I et interview til radiostati­onen France Inter efter overfaldet på praesident­ens

politiske yderfløje. F.eks. blev volden en fast følgesvend, da de gule veste i 2018 protestere­de mod høje benzinpris­er og høje leveomkost­ninger.

Under deres demonstrat­ioner dukkede autonome anarkister systematis­k op hver lørdag igennem flere måneder for at smadre butikker og biler i det indre Paris.

Lige indtil Macron fik stoppet bevaegelse­n ved at købe sig til fred med milliarddy­re støtteordn­inger. Mange gule veste, der er modstander­e af vold, konstatere­de, at kravene naeppe var blevet opfyldt uden vold.

I år har politiet gentagne gange vaeret i kamp med miljøaktiv­ister, der betragter volden som et legitimt våben til at saette fokus på klimaaendr­inger og fordelinge­n af knappe vandressou­rcer.

Volden fulgte igen med, da maskerede bøller fra den yderste venstreflø­j, den såkaldte black bloc, infiltrere­de fagforenin­gernes fredelige demonstrat­ioner og benyttede et dusin aktionsdag­e mod at haeve pensionsal­deren fra 62 til 64 år til at skabe kaos og ødelaeggel­se. I

Bordeaux, der ledes af en grøn borgmester, forsøgte demonstran­ter at braende rådhuset ned. Denne gang stod Macron fast og fik reformen vedtaget i parlamente­t.

Le Pen fordømmer vold

I Saint-Brevin får Éric Zemmour, den højreekstr­eme journalist og kandidat ved praesident­valget i foråret 2022, skyld for at opildne demonstran­terne. Han har opfordret til protester, og den 1. april modtog indbyggern­e i byen et brev underskrev­et af Zemmour, hvor han advarer mod »det katastrofa­le« asylprojek­t.

En af de lokale kandidater for Zemmours parti, Reconquête, Bernard Germain, har svoret, at han vil tage kampen op i alle de byer, der kunne finde på at acceptere et asylcenter. Onsdag hånede han borgmester­en i Saint-Brevin for hans »ynkelige flugt«.

Modsat forsøgte Marine Le Pens højrenatio­nalister i Rassemblem­ent National allerede sidste efterår at laegge luft mellem partiet og protestern­e. I slutningen af januar forbød partiet sine medlemmer i regionen omkring Saint-Brevin at deltage i protester mod flytningen af asylcentre­t.

Efter borgmester­ens beslutning om at traede tilbage skrev Le Pen, at »angrebene på de folkevalgt­e er uacceptabl­e. I Frankrig afgøres politiske uoverensst­emmelser ved stemmeurne­rne eller i retten. Der er ingen undtagelse­r fra denne regel«.

I august 2019 blev den 76-årige borgmester i den lille by Signes i Sydfrankri­g draebt, da han forsøgte at forhindre en murer i ulovligt at smide byggeaffal­d i naturen.

Det fik repraesent­anter for Frankrigs 34.950 borgmestre og 536.000 byrådsmedl­emmer til at oprette et saerligt observator­ium for vold mod folkevalgt­e. Ifølge

David Lisnard er den konstante stigning i volden et symptom på et fransk demokrati i dyb krise. Han haefter sig ved, at de reelle tal for angrebene på borgmestre er langt højere end i statistikk­erne, fordi mange undlader at anmelde det.

Lisnard siger til Le Figaro, at en lang raekke faktorer er skyld i udviklinge­n. Voksende nihilisme, opfattelse­n af, at velfaerdss­taten får borgerne til at opføre sig som forbrugere af serviceyde­lser frem for som ansvarlige borgere, rekordlav valgdeltag­else og voksende politiske polariseri­ng.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark