Jyllands-Posten

Det danske rockband D-A-D vil skabe »en ordentlig grisefest« på Costa del Sol

Et vildt rockband er det naeste i raekken af store danske musiknavne til at optraede i tyrefaegte­rarenaer på Costa del Sol. Her glaeder en fastboende dansker sig til gensyn med bandet, hvis legendaris­ke logo hun fik tatoveret på skulderen for 35 år siden.

- JETTE AAES jette.aaes@jp.dk

I weekenden bliver Costa del Sol ramt af Bad Craziness. Eller som forsanger i rockbandet D-A-D Jesper Binzer selv omformuler­er bandets hit fra 1991:

»Altså, vi har taenkt os at skabe fest og farver. Det skal vaere en ordentlig grisefest – havde jeg naer sagt,« siger han. Og traekker lidt i land:

»Ja, ja, jeg ved godt, at grisefeste­rne var på Mallorca. Men det var vilde fester, og vi er vilde med vildskab,« siger Jesper Binzer.

Koncerten foregår i den tidligere tyrefaegte­rarena i den eksklusive ferieby Marbella på lørdag, og på forhånd har mere end 2.000 mennesker købt billet. Dermed bliver D-A-D endnu ét i raekken af store danske musiknavne, som i de senere år har optrådt på Solkysten.

Fordomme om skattely

Koncertern­e er hovedsagel­igt målrettet de op mod 30.000, danskere, der vurderes at bo fast eller eje feriebolig på Costa del Sol.

Men D-A-D kommer også til Sydspanien efter noget andet.

Bandet blev etableret for 41 år siden og har prøvet det meste. I år giver D-A-D 23 koncerter og ankommer direkte fra koncerter i Florida i USA og en festival i Norge. Koncerten i Marbella bliver debut på Solkysten.

»Vi glaeder os, men jeg ved faktisk ikke, hvad jeg forventer. Jeg kan jo have nogle fordomme om rige pensionist­er i skattely, men den del er vist fortid. Uanset hvad gør vi det, vi plejer: Giver fuld gas,« siger forsangere­n.

»Privat kender vi en del mennesker på kysten og har besøgt området. Men inspiratio­nen kommer fra Thomas Helmig, der har gjort et hårdt og langt stykke arbejde med at dyrke koncerter op dernede,« siger Jesper Binzer.

Thomas Helmig har i mange år haft to huse i området ved Malaga. Han optrådte første gang på Solkysten i 2007 og har siden med jaevne mellemrum skabt velbesøgte koncerter i flere tyrefaegte­rarenaer langs kysten.

»Det betyder, at han har lavet alle fejlene og deler af sin erfaring, og at der findes profession­elle folk med erfaring i at afvikle de større udendørsko­ncerter dernede,« siger Jesper Binzer, der også peger på konkrete fordele for praecis D-A-D.

»Der er mange svenskere og finner på Costa del Sol, og det er i høj grad også kernepubli­kum for os. Og så er spanske fans vigtige. Vi har god erfaring med at optraede på sydeuropae­iske scener, og vi ved, at numre som f.eks. ”Sleeping My Day Away” og ”No Fuel Left for the Pilgrims” var store hits i Spanien,« siger Jesper Binzer.

Blandt de danske fans, der er klar i Marbella Arena lørdag aften, er Maddie Hjort. Hun har de seneste 21 år boet i Torre del Mar øst for Malaga. I dag driver hun eget ejendomsma­eglerfirma og et eventfirma.

Gigafan med tatovering

Og så er hun gigafan af D-A-D. Så passionere­t, at hun i 1988 som 18-årig fik tatoveret bandets legendaris­ke kohoved på sin højre skulder i Nyhavn.

»Den blev desvaerre efterhånde­n grim, så efter jeg var blevet mor, fik jeg den lavet om til et M,« siger Maddie Hjort.

Hun var også blandt de første danskere på Solkysten, der tog initiativ til events med danske musikere. Oprindelig­t med aeldre danske musikere som bl.a. Johnny Reimar, Dorthe Kollo og Stig Rossen og i mindre skala.

»Siden har sammensaet­ningen af danskere på kysten udviklet sig. Tidligere var hovedparte­n pensionist­er, der flyttede herned pga. vejret og skatteford­elene. I dag er skatteford­elene vaek, for vi bliver beskattet i både Spanien og Danmark. Samtidig flytter flere yngre familier herned, som arbejder remote og online, og helt unge, der arbejder på de mange danske call centre i området,« siger Maddie Hjort.

Den diversitet har sat praeg på musikken. Udover Thomas Helmig har bl.a. Rasmus Seebach, Lis Sørensen og

Sanne Salomonsen givet koncerter, og til efteråret kommer TV-2. Maddie Hjort er med, så ofte som muligt.

»Som til Thomas Helmig kender jeg danskere, der flyver herned pga. koncerten. To af mine danske venner på 70+ har købt billet, selv om den aldersgrup­pe nok bliver i undertal,« siger Maddie Hjort, der tidligere har vaeret til mange D-A-D-koncerter i Danmark.

»Danskerne er stolte af dansk musik og skaber altid superfestl­ig stemning og lyden i en tyrefaegte­rarena er god. Den bliver fyldig i stedet for at bounce rundt. Og så tror jeg, at de fleste publikumme­r synes, at det er fedt, at musik har sejret over tyrefaegtn­ing.«

 ?? ?? D-A-D bliver endnu ét i raekken af store danske musiknavne, som i de senere år har optrådt på Solkysten. Arkivfoto: Thomas Borberg
D-A-D bliver endnu ét i raekken af store danske musiknavne, som i de senere år har optrådt på Solkysten. Arkivfoto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark