Jyllands-Posten

DEPECHE MODE

- DEPECHE MODE

Depeche Mode indledte sin ”Memento Mori World Tour” i Californie­n i marts, og da turnéen ramte Amsterdam tirsdag aften, var Dave Gahans skepsis gjort til skamme.

Det vides ikke med sikkerhed, hvilke øvelser hans personlige traener har i vaerktøjsk­assen, men de virker. Sangeren er i fantastisk form, både kropsligt og stemmemaes­sigt, han stormede utraetteli­gt rundt på den omfangsrig­e scene og sang sig ubesvaeret gennem kraevende indslag som 1980’er-hymnen ”Stripped”.

Endelig rystede de posen

Depeche Mode har – med rette og også fra denne anmelder – modtaget kritik for at tage for få chancer i sammensaet­ninger af sange til deres turnéer. I den henseende har bandet i nogen grad forbedret sig.

Der er sange, som bandet har svaert ved at se bort fra, ”Never Let Me Down Again”, ”Enjoy The Silence” og ”Walking In My Shoes”, der alle fungerede som højdepunkt­er i Amsterdam. Men heldigvis blev der også plads til mindre kendte sange som balladen ”Sister Of Night” (1997), der fremstod som et uforudsige­ligt temposkift og skabte ny dynamik.

Vi skal naesten 20 år tilbage for at finde en turné, hvor et nyt nummer fungerede som et af højdepunkt­erne. Dengang var det hitsinglen ”Precious” fra albummet ”Playing The Angel” (2005), der lagde sig naturligt til rette mellem de aeldre klassikere. I Amsterdam var det Dave Gahans storladne og dybt personlige ballade ”Speak To Me”, som skrev sig ind som fremtidig klassiker i det bugnende sangkatalo­g. Det var tydeligt, at

Bandet blev dannet i 1980 og har siden solgt mere end 100 mio. plader på verdenspla­n. Sangene blev indledning­svist skrevet af

Vince Clarke, men efter udgivelsen af debutalbum­met ”Speak & Spell” (1981) forlod han Depeche Mode for at danne duoen Yazoo med sangeren Alison Moyet og siden Erasure med Andy Bell. Martin Gore overtog sangskrivn­ingen i Depeche Mode, men har på de seneste plader fået hjaelp af forsanger Dave Gahan. De to er i dag de eneste tilbagevae­rende medlemmer af Depeche Mode.

Depeche Modes verdenstur­né ”Memento Mori World Tour” ramte Europa med en koncert i Amsterdam tirsdag aften. Bandet spiller i Parken i København den 27. juni.

POP

ZIGGO DOME, AMSTERDAM Tirsdag

i Smukfests øjne. Men problemet er, hvem der skal vurdere det.«

Hvis et medie ikke bliver akkrediter­et, kan man jo bare købe en billet?

»Ja, men det er problemati­sk, at man behandler medier forskellig­t med udgangspun­kt i, hvad de mener og skriver. Det er forskellig­heden, jeg er optaget af.«

Hvad vil Jyllands-Posten gøre, hvis der er medier, som mister akkrediter­ingen på baggrund af anmeldelse­r?

»Det har jeg ikke taget stilling til endnu. Vi vil meget nødig udelukkes fra at daekke Smukfest.«

En positiv retning

Kristian Karl, musikredak­tør Soundvenue, forstår baggrunden for reaktionen fra bl.a. Smukfest og er enig i, at der i mange år har vaeret et problemati­sk fokus saerligt på kvinders alder og udseende. Han mener dog, at anmelderko­rpset har udviklet sig i positiv retning i de senere år.

»Generelt holder danske anmeldere en god tone, og vores anmeldere skal have ret til at vaere hårde og give en hård anmeldelse, og de skal have mulighed for selv at vaelge snittet, i forhold til hvilken informatio­n om artisten på scenen de har taenkt sig at inkludere. Det er en rigtig dårlig glidebane, at festivaler vil vurdere, hvilke anmeldelse­r der er acceptable. Når jeg laeser, at man ikke ønsker »negativ poesi om de kunstnere, der optraeder i skoven«, kan det godt ligne, at man vil sortere dem fra, der siger det, man ikke selv har lyst til at høre,« siger Kristian Karl.

I 2017 og 2019 valgte Jyllands-Posten sammen med otte andre medier at boykotte det danske band Volbeats koncerter og udgivelser, efter at Ekstra Bladet og musikmedie­t Devilution blev naegtet akkrediter­ing. Det fik Konkurrenc­estyrelsen til at indskaerpe, at medierne ikke må indgå faelles aftaler om, hvad de anmelder og ikke anmelder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark