Jyllands-Posten

Mediechefe­r naegter at ligge under for pres på anmeldere

Flere danske medier finder det dybt problemati­sk, hvis Smukfest skal vaere dommer over, hvad anmeldere må skrive.

- THOMAS LUND HANSEN JAMILLA SOPHIE ALVI SARAH KOTT thomas.lund@jp.dk jamilla.s.alvi@jp.dk sarah.kott@jp.dk

Det har ikke skortet på kulørte og voldsomme ord, når Ekstra Bladet anmelder koncerter.

Anmelder Thomas Treo har kaldt Lana Del Rey for en »fael narrefisse«, Ellie Goulding for »en dum blondine« og forsangere­n i Guns N’ Roses, Axl Rose, for en »skrigeskin­ke«. Og i en artikel om Jadas koncert på Smukfest fokuserede en anden af Ekstra Bladets journalist­er på, at »hendes bryster flere gange var ved at hoppe ud af den lille top«.

Det – og andre anmeldelse­r – har fået talsmanden for Smukfest, Søren Eskildsen, til at bede om en mere sober tone samt tage til genmaele mod anmeldelse­rne.

»Vi vil tage direkte afstand fra en anmeldelse – f.eks. på vores hjemmeside – og måske ligefrem opfordre til, at man ikke går ind og klikker på den anmeldelse i det pågaeldend­e medie,« sagde Søren Eskildsen tirsdag, hvor han også fik støtte fra direktøren for Jelling Festival samt interesseo­rganisatio­n Dansk Live.

Men Ekstra Bladets journalist­iske chefredakt­ør, Asger Juhl, giver ikke meget for presset fra festivalar­rangørerne.

»De kan mene, hvad de vil. Jeg synes, at den her sag er principiel. Hvis vi kommer til at ligge under for, at de gerne vil have anmeldelse­r lavet på en saerlig måde, vil det jo på sigt kunne føre til selvcensur hos musikanmel­dere,« siger Asger Juhl.

Jeg prøver at laere mine børn, at de skal tale ordentligt til andre mennesker, men nu kan de laese, at jeres anmelder kalder Lana Del Rey en narrefisse. Er det o.k.?

»Vores anmeldere har et frisprog, som jeg personligt synes er godt. Nogle gange bruger han ord, som jeg ikke selv ville have brugt, andre gange er det ord, jeg kan stå inde for. Hvis vi tager ordet ”narrefisse”, er det jo også en metafor for, om en koncert lever op til forventnin­gerne, og der kan man ikke adskille kunstnere og koncerten fra musikken. Men jeg synes også, at Thomas Treo er fulgt med tiden, og noget af det, som han skrev tidligere, vil han nok ikke skrive mere,« siger Asger Juhl.

Overvejer akkrediter­ingen

Lana Del Rey-anmeldelse­n er fra 2012, Ellie Goulding blev kaldt »en dum blondine« i 2015, mens Axl Rose sang sig til titlen »skrigeskin­ke« i 2021.

Hos Smukfest overvejer man at lade vaere med at give akkrediter­ing til anmeldere, der skriver musikanmel­delser, der tager udgangspun­kt i artistens udseende, køn eller etnicitet.

Asger Juhl vil først reagere, hvis det sker.

»Men hvis det ender med, at nogle anmeldere i Danmark

bliver boykottet, fordi de anmelder koncerter på en, ifølge arrangører­ne, usaglig måde, synes jeg, at branchen skulle snakke sammen om, hvorvidt vi vil tillade det,« siger han.

Jyllands-Posten chefredakt­ør, Jacob Nybroe, er enig med Asger Juhl.

»Jeg synes, at det er ekstremt centralt, at pressen kan skrive, taenke og formulere sig, som den vil, og så er det mellem laeserne og os, hvordan det bliver taget imod.«

Han understreg­er, at Jyllands-Posten ikke har noget ønske om at fremstå hverken sexistisk, racistisk eller på anden vis diskrimine­rende i anmeldelse­rne.

»Men er det rimeligt at forestille sig, at man kommentere­r en sanger, som er oppe i årene og måske har mistet stemmens kraft og glød? Ja, det er rimeligt. Er det rimeligt, hvis kunstnere bruger deres seksualite­t som en del af sceneshowe­t? Ja, det er rimeligt.«

Hvis vi tager ordet ”narrefisse”, er det jo også en metafor for, om en koncert lever op til forventnin­gerne, og der kan man ikke adskille kunstnere og koncerten fra musikken. ASGER JUHL, EKSTRA BLADETS JOURNALIST­ISKE CHEFREDAKT­ØR

Men det er vel fair nok at bede om, at medierne holder en sober tone?

»Jo, men hvem vurderer, hvad der er en sober tone? Jeg tror, at Jyllands-Posten falder inden for kategorien en sober tone, og jeg kunne godt forestille mig andre, som ville falde uden for kategorien

 ?? ?? En journalist fra Ekstra Bladet skrev sidste år en reportage fra en Jada-koncert, der hovedsagel­igt fokuserede på sangerinde­ns bryster og havde overskrift­en »Mine patter er ved at falde ud«. Arkivfoto: Mads Andreas Frost
En journalist fra Ekstra Bladet skrev sidste år en reportage fra en Jada-koncert, der hovedsagel­igt fokuserede på sangerinde­ns bryster og havde overskrift­en »Mine patter er ved at falde ud«. Arkivfoto: Mads Andreas Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark