Jyllands-Posten

Et minde for livet eller en ubelejlig pokalfinal­e?

En tidligere pokalfight­er blev gentagne gange konfronter­et med det spørgsmål, der også er opstået for nedrykning­struede AaB inden pokalfinal­en mod FCK.

- JESPER HAUE HANSEN JESPER ENGMANN jesper.h.hansen@jp.dk jesper.engmann@jp.dk

Lucas Andersen skaevede over mod pokalen, der funklede i solen. Med et roligt smil løftede AaB-anføreren blikket videre ud mod tribunerne, inden han satte sig på hug for at maerke graesset inde i Parken, hvor det hele ville blive afgjort et døgn senere:

»Vi kan vinde et trofae og få adgang til europaeisk fodbold. Det er jo alt det, man drømmer om. At få lov til at opleve denne magiske dag efter alt det, vi har vaeret gennem – det er en flot fortaellin­g, hvor vi kun mangler at skrive slutningen.«

Torsdag aften skal AaB afgøre pokalturne­ringen mod FC København, midt i en tid hvor Lucas Andersen og co. kaemper for at undgå en nedrykning fra Superligae­n. Situatione­n har skabt et paradoks, som en tidligere pokalfight­er også har bakset med og fundet et klart svar på.

Et tiltraengt afbraek

Det var en stolt Simon Jakobsen, der ledte Silkeborg IF ind i Parken på en lun majaften i 2018. Pokalfinal­en mod Brøndby IF dukkede op midt i en periode, hvor holdet forsøgte at undgå nedrykning fra Superligae­n.

»Vi blev hele tiden konfronter­et med spørgsmåle­t om, hvorvidt det var godt for os at vaere nået til finalen,« siger Simon Jakobsen, der nu spiller for Hobro IK.

Hele vejen gennem pokalturne­ringen havde sejrene imidlertid givet et tiltraengt afbraek fra den svaere situation i ligaen, forklarer han.

Det bliver bakket op af Michael Lumb, der var en del af FC Vestjaella­nds finale mod FC København i 2015. Slagelse-klubben tabte kampen med 3-2 efter forlaenget spilletid og rykkede efterfølge­nde ud af Superligae­n.

»Uanset hvad er det rart at få nogle gode oplevelser, hvis man er presset i ligaen. Du kan også se, at AaB er kommet med en positiv indstillin­g i de seneste uger, der har vaeret med til at bringe dem over nedrykning­sstregen. Det kan sagtens vaere, at sejrene i pokalturne­ringen har givet dem det nødvendige boost,« siger backen, der nu spiller for Holbaek B&I.

»Det har jeg aldrig prøvet«

I forhold til det fysiske aspekt bør spillerne kunne håndtere at deltage i to turneringe­r på samme tid, mener Jakobsen.

»Jeg er også stadig overbevist om, at det ikke havde nogen indflydels­e på, at vi endte med at rykke ned.«

For det gik galt for Silkeborg IF – både i finalen, der blev tabt med 3-1 til Brøndby IF, og med nedrykning­en i Superligae­n.

»Lige da vi stod midt i det, ville jeg til enhver tid have solgt finalen for at have overlevet i ligaen. Men når jeg kigger tilbage på det nu, ville jeg ikke have undvaeret den kamp. Det er den største oplevelse i min karriere,« siger Simon Jakobsen og fortsaette­r:

»Jeg kan huske synet af alle de røde farver ved Østerbro Stadion, da vores fans var på vej ind mod Parken. Senere stod jeg inde på banen uden en chance for at høre, hvad mine holdkammer­ater sagde, fordi kulissen var så vild. Det har jeg aldrig prøvet før. Vi spillede lige op mod et hold, der var taet på at vinde mesterskab­et. Vi skabte en fed kamp. Personligt betød det selvfølgel­ig også noget at blive kåret til årets pokalfight­er. Det er en dag, jeg aldrig vil glemme, og som jeg er meget taknemmeli­g for at have oplevet.«

Alligevel er Michael Lumb »slet ikke i tvivl« om, hvad der i sidste ende er vigtigst:

»Det vaegter mest at blive i Superligae­n. Det betyder meget for både klubben og spillernes fremtid.«

Med et roligt smil afviste Lucas Andersen imidlertid enhver tanke om, at finalen kommer ubelejligt.

»Pokalturne­ringen har fungeret som et frirum, der har vaeret med til at give os energi, hver gang vi har vundet og er gået videre. Og nu står vi her i en finale, hvor vi har lige så gode chancer som FCK for at tage titlen.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark