Jyllands-Posten

Verdensett­eren krympede i en ”Holger Rune Classic”

Mod Novak Djokovic fik Rune sendt endnu et signal om alvoren bag ambitioner­ne.

- THOMAS MØLLER KRISTENSEN Sportsreda­ktør thomas.kristensen@jp.dk

Der var brok, ballade og buhråb, store slag, store fejl og store skift i overtaget.

Der var kort sagt det hele, da Holger Rune onsdag – på efterhånde­n klassisk vis og på alle taenkelige måder – nåede vidt omkring i en tenniskamp og nåede endnu et stort skridt på vej mod opfyldelse­n af sine store drømme.

En af dem er at blive verdensett­er – den plads indtages aktuelt af Novak Djokovic, hvilket dog ikke hjalp ham det mindste i duellen med den unge dansker. Kvartfinal­en i Rom blev tvaertimod en pinefuld oplevelse for den sejrsvante serber, der med 2-6, 4-6, 2-6 nu er bagud 1-2 i det indbyrdes regnskab, har tabt de seneste to opgør og efterhånde­n må frygte at blive overhalet sådan helt generelt af Holger Rune.

Derfor meget passende, at første saet blev en regulaer magtdemons­tration fra verdens nummer syv. Trods uvant slinger i førsteserv­en satte Holger Rune sig på stort set alle dueller og var friskere i både tanke og handling, hvilket degradered­e verdensett­eren til en frustreret statist på jagt efter sit spil og en vej ud af pinen.

Godt nok havde han en tidlig chance for at udligne Holger Runes break til 1-0, men muligheden blev spildt, og derfra var det kun et spørgsmål om, hvornår og ikke om outsideren nåede op på seks partier og saetsejr. Dette skete efter allerede 38 minutter i en forestilli­ng, der hele vejen igennem var ganske intens og medrivende, ikke mindst grundet de mange underligge­nde dagsordene­r i mødet mellem ung og gammel.

Tystet veterabn

Veteranen virkede faktisk rystet, selv om omgivelser­ne ikke kan have spillet ham et puds. 17 gange har han spillet den prestigefy­ldte turnering og er alle 17 gange nået mindst til kvartfinal­en, hvilket er en del af forklaring­en på, at Novak Djokovic har rekorden på 39 titler i ATP Masters 1000 – stemplet til turneringe­rne lige under grand slams.

Apropos fine fornemmels­er – pudsigt nok har de to kun mødtes på de helt store adresser.

Til US Open 2021 fik Holger Rune grand slam-debut og var lykkelig over at vinde et enkelt saet, men derudover fik opkomlinge­n kun skrabet fire partier til sig i de øvrige tre saet.

Anderledes voksen og helstøbt var praestatio­nen ved finalen i Paris Masters godt et år senere, da Holger Rune vandt 3-6, 6-3, 7-5 og tog en af tennis-tourens største titler.

Endegyldig­t gennembrud

På det personlige plan markerede triumfen hans endegyldig­e gennembrud, men på et overordnet plan var selve saetcifren­e ganske bemaerkels­esvaerdige.

Historisk set er Novak Djokovic nemlig bedst af alle til at vinde kampe efter at have snuppet første saet og har på denne måde snøret saekken i 911 kampe af 951 mulige.

I den franske hovedstad havde Holger Rune dermed som én af de få formået at ryste serberen ud af komfortzon­en, og trods den indledende medvind i onsdagens dyst vidste danskeren da også godt, at fokus skulle bevares indtil allersidst­e bold.

En af Novak Djokovics allerstørs­te styrker er evnen til at løfte sig både mentalt og spillemaes­sigt, og for lige at blive lidt i statistikh­jørnet – han er nummer to på listen over spillere, der er dygtigst til at vende tilbage efter at have tabt første saet.

Altså var Holger Rune langtfra i mål, men i modsaetnin­g til tidligere fremstår Novak Djokovic i det hele taget ikke så urørlig. Hans manglende vilje til at blive vaccineret mod corona kostede sidste år deltagelse­n i blandt andet Australian Open og har for nylig kostet Indiana Wells og Miami.

Koblet med uvant tidlige farveller i Monte Carlo og Banja Luka kom Novak Djokovic til Rom med begraenset kamptraeni­ng og kun fire kampe på grus, mens Holger Rune har haft et anderledes staerkt forår på det lumske underlag og blandt andet har forsvaret titlen i München.

Uforandret styrkeforh­old

Styrkeforh­oldet så da også ud til at vaere uforandret i begyndelse­n af andet saet, hvor Novak Djokovic tilmed fik et par smertestil­lende piller under et sidebytte og kort forinden havde måttet sluge en klassemark­ering af Holger Rune, der efter at vaere gledet langt ud til bolden leverede et sving af en forhånd ned langs linjen.

Knyttet naeve på banen og anerkendel­se fra tilskuerra­ekkerne, hvor ellers ikke alle romere er tossede med Holger Rune. Hans møde med italienske Jannik Sinner i Monte Carlo for en måned siden endte kontrovers­ielt med et laengere palaver over en kendelse, og Holger Rune fik hidset tennisfans i støvleland­et op ved – uden egentlig betydning for udfaldet – at fjerne det omdiskuter­ede maerke på banen.

Også denne gang kom ungersvend­en op at koge.

Dommerbrok

Bagud 2-3 i partier og foran 40-30 i eget parti blev han stiktosset over at se en Djokovic-bold blive dømt inde fejlagtigt.

Skidt blev til vaerre med et efterfølge­nde break, og ved sidebyttet brokkede Holger Rune sig til stoledomme­r Mohamed Lahyani. Svenskeren blev kaldt en »absolute joke« og blev mindet om en lignende haendelse i en tidligere kamp, inden Holger Rune fik behandling af højre knae – måske i et forsøg på at købe sig tid til at køle af, for han syntes ikke haemmet i sine bevaegelse­r hverken før eller efter.

Ganske symptomati­sk brød Holger Rune sig tilbage på omgangshøj­de – for så at blive sendt i ly for regn ved stillingen 4-5 og 0-30 i egen serv. Først godt en time senere blev kombattant­erne sluppet løs igen, og to bolde senere havde Novak Djokovic brudt og snuppet andet saet.

Puha, en lussing for Holger Rune, men i stedet for at vende den anden kind til sendte han en uppercut afsted over nettet ved at bryde i det afgørende saets indledende parti, skrige »Come on« og vigtigst af alt – følge op ved at holde egen serv til 2-0.

Med isaer fremragend­e småspils-dueller ved nettet tvang spillerne det bedste ud af hinanden og sig selv, og det hele dirrede – udstillet, da Novak Djokovic fik en advarsel for at vaere for laenge om at serve og straks kvitterede ved højlydt at kritisere Mohamed Lahyani for at vaere urimelig og saette sig selv i scene.

Novak Djokovic smaekkede al aergrelsen over i et servees, der dog ikke var et udtryk for, at modstanden fik ansporet ham. Tvaertimod holdt Holger Rune fast, brød til 3-0, vandt 6-2 og kunne storsmile følgende kommentar ud nede på banen:

»Det var en kaempe sejr. Jeg vandt over ham i Paris, men hver kamp mod ham er en kaempe udfordring, for han er en af historiens bedste spillere. Derfor skulle jeg vaere på toppen, og jeg er superstolt af mig selv.«

 ?? ?? Følelserne blev skreget ud undervejs mod sejren over Novak Djokovic.
Foto: Ciro De Luca/Reuters
Følelserne blev skreget ud undervejs mod sejren over Novak Djokovic. Foto: Ciro De Luca/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark