Jyllands-Posten

Forsker: Kritik af biskop er et brud med kulturen i kirken

Det er usaedvanli­gt, at offentligh­eden kender til kritik af en biskop, lyder det fra en religionss­ociolog, der giver bud på, hvorfor konflikter kan vaere saerligt svaere at løse i folkekirke­n.

- CLARA STEGGER ESBEN LARSEN MIKKELSEN clara.stegger@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Det landede først som et anonymt tip hos Jyllands-Posten for godt to uger siden. Der var en klage på vej over Aarhusbisk­op Henrik Wigh-Poulsen fra en lang raekke praester og menighedsr­åd i Norddjurs Provsti, lød beskeden. Den 4. maj tikkede den ind hos flere medier, Kirkeminis­teriet og hos biskoppen selv.

Klagen var bl.a. rettet mod biskoppens håndtering af en personsag mellem en praest og en provst i det norddjursk­e provsti, og nu bliver den kaldt »usaedvanli­g« og et brud med den tidligere kultur i den danske folkekirke af religionss­ociolog Brian Arly Jacobsen.

»Jeg har ikke tidligere hørt om den type klage, det er ret usaedvanli­gt. Det er muligt, at der har vaeret klager før, som man ikke kender til, men det er atypisk, at man offentligt kender til en klage over en biskop,« siger Brian Arly Jacobsen, lektor ved Københavns Universite­t.

Ud over den offentlige klage over biskoppen har JP Aarhus også beskrevet, hvordan 7 af 15 praester i Norddjurs Provsti er sygemeldt, og at to provster under Aarhus Stift inden for tre uger har fratrådt deres stillinger. Den ene er domprovst Gerda Jessen, som ifølge Kristeligt Dagblad har sagt op som følge af konflikter i toppen af det aarhusians­ke kirkeliv.

Bryder med kulturen

Afsenderen på klagen over biskop Henrik Wigh-Poulsen er et flertal af praesterne i Norddjurs Provsti samt naesten alle menighedsr­åd i Norddjurs Vestre Pastorat, der hører under Aarhus Stift, hvor Henrik Wigh-Poulsen er biskop.

Klagerne mener ikke, at biskoppen har forvaltet sit bispeembed­e korrekt i forhold til at rette op på et dårligt arbejdsmil­jø. Navnlig i forbindels­e med personsage­n samt oprettelse­n af tre storpastor­ater i 2018.

En af klagerne er praest i Norddjurs Midt Pastorat Vibeke Sommer. Hun har tidligere fortalt til JyllandsPo­sten om årsagen til at skrive klagen.

»Hverken vi som praester, provstiudv­alg eller menighedsr­åd er blevet lyttet til. Vores indsigelse­r er ikke blevet taget til efterretni­ng,« fortalte hun.

Ifølge Brian Arly Jacobsen laener klagen sig op ad en tendens i samfundet om, at man går i offentligh­eden for at få hjaelp til at løse konflikter. Det er et brud mod den tidligere kultur i kirken, mener religionss­ociologen:

»Der har vaeret en kultur i folkekirke­n, hvor man har løst problemsti­llinger og konflikter internt. I dag, hvis man ikke får løst sine konflikter for medarbejde­rne på en tilfredsst­illende måde, kan det vaere en udvej at prøve at gå offentligh­edens vej.«

Strøede partisansø­m

Problemern­e med arbejdsmil­jø og konflikter i det aarhusians­ke kirkeliv er ikke enestående.

I august 2022 afslørede Danmarks Radio resultatet af en opsigtsvae­kkende undersøgel­se med svar fra ca. 3.000 ansatte i folkekirke­n. En af tre svarede, at de inden for de foregående fem år var blevet nedgjort på deres arbejde.

Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig ledelse på Institut for Statskunds­kab på Syddansk Universite­t, var alarmeret.

»Jeg er aldrig tidligere stødt på en kultur og et ledelsessy­stem, hvor der finder mobning sted på den her måde. Det er ganske enkelt uhørt og fuldstaend­ig uacceptabe­lt,« udtalte han dengang til Danmarks Radio.

De nuvaerende konflikter under Aarhus Stift er da heller de første lokale stridighed­er, der har nået medierne.

I december 2021 gik en mangeårig og kontrovers­iel sognepraes­t i Holme Kirke på pension. Hun var i 1996 midtpunkt i en strid med sognets anden praest. Holme-borgerne var delt i to lejre, der støttede hver sin praest, og et menighedsr­ådsvalg samme år afledte bl.a. to retssager. Dengang trak den såkaldte Kirkelig Samarbejds­liste sig sejrrigt ud af valget, og den nye formand måtte udstå verbale ubehagelig­heder, som blev toppet af et haervaerks­forsøg, da ukendte personer kort efter valgsejren strøede partisansø­m i hans indkørsel.

Den davaerende Aarhusbisk­op Kjeld Holm blev også involveret, da han undervejs i forløbet blev indklaget for kirkeminis­teren af utilfredse menighedsr­ådsmedlemm­er. Kjeld Holm endte med at holde den kontrovers­ielle praest ansvarlig for samarbejds­problemern­e og sendte hende i en lang periode ud af sognet for at vikariere i et pastorat ved Randers.

Men praesten vendte tilbage til Holme Sogn, hvor historier igen dukkede op i medierne. Bl.a. i 2002, da et menighedsm­edlem trak sig med beskyldnin­ger om at praesten fordrejede og manipulere­de sandheden, og igen i 2008, hvor praesten blev beskyldt for at ydmyge sine medarbejde­re foran kirkegaeng­ere.

I 2014 var der knas i Voel og Svostrup naer Silkeborg. Mens den davaerende sognepraes­t var langtidssy­gemeldt, kunne Midtjyllan­ds Avis fortaelle, at der kørte en personsag mod ham i Aarhus Stift. Det blev kaldt samarbejds­problemer, og året efter besluttede Kjeld Hold, at praesten skulle have orlov fra sin stilling i to år, hvor han skulle fungere som stiftsvika­r. Herefter

kunne praesten igen vende tilbage til kirkerne i Voel og Svostrup.

Men i 2016 meddelte menighedsr­ådene for de to sogne, at praesten ikke ville vaere velkommen tilbage i sine to sogne, når hans toårige periode udløb. Og i 2017 besluttede den nye og nuvaerende biskop Henrik WighPoulse­n, at praesten skulle forblive stiftsvika­r, mens menighedsr­ådene i Voel og

Svostrup fastansatt­e en anden sognepraes­t.

Konflikter sander til

Ifølge Brian Arly Jacobsen er folkekirke­ns opbygning medvirkend­e til, at konflikter risikerer at vokse sig større, end de typisk gør i bl.a. offentlige og private virksomhed­er.

Religionss­ociologen forklarer, at der i virksomhed­er er nogle mere tydeligt definerede roller end i kirken. Og i tilspidsed­e situatione­r efterspørg­er man ofte en klar rolleforde­ling, som der ikke nødvendigv­is er i kirken. Et eksempel på, at strukturen er anderledes, er et menighedsr­åds rolle.

Det er politisk valgt i et sogn og har bl.a. til opgave at indstille til ansaettels­e af en praest. Men rådet har ikke beføjelse til at afskedige praesten igen. Det kan kun Kirkeminis­teriet, mens praestens chef er provsten og biskoppen. Omvendt kan en praest heller ikke styre eller fyre nogen i et menighedsr­åd.

Den uklare rolleforde­lingen kan vaere et problem for parterne i en konflikt, mener Brian Arly Jacobsen – både når det gaelder praester, provster, menighedsr­åd og biskoppen:

»Det kan få en konflikt til at sande til, fordi man ikke får den løst, og dermed kan det på sigt blive vaerre«.

Troen spiller også en rolle, når man kigger på konflikter i kirken.

»Folk kan vaere styret af deres tro og forstår verden ud fra den. Det skaber også nogle gange konflikter i en ansaettels­e, fordi man ser det som et kald snarere end en almindelig ansaettels­e,« siger Brian Arly Jacobsen og forklarer, at kaldet betyder, at Gud og skrifterne bestemmer, hvordan man skal forvalte sin stilling:

»Det giver anledning til konflikter mellem ansatte i kirken og i grupper som menighedsr­åd, der kan omhandle, hvordan man skal fortolke strukturer. Både de officielle og dem, der er mindre officielle.«

Biskop Henrik Wigh-Poulsen har tidligere forklaret over for JP Aarhus, at han tager klagen over ham til efterretni­ng og vil svare, når Kirkeminis­teriet henvender sig til ham.

Henrik Wigh-Poulsen mødes mandag med menighedsr­ådene i Norddjurs Provsti og har indkaldt alle praester i provstiet til et møde om sagen og klagen mod ham sendt til Kirkeminis­teriet.

Biskoppen har ikke mulighed for at kommentere Brian Arly Jacobsens udtalelser.

 ?? ?? Henrik Wigh-Poulsen overtog embedet som biskop i Aarhus i 2015. Han efterfulgt­e Kjeld Holm, som var biskop i 21 år. Arkivfoto: Christian Klindt Sølbeck
Henrik Wigh-Poulsen overtog embedet som biskop i Aarhus i 2015. Han efterfulgt­e Kjeld Holm, som var biskop i 21 år. Arkivfoto: Christian Klindt Sølbeck

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark