Jyllands-Posten

Dansk-tyrkere støtter Erdogan

-

Uenigheden om, hvordan det går med integratio­nen af ikkevestli­ge indvandrer­e i Danmark og Europa, har karakter af en middelsvae­r vaerdikamp. Der kan hobes tal og kendsgerni­nger op, der taler for både det ene og andet, og hvis man indregner socioøkono­miske faktorer, er der vist knap nok en bandekrig i København. Tilbage bliver den enkeltes oplevelse i dagligdage­n, og den kan vaere meget differenti­eret.

Nu minder et udenlandsk valg om, hvor langt der kan vaere igen, før i hvert fald en hel del tyrkere i Danmark kan siges at have overtaget traditione­lt danske vaerdier og forestilli­nger om demokrati og menneskere­ttigheder. 58 pct. af de tyrkiske vaelgere i Danmark, der stemte ved valget i søndags, satte deres kryds ved den tiltagende autokratis­ke praesident, Recep Tayyip Erdogan – ét procentpoi­nt mere end ved forrige valg for fem år siden. Det skal med, at under halvdelen af dansk-tyrkerne stemte ved valget.

Det er den samme historie ude i Europa. I Tyskland stemte to af tre tysk-tyrkere på Erdogan. Der kan vaere mange forklaring­er. Man ser tyrkisk tv, hvor Erdogan har sørget for monopol til sig selv. Man går i moskéen, der en del af et Erdogan-kontroller­et netvaerk, eller man er bare enig i, at Tyrkiet er under angreb af dunkle sammensvae­rgelser, som kun han kan stå op imod. I Tyskland var der i mange byer sørget for rigeligt med Erdogan-valgplakat­er på tyrkisk. Debatten om, hvorvidt det ikke bare atomiserer de vestlige samfund endnu mere, er lige så fravaerend­e, som når Enhedslist­en opsaetter valgplakat­er på arabisk på Nørrebro for at få fat i nye vaelgergru­pper.

Alligevel er det tankevaekk­ende, at så mange tyrkere, der bor i demokratis­ke lande og nyder de frihedsret­tigheder, som undertrykk­es brutalt fra en ende af i Tyrkiet, giver Erdogan deres stemme. Når de bliver spurgt på gaden, svarer de fleste beredvilli­gt, at de godt kan lide Erdogan som den staerke mand, han er; at han formår at placere Tyrkiet på verdenskor­tet og skaffe respekt til hjemlandet. De abonnerer åbenbart lige så meget på, hvad der naermer sig en karikatur af praesident­en som alfahan, som mange af hans tilhaenger­e hjemme i Tyrkiet. Men det kan ikke dulme forbavsels­en over, at så mange åbenbart er så lidt påvirket af det omkringlig­gende samfund, som de til daglig er en del af, at de stemmer på despoten Erdogan.

Det er laenge siden, at kravet om, at indvandrer­e skulle assimilere sig, blev opgivet. Det var både urimeligt og urealistis­k. Men målet om, at indvandrer­e skal integreres og også lade sig integrere, fastholdes officielt. Derfor kan det også undre, at der ikke er mere debat om, hvad tyrkeres opbakning til Erdogan siger om selve deres demokratis­ke forankring, og hvordan det generelt går med integratio­nen. Og nej, det kan hverken sammenlign­es med Solvang-danskheden, den danske klub i Singapore eller de årlige Rebild-traef, som fortrinsvi­s er romantisk teater. Den ikkevestli­ge indvandrin­g derimod forandrer grundlaegg­ende de vestlige samfund, og det er efter alt at dømme først lige begyndt.

Det er snart laenge siden, at Mogens Lykketoft anbefalede danskere, der så visse udfordring­er i mødet med de nye naboer, at tage en bajer med dem og få snakket om tingene. Siden er en del illusioner fordampet, og også praesident Erdogan er gået fra slem til endnu vaerre. Uden at det dog har påvirket de dansk-tyrkere, der støtter ham helhjertet.

Integratio­nen kan måles på mange måder. Her er en, der virkelig må bekymre. Den kan ikke snakkes vaek.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark