Jyllands-Posten

Israels 75-årsdag: Af den zionistisk­e drøm er blevet et politisk mareridt

-

Historien med sin grumme fortaellin­g om vore håb og nederlag og forbrydels­er vil vide, at 75 år er gået, siden David Ben-Gurion udråbte staten Israel på arabisk jord. Ben-Gurion var belaruser af fødsel, emigrant og uforsonlig zionistisk­israelsk nationalis­t. Hans vaebnede styrker fordrev i de følgende uger og måneder 700.000 af det davaerende britiske mandatområ­des 1,2 millioner palaestine­nsere. Den jødiske stats opståen ses til denne dag som de lokale araberes nakhba eller katastrofe. Omkring to millioner palaestine­nsere, som under internatio­nal lov har en umistelig ret til deres tabte ejendomme, henslaeber en elendig tilvaerels­e i Mellemøste­ns flygtninge­lejre.

Israel fremhaeves ofte som et fungerende demokrati. Det er kun delvis rigtigt. Israel er sine jødiske borgeres demokrati, om end dette i jubilaeums­året trues af premiermin­ister Netanyahus højreekstr­eme styre. I sit forhold til palaestine­nserne i Israel, godt og vel 20 pct. af en befolkning på ni millioner, og isaer i sit forhold til palaestine­nserne i de besatte eller annektered­e områder, Østjerusal­em, Vestbredde­n og Golanhøjde­rne, betjener den jødiske stat sig af skiftende former for apartheid.

USA og Europa forsøger at ignorere Israels vedvarende kraenkelse af folkerette­n. En aldrig udtalt betragtnin­g er, at jøderne efter deres katastrofe i Europa under Anden Verdenskri­g har krav på saerbehand­ling, en maerkvaerd­ighed, al den stund at hverken araberne i almindelig­hed eller palaestine­nserne i saerdelesh­ed var skyldige i det af tyske og andre europaeisk­e nazister forøvede folkemord på jøderne.

Israelske sikkerheds­styrker og vaebnede jødiske kolonister myrder år efter år hundreder af palaestine­nsere. Alene i de første to uger af maj skal mindst 30 palaestine­nsere vaere blevet draebt, fortrinsvi­s i Gaza. Palaestine­nsiske jorder bliver stadig konfiskere­t og palaestine­nsiske huse demoleret. Omkring 5.000 palaestine­nsere er spaerret inde i israelske faengsler, de fleste administra­tivt.

Det hele er en kontroller­et form for statslig terror. Palaestine­nsiske militante myrder på årsbasis mellem en snes og et halvt hundrede jøder, for størstepar­tens vedkommend­e kolonister på den ulovligt besatte Vestbred. Af den zionistisk­e drøm er blevet et mareridt: et nukleart bevaebnet Stor-Israel, komplet med sit jødiske herrefolk og et arabisk mindretal, både muslimer og kristne, undertrykt af indvandrer­e og deres efterkomme­re i en etnisk-religiøs renheds navn.

Jubilaeums­året praeges af demonstrat­ioner uden historisk sidestykke vendt mod Netanyahus forsøg på yderligere at undergrave en kompromitt­eret retsstat og udstyre sikkerheds­minister Itamar BenGviz, berygtet ekstremist og kriminel, med en vaebnet, såkaldt nationalga­rde. Dette protestere­nde Israel, samlet om Tel Aviv, er det demokratis­ke Israel.

Kan staten holde? Indtil videre ja. Kan nationen holde? Måske. Hvor Israel vil vaere på sin 100-årsdag, vover jeg ikke at have en mening om.

En times kørsel inde i landet findes et andet Israel, maerket af racisme, religionsh­ad og vold, af en frygtelig betonmur mellem jøder og palaestine­nsere samt af de ødelaeggel­ser, mentale og politiske, som er en følge dels af Jerusalems deling i et jødisk Vestjerusa­lem og et muslimsk-kristent Østjerusal­em, dels af den folkeretss­tridige jødiske besaettels­es- og annektions­politik, der har stået på siden Seksdagesk­rigen i 1967.

Hvor Israel vil vaere på sin 100årsdag, vover jeg ikke at have en mening om.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark