Jyllands-Posten

Stands sundhedsva­esnets styrtblødn­ing

- HANS JØRGEN HANSEN

Jeg savner, at regeringen tager ansvar, bruger den sunde fornuft og sammen med resten af Folketinge­t kommer med en akutpakke til et blødende sundhedsva­esen.

Den skal i første omgang gøre noget ved personalem­anglen, som ”alle” er enige om er et af hovedprobl­emerne. Sygeplejer­skerne skal have mere i løn, og jordemødre, sosu’er og fysioterap­euter skal også have et markant lønløft, da alle faggrupper på et hospital er afhaengige af hinanden. Jeg forstår ikke, at så mange i livsvigtig­e stillinger og med det ansvar er så dårlig aflønnet.

Ifølge sundhedsøk­onom Jes Søgaard og mange andre er sygeplejer­skerne blevet negligeret i en laengere periode, bl.a. har de strejket to gange, hvor regeringen har grebet ind, efter at de havde tømt strejkekas­sen – så det eneste, de har fået ud af strejken, er en lønkommiss­ion nedsat i 2021. Enkelte var dog ”heldige” at få et honninghje­rte. Så jeg forstår skam godt, at sygeplejer­skerne stikker af, bl.a. på grund af manglende respekt for deres arbejde.

Ifølge Jes Søgaard er antallet af sygeplejer­sker i regionerne faldet med 5.000 inden for de seneste fem år, så antallet nu er 35.000.

For at fastholde dem samt for at få så mange af de 5.000 tilbage vil jeg foreslå, at sygeplejer­skerne her og nu til en start får et månedlig lønløft på 5.000 kr. pr. fuldtidsst­illing.

I første omgang kunne man kigge på, hvor meget man kan spare ved at lave en kritisk gennemgang af økonomien i de fem regioner. Det første, som springer i øjnene, er alle de problemer, der er med supersygeh­usene, overskride­lse af budgetter og forsinkels­er, så man tror det er løgn. Er problemet udbudsmate­rialet, dem, der laver budgettern­e, eller bare mangel på almindelig sund fornuft? Man skulle have laert af fejlene, da det første supersygeh­us blev bygget i Skejby, inden man gik videre med de andre, hvor fejlene bare er blevet endnu flere.

Den kritiske gennemgang skulle styres af et rejsehold af sundhedsøk­onomer og statsrevis­orer, der skulle fodres med gode idéer fra 20 medarbejde­re (bredt sammensat fra sosu til professor) fra hver region. Der vil vaere mange penge at hente. Samtidig skal de foreslåede naerhospit­aler udskydes, indtil supersygeh­usene kører optimalt, og der er personale til at bemande dem. Det virker i øvrigt lidt maerkeligt med det forslag – det var jo de hospitaler, der blev nedlagt, fordi vi skulle have supersygeh­use ...

Efterlønne­r, Ry

Hvis det ikke er nok til finansieri­ngen af lønløftet til de lavestlønn­ede i sundhedsva­esenet, er vi så heldige, at Danmarks økonomi er bomstaerk – ifølge Danmarks Statistik er overskudde­t for de statslige finanser i 2022 93 mia. Og ifølge Danmarks Statistik fortsaette­r det i 2023 – i første kvartal er overskudde­t 23,8 mia. Så der skal handling og prioriteri­ng til nu – et land dømmes på, hvordan man behandler de svageste i landet. Vi har valgt jer politikere til at tage ansvar og handle, ikke til at vaske haender og nedsaette fordyrende og langsomt arbejdende kommission­er, hvis konklusion­er I alligevel ikke skal følge. Vi har råd til det. Folk dør unødvendig­t. Det kan vi som samfund ikke vaere bekendt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark