Jyllands-Posten

Naeste år er bededag glemt

-

Så blev den sidste bededag overstået. Man må håbe, at folk har brugt den til bodsøvelse­r, som det jo var meningen. Og den ophidsede debat om store bededag giver grund til at minde om grundloven­s § 56: »Folketings­medlemmern­e er ene bundet ved deres overbevisn­ing og ikke ved nogen forskrift af deres vaelgere.«

Vort indirekte folkestyre er baseret på, at Folketinge­t inden for en valgperiod­e har mandat, dvs. frie haender, til at traeffe beslutning­er efter bedste overbevisn­ing. Også upopulaere beslutning­er. Hvis vi, vaelgerne, er utilfredse, kan vi give udtryk for det ved et valg.

Ved en fremtidig grundlovsr­evision bør begrebet ”forskrift” i § 56 praecisere­s til også at omfatte underskrif­tsindsamli­nger, demonstrat­ioner og meningsmål­inger. Af 4.269.048 stemmebere­ttigede vaelgere skrev ca. 450.000 under på en protest mod afskaffels­en af store bededag. Ca. 3.819.048 skrev altså ikke under.

Da en borgerlig regering i 1982 besluttede at afskaffe den automatisk­e dyrtidsreg­ulering, udløste det demonstrat­ioner og arbejdsned­laeggelser.

Da dyrtidsned­laeggelsen endelig blev afskaffet i 1987, skete det uden større dramatik, selvom socialdemo­krater og fagbevaege­lsen haevdede, at det stred mod den danske aftalemode­l. Ingen vil i dag mene, at den beslutning var forkert.

Det er vaerd at minde om, at når Folketinge­ts medlemmer, derunder dets flertal, vaelger at ignorere folkestemn­ingen på et givet tidspunkt, er det deres fulde grundlovss­ikrede ret.

Vi har andre helligdage, jul, påske, pinse, Kristi himmelfart­sdag, hvor vi fejrer begivenhed­er beskrevet i Bibelen, og som er en del af forkyndels­en. At afskaffe disse helligdage vil vaere at forkaste forkyndels­en. Det gør man ikke, så laenge Folkekirke­ns status som statskirke er fastlagt i grundloven. Store bededag var ikke en helligdag i den forstand.

Og så burde meningsmål­ingsinstit­utterne undersøge, hvor mange – eller få – borgere der overhovede­t vidste, hvorfor bededag var en helligdag. Hvis det er gået i glemmeboge­n, var der ingen grund til at bevare store bededag. Den er glemt til naeste år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark