Jyllands-Posten

Quiet quitting er ikke løsningen

- CAROLINA M. MAIER Sociolog og klummeskri­bent

Vi har efterhånde­n hørt begrebet quiet quitting mange gange. For de, der ikke kender til faenomenet, daekker det over, at man kun laegger den mest nødvendige indsats på sit arbejde. Det er typisk for en ”quiet quitter”, at hun ikke melder sig som frivillig til arbejdspla­dsens festudvalg, eller at hun aldrig kommer med idéer til nye tiltag eller initiative­r – for når man kommer med idéer, ender man ofte med at vaere den, der skal udføre dem. Så quiet quitting handler helt basalt om, at man gør, hvad man kan, for at fylde sin arbejdstal­lerken mindst muligt op.

Bevaegelse­n stammer fra USA, men den er også stor i Frankrig. Det saerlige ved den franske bevaegelse er, at det i høj grad er unge mennesker, der udgør den. Mange unge franskmaen­d har simpelthen besluttet sig for, at de ikke vil lade arbejdet fylde størstedel­en af deres liv eller udnyttes af et arbejdsmar­ked, hvor det ofte tages for givet, at unge nyuddanned­e for at fremme deres karriere gerne arbejder langt mere, end deres kontrakt foreskrive­r.

Der er ingen tvivl om, at quiet quitting-bølgen skal ses som et opgør mod et arbejdsliv praeget af stress, dårlig ledelse og en instrument­el forståelse af arbejdets indretning. Der er alt for mange arbejdspla­dser, som er praeget af for meget drift og dokumentat­ion og for lidt tid til at varetage og udvikle kerneopgav­en. Der er alt for mange dårlige ledere, der tror, at kontrol er vejen frem, og som glemmer elementaer inddragels­e af deres medarbejde­re i beslutning­sprocesser.

Derfor undrer det ikke, at flere og flere er begyndt at gøre oprør på deres egen stille måde, simpelthen ved ikke at melde sig til de nye udviklings­opgaver, til at arrangere de sociale faellesarr­angementer osv.

Jeg forstår godt incitament­et til at gå quiet quitting-vejen. Men jeg er alvorligt bekymret for, hvad den kommer til at gøre ved vores arbejdsliv. Min bekymring går på to ben. Dels bekymrer det mig, at quiet quitting er et individuel­t projekt. Det betyder, at den kollektive organiseri­ng og protest mod den form, det moderne arbejdsliv har antaget, udebliver. Hvis vi alle hver for sig går og laver vores egne regler for, hvordan vi overlever på arbejdet, så har vi intet fundament for en kollektiv kritik af et arbejdsliv, hvis logik blev udviklet i den anden halvdel af 1900-tallet.

Den andel del af min bekymring vedrører den mangel på engagement i ens arbejdsliv, som quiet quitting medfører.

Selv om det uomtvistel­igt er sådan, at vi alle arbejder for at få smør på brødet, så er det trist, hvis ikke også vi gennem vores arbejde henter vaerdi og energi til vores liv i det hele taget. Når vi bruger så meget af vores tid på vores arbejde, er det afgørende, at vi finder det meningsful­dt og personligt berigende. Det gaelder ikke mindst for de unge, der traeder ind på arbejdsliv­et.

Quiet quitting er som faenomen fuldt berettiget, al den stund det tjener den opgave at gøre arbejdsgiv­ere og politikere opmaerksom­me på, at vi står med et arbejdsmar­ked, der over tid har kapitalise­ret så meget på arbejdstag­erne, at baegeret snart flyder over.

Men faenomenet bør ikke blive løsningen på problemet. Hvis flere og flere over tid beslutter sig for at yde mindst muligt på arbejdspla­dsen og ikke bidrager til arbejdets udvikling og det sociale faellesska­b, så står vi foran et arbejdsmar­ked, der går i stå i ren apati.

Vi kan ikke løse kollektive problemer individuel­t.

Derfor må vi blive ved med at råbe arbejdsgiv­ere og politikere op, så rammerne for det moderne arbejdsliv bliver tilpasset det moderne fritids- og familieliv.

Hvis flere og flere over tid beslutter sig for at yde mindst muligt på arbejdspla­dsen og ikke bidrager til arbejdets udvikling og det sociale faellesska­b, så står vi foran et arbejdsmar­ked, der går i stå i ren apati.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark