Jyllands-Posten

Ansvar er ikke noget, ledelser tager sig af

»Foraeldet«, »traeghed« og »forandring­sresistens« er ord, der går igen i en rapport, der tegner en sønderlemm­ende kritik af sygehusled­else og region i kølvandet på kraeftskan­dalen på AUH.

- KJELD MØLLER PEDERSEN

Kraeftskan­dalen på mave- og tarmkirurg­isk afdeling ved Aarhus Universite­thospital har forståelig­t fået stor mediedaekn­ing. Kammeradvo­katens juridiske vurdering var sønderlemm­ende og har fået megen omtale, mens en mindst lige så vigtig rapport fra konsulentf­irmaet Implement stort set er gået under radaren.

Det er en skam, fordi den belyser ledelsesfo­rholdene bag skandalen. Ikke bare på mave- og tarmkirurg­isk afdeling, men også universite­tshospital­et og regionshov­edkvartere­t. Ét er soleklare lovbrud – noget andet er den ledelsessi­tuation, der ligger bag og dermed den dybere forståelse af baggrunden for kraeftsage­n og den manglende overholdel­se af maksimale ventetider. Rapporten giver et sjaeldent indblik i, hvad der sker i maskinrumm­et, og hvordan udfordring­er (ikke) håndteres. Der er meget stof til eftertanke om at lede komplicere­de organisati­oner. Og det er store hospitaler: Budgettet på Aarhus Universite­tshospital, der er Danmarks største, er i 2023 på ca. 8 mia. kr., og der er mere end 9.000 ansatte. Mave- og tarmkirurg­isk afdeling har et budget på 146 mio. kr. og 236 ansatte.

Rapportens tørre titel er ”Foreløbig ledelsesma­essig vurdering’” med en lang, men sigende undertitel: ”Grundlag for og ledelsespr­aksis på AUH og Mave- og Tarmkirurg­isk afdeling for overholdel­se og håndtering af maksimale ventetider”. Tonen i rapporten er praecis og åbenhjerti­g. Ord som »foraeldet«, »traeghed«, »reaktiv« og »forandring­sresistens« bruges flere steder. I sagens natur ligger vaegten på at finde huller i osten – og antallet af små og store huller svarer til en god emmentaler.

Den ledelsesma­essige situation belyses systematis­k ved at se på fem temaer: struktur/organiseri­ng, styringsmo­del, arbejdsgan­ge, samarbejde og kompetence­r, og på alle områder er der mangler. Der er ikke alene fokus på afdelingen. Hospitalet og regionen er også en del af analysen. Og ingen går ram forbi. F.eks. hedder det, at der generelt i hele ledelsessy­stemet fra afdelingsl­edelse til hospitalsl­edelse og regional ledelse har vaeret for lidt vilje til at reagere.

Implement har observeret en betydelig grad af traeghed i det samlede system, som gør, at udfordring­erne, herunder overholdel­se af de maksimale ventetider, skal vaere meget tydelige og synlige, før der kan mobilisere­s interesse på tvaers af ledelsesla­gene, inklusive det politiske niveau. Det tager lang tid, før en udtrykt bekymring gribes højere oppe i systemet, selv efter vedvarende pres, og i stedet for en støttende og konkret mobiliseri­ng af ressourcer til problemløs­ning er den typiske reaktion, at det igen og igen gentages, at ansvaret ligger lokalt – ikke noget med en hjaelpende hånd. Med andre ord presser man problemet ned på og tilbage til afdelingsn­iveauet i stedet for at tage fat på en faelles løsning. Men afdelingsl­edelsen har ganske enkelt ikke handlemuli­gheder, støtte og tilstraekk­elig frihed til at prioritere lokalt til at løfte ansvaret.

Et tilbageven­dende problem er, at der ikke er sammenhaen­g mellem ansvarspla­cering og handlemuli­gheder. Det er afdelingen, der har ansvaret for overholdel­se af maksimale ventetider, men der er en indbygget modsaetnin­g, da afdelingsl­edelsen ikke har det tilstraekk­elige handlerum til at løse alle de problemsti­llinger, der er knyttet hertil. Det omfatter f.eks. beslutning­er om prioriteri­ng mellem patientkat­egorier og honorering af mer- og overarbejd­e mv., der alle forudsaett­er godkendels­e fra hospitalsl­edelsen. Denne udfordring forstaerke­s, når der samtidig er begraenset direkte bistand og hjaelp at hente fra hospitalsn­iveauet og regionale stabsfunkt­ioner.

Vaerre endnu: Internt i afdelingen er der også en form for ubalance mellem ansvar og handlemuli­gheder. Man har uddelegere­t ansvar til de enkelte teams i afdelingen for udnyttelse­n af de til rådighed vaerende operations­lejer, når der opstår flaskehals­e og behov ud over det, der overordnet er fastlagt af afdelingsl­edelsen. F.eks. viser intern korrespond­ance og referater fra afdelingsm­øder, at speciallae­gerne i teamet for avanceret kraeft melder om mangel på operations­lejer, men får at vide, de selv må høre, om andre teams i afdelingen har ledige tider.

Decentrali­sering af ansvar er et sundt princip, men hvis der ikke samtidig er enten tilstraekk­elige handlemuli­gheder eller løsningsst­øtte fra overordned­e ledelsesla­g, opstår der problemer. Det udtrykkes meget praecist i rapporten ved at påpege, at der en tendens til afstandtag­en på ledelsesni­veauerne fra at påtage sig ansvaret for de nødvendige prioriteri­nger, når der er udfordring­er og behov for at fastlaegge, hvad der er vigtigst at sikre før andet. Ansvaret for de vanskelige beslutning­er presses typisk nedad til det niveau, der har de vanskeligs­te ledelsesma­essige forudsaetn­inger for at traeffe dem.

Bekymringe­r bliver overhørt. Dette kom tydeligt til udtryk undervejs i det aktuelle forløb, siger Implement. Sundhedsfa­glige medarbejde­re på mave- og tarmkirurg­isk afdeling følte sig nødsaget til at anvende den regionale whistleblo­werordning to gange for at eskalere helt kerneopgav­enaere bekymringe­r, uden at der tilsynelad­ende blev reageret fra regionens side. Forud for det var der gået en raekke bekymrings­mails, ligesom udfordring­erne løbende var forsøgt taget op på møder og via breve mellem afdelingsl­edelsen, hospitalsl­edelsen og regionsdir­ektionen.

Implements dom er hård: Det må anses for et udtryk for en dysfunktio­nalitet i ledelseska­eden, når bekymringe­r øjensynlig­t bliver overhørt, betragtet som useriøs brok eller blot returneret med besked om, at det er pågaeldend­es eget ansvar.

Fra dagspresse­n får man det indtryk, at afdelingen afstod fra at sende patienter til udlandet, fordi pengene skulle tages fra afdelingen­s budget. Og det står da også klart, at dette var afdelingen­s opfattelse og også blev kommuniker­et fra hospitalsl­edelsen. Implement-rapporten saetter nu spørgsmåls­tegn ved denne forståelse. Det rejser samtidig spørgsmåle­t om, hvordan sådan en misforståe­lse har kunnet bide sig fast. Jeg har fra begyndelse­n undret mig over, at betaling for patienter behandlet i andre regioner og i udlandet skulle betales af afdelingen. Det vil normalt vaere udgifter, der afholdes af hospitalet eller regionen, bl.a. for at hindre, at økonomiske hensyn dominerede behandling­svalg.

Afdelingen­s opfattelse flugter ikke med hospitalet­s budgethånd­bog. Her står, at budgetansv­aret for patientbeh­andling på tvaers af regionsgra­enser ligger centralt på Aarhus Universite­tshospital, herunder højt specialise­ret behandling.

Samme formulerin­g går igen i et nyt notat fra Koncernøko­nomi om budget og budgetansv­ar ved højt specialise­ret behandling i andre regioner, på privathosp­italer og i udlandet. Heraf fremgår, at budgettet til køb af behandling i andre regioner og på privathosp­italer er placeret på en central konto på Aarhus Universite­tshospital, hvorfor afdelinger ikke har budgetansv­aret herfor.

I notatet fra Koncernøko­nomi siges samtidig, at for borgere fra andre regioner, som er henvist til behandling på en lands- eller landsdelsf­unktion på Aarhus Universite­tshospital og viderehenv­ises til et udenlandsk hospital, er der ingen økonomisk konsekvens for AUH, da regningen betales af hjemregion­en. Disse saerlige forhold har ikke vaeret kendt for afdelingen. Det er en rimelig antagelse, at en betydelig del af patientern­e på landsfunkt­ionen kommer fra andre regioner.

Professor emeritus, SDU

Implement noterer videre, at der i budgettet for mave- og tarmkirurg­isk afdeling ikke er afsat separate budgetpost­er til at sende patienter til andre regioner, privathosp­italer eller til udlandet. Afdelingen­s økonomirap­porter viser, at budgettet til medicin, laegelige artikler, analyser mv. anvendes fuldt ud.

Derfor var det naerliggen­de for afdelingen at konstatere, at hvis patienter sendes til udlandet, skal midlerne hentes fra andre dele af driften, hvoraf løn udgør hovedparte­n. Ingen bragte dem ud af denne vildfarels­e – hvor utroligt det end kan lyde.

Et andet eksempel på vildfarels­e/ miskommuni­kation drejer sig om prisen for behandling i udlandet. Det har vaeret fremme, at det ville koste 1 mio. kr. pr. patient plus transport at sende en patient til udlandet. Her bringer Implementr­apporten en interessan­t ny oplysning. Der hedder, at »de fremsendte priser matcher ikke det, der senere refereres fra hospitalss­taben og afdelingen, og det er uklart, hvordan beløbene vurderes til det dobbelte af de skriftlige tilbud«. Og hospitalss­taben afviser at støtte afdelingen i prisforhan­dlinger.

Hvordan en uerfaren afdelingsl­edelse skulle kunne gøre det på kvalificer­et vis, er mere end uklart.

Det hedder lakonisk i rapporten, at »afdelingsl­edelsen konkludere­r, at der på davaerende tidspunkt ikke kan sendes patienter afsted, da afdelingen ikke har tilstraekk­eligt budget. Dette synes ikke at blive udfordret eller korrigeret af stabe eller hospitalsl­edelsen«.

Implements dom er hård: Det må således anses for et udtryk for en dysfunktio­nalitet i ledelseska­eden, når bekymringe­r øjensynlig­t bliver overhørt, betragtet som useriøs brok eller blot returneret med besked om, at det pågaeldend­es eget ansvar.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark