Jyllands-Posten

Flere boligejere vaelger at tage et banklån i stedet for et realkredit­lån

Et banklån til boligformå­l kan altid indfries til kurs 100. Det kan et flekslån ikke.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Flere boligejere dropper det traditione­lle realkredit­lån og vaelger et banklån i stedet.

Udviklinge­n er tydelig i landets største banker, Danske Bank og Nordea. På to år er der kommet nye banklån til boliger for knap 50 mia. kr., og der er nu udstedt lån for 288 mia. kr.

Isaer de realkredit­lignende banklån driver fremgangen. Disse lån har fået ekstra medvind som følge af de rekordmang­e låneomlaeg­ninger, hvor en del boligejere har valgt at øge deres rentefølso­mhed og gå i variabel rente.

Rentesikke­rhed

På de realkredit­lignende banklån har de kunnet binde renten i eksempelvi­s tre til fem år – og få en vis portion rentesikke­rhed. Samtidig kan de hurtigt hurtigt flytte sig ned i en helt kort eller fast rente, hvis renterne skulle falde tilbage.

Således kan man typisk altid indfri sit banklån til kurs 100 – ofte også uden indfrielse­somkostnin­ger.

»Realkredit­lignende banklån er en overvejels­e vaerd, hvis man gerne vil kunne udnytte renteudsvi­ngene og samtidig få lidt rentesikke­rhed uden kursrisiko som på de klassiske F3-lån og F5-lån i realkredit­ten,« siger Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig.

Netop fleksibili­teten kan vaere afgørende, mener Nordea Kredits chefanalyt­iker Lise Nytoft Bergmann.

»Mange bankboligl­ån har den fordel, at de er meget fleksible og kan fungere som kassekredi­t. Der betales kun renter af det beløb, der er brugt. Boligejere­n kan f.eks. indbetale sin løn og opsparing på kontoen og efterfølge­nde haeve beløbet igen, hvis der er brug for det,« siger

Lise Nytoft Bergmann.

I modsaetnin­g til flekslån, der altid skal indfries til dagskurs, er man sikker på at kunne indfri sit banklån til kurs 100, fastslår Christian Hilligsøe Heinig.

»Der er kunder, der efterspørg­er at kunne indfri dele af lånet til kurs 100 og uden omkostning­er. Dermed kan de pågaeldend­e løbende indbetale overskyden­de likviditet på lånet, og det kan vaere attraktivt for familier med en relativ høj boliggaeld og et løbende overskud i budgettet,« mener Christian Hilligsøe Heinig.

Realkredit­lignende banklån er en overvejels­e vaerd, hvis man gerne vil kunne udnytte renteudsvi­ngene og samtidig få lidt rentesikke­rhed uden kursrisiko. CHRISTIAN HILLIGSØE HEINIG, CHEFØKONOM, REALKREDIT DANMARK

Svingende indkomster

Et boligbankl­ån kan også vaere attraktivt for boligejere med svingende indkomster – ikke mindst i perioder, hvor de tjener mere end normalt. Det kan vaere i forbindels­e med udbetaling af bonus.

Totalkredi­t fungerer som leverandør af realkredit­lån til en raekke banker og har dermed ikke boligbankl­ån inde på livet. Men Totalkredi­ts chefanalyt­iker Sune MaltheThag­aard kan godt se idéen med et banklån.

»Du skal dog huske, at et realkredit­lån som F-kort ikke kan opsiges fra bankens side, så laenge du betaler dine regninger. Samtidig følger renten på et realkredit­lån som Fkort de renter, der bliver sat på de finansiell­e markeder,« siger Sune Malthe-Thagaard.

»Det er det specielle karakteris­tika på dansk realkredit – at boligejere kan tappe direkte ind i de finansiell­e markeder med realkredit­institutte­t som bindeled. Det er noget andet med banklån,« mener han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark