Jyllands-Posten

Faengslede energihand­lere skal blive bag tremmer

En stribe energihand­lere kaempede onsdag i Retten i Aarhus for at komme ud i friheden igen efter fire uger varetaegts­faengsling.

- LONE ANDERSEN VICTOR EMIL KRISTENSEN JESPER HØBERG lone.andersen@finans.dk vek@finans.dk jesper.hoberg@finans.dk

Otte energihand­lere skal fortsat vaere faengslet, mens politiet efterforsk­er dem for mulig manipulati­on med elpriserne på det nordiske energimark­ed.

Det står klart efter et retsmøde onsdag, hvor en dommer ved Retten i Aarhus godkendte en forlaengel­se af de ottes varetaegts­faengsling foreløbig frem til den 13. juni 2023.

Det oplyser National Enhed for Saerlig Kriminalit­et (NSK), som efterforsk­er sagen, på Twitter.

De otte har siddet bag tremmer siden den 19. april 2023, hvor de blev anholdt én efter én inden for et tidsrum af godt en time om eftermidda­gen, ligesom flere af dem fik ejendomme beslaglagt.

Maendene er beskyttet af navneforbu­d. Jyllands-Posten er således afskåret fra at gengive detaljer, der kan røbe deres identitet.

I retten onsdag argumenter­ede flere af de sigtedes forsvarere for at opretholde navneforbu­ddet, med henvisning til at de er ganske almindelig­e mennesker uden magt og indflydels­e, ligesom de ønskede at beskytte deres familier.

Fingerkys i retten

Tilhørerpl­adserne var fyldt med pårørende til de otte maend, og der blev sendt fingerkys og hilsner på tvaers af lokalet, både da de sigtede blev ført ind i retssalen, og da de pårørende sammen med pressen kort efter blev sendt ud igen.

Dommeren besluttede nemlig på anklagemyn­dighedens anmodning at lukke dørene for offentligh­eden, og mange detaljer er således fortsat ukendte for alle andre end politiet, dommeren, de sigtede og deres advokater.

NSK mistaenker de otte for at have scoret trecifrede millionbel­øb i profitter til firmaet og bonusser til sig selv.

Det skal vaere sket ved at handle med sig selv i såkaldte wash trades på tvaers af priszoner og landegraen­ser. Den påståede manipulati­on kan have gjort det muligt at saelge strøm til kunstigt høje priser i en priszone og købe strøm til kunstigt lave priser i en anden zone.

Alle naegter sig skyldige i sigtelsern­e.

Kåre Pihlmann er forsvarsad­vokat for en af de sigtede, og han siger, at de lukkede døre forhindrer ham i at gengive, hvad der skete på dagens retsmøde.

Retsmødet begyndte onsdag morgen og fortsatte til sidst på eftermidda­gen.

»Antallet af involvered­e og sagens karakter gør bare, at der generelt er meget materiale at skulle forholde sig til,« siger Kåre Pihlmann, som kalder sagen »meget speciel«.

»Retsgrundl­aget i sagen er jo en EU-forordning (den såkaldte REMIT-forordning, red.), og det er sjaeldent, at vi beskaeftig­er os med den type saerlovgiv­ning. Der er meget lidt praksis på området, så det er meget jomfruelig­t.«

Antallet af involvered­e og sagens karakter gør bare, at der generelt er meget materiale at skulle forholde sig til. KÅRE PIHLMANN, FORSVARSAD­VOKAT

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark