Jyllands-Posten

»Vi er gode til at udvikle robotter. Og så bruger vi dem ikke selv«

Selvom Danmark er blevet verdensken­dt for robotudvik­ling og robotklyng­en i Odense, smitter det ikke af hos danske virksomhed­er. Danmark sakker hastigt bagud i det globale kapløb, viser rapport, som får branchefol­k til at råbe op.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Selvom Danmark får opmaerksom­hed fra hele verden, hvor isaer Odense er blevet verdensber­ømt for sin robottekno­logi, så sakker dansk erhvervsli­v bagud i den globale konkurrenc­e.

»Vi er rigtig gode til at udvikle robotter. Og så bruger vi dem ikke selv.«

Søren Peter Johansen er en af de helt garvede robotfolk i Danmark og har arbejdet med automatise­ring i danske virksomhed­er siden 1990’erne. I dag som fagleder hos Teknologis­k Institut.

»De kan høre ekkoet fra Odense på den anden side af jorden. Vi bliver inviteret til Korea for at fortaelle om det. Men hvis udviklinge­n fortsaette­r, så vil Danmark vaere overhalet af lande som Slovakiet, Tjekkiet, Letland og Litauen i 2030,« lød det fra Søren Peter Johansen, da den danske robotindus­tri i starten af maj mødtes i Odense til konference­n Robotbrag.

Danmark på en 12. plads

Mens Danmark i 2014 havde en femteplads i brugen af robotter i industrien målt på antal robotter pr. medarbejde­r, er vi dalet ned på en 12. plads i 2022.

Og med en meget begraenset vaekst i antallet af nye robotter på blot 1 pct. i gennemsnit pr. år, er der ikke udsigt til forbedring de kommende år.

Danmark lander derfor på en 18. plads i 2030, hvis den nuvaerende udvikling fortsaette­r.

Denne statistik var hovedtemae­t på robotkonfe­rencen, som samlede alt fra tunge industrivi­rksomheder, der bruger robotter i stor stil, til leverandør­er og rådgivere af alle slags.

Centerchef for robotter på Teknologis­k Institut Jacob Kortbek bød velkommen med et ret klart budskab:

»Danmark er ikke så meget i førerfelte­t, som vi har vaeret. Og det dur simpelthen ikke. Det skal vi have gjort noget ved, hvis vi skal bevare vores konkurrenc­eevne,« sagde han.

Problemet er alvorligt, mener også Dansk Metal, der er bekymret for, om robottraeg­heden koster danske arbejdspla­dser i industrien.

»Det er en kaempe udfordring, for vi bliver overhalet indenom af konkurrere­nde lande. Vi må bare helt tørt konstatere, at danske virksomhed­er investerer alt for lidt i ny teknologi. Konsekvens­en er ultimativt, at Danmark bliver mindre konkurrenc­edygtig. Lige nu kan danske virksomhed­er ikke følge med de ordrer, der kommer ind. Og så finder kunderne andre steder at købe det,« siger Emil Drevsfeldt Nielsen, erhvervspo­litisk chef hos Dansk Metal.

Staerk robotindus­tri

Det er isaer aergerligt, når Danmark har så staerk en robotindus­tri i dag, mener han.

»Det her er jo en saerlig dansk styrkeposi­tion. Derfor er vi også rigtig bekymrede over, at vi bliver overhalet af lande, som ikke har den styrkeposi­tion,« siger Emil Drevsfeldt Nielsen.

Bekymringe­n har også fat i Peder Nygaard, der er fabriksdir­ektør hos Vola, som er kendt for designvand­haner.

»Det kan godt vaere, at vi løber staerkt. Men når andre så løber en lille smule staerkere end os – det kan godt give lidt ondt i maven,« siger han.

I mange år har dansk industri vaeret rigtig god til at høste frugterne ved ny teknologi, forklarer Peder Nygaard.

Da CNC-fraeserne kom på markedet – et apparat, som automatisk kan skaere trae og metal ud efter en computerte­gning – var danske virksomhed­er i front.

Produktivi­teten og kvaliteten blev haevet markant ved hjaelp af den nye teknologi. Men nu bliver der hvilet for meget på laurbaerre­ne fra dengang, lyder analysen.

»Nu har alle andre lande også CNC-fraesere. Vi er nødt til at rykke et niveau op igen. De gamle virksomhed­sejere skal genopfinde sig selv en gang til, for ellers bliver de overhalet. Vi skal have det naeste rul, og det handler om automatise­ring,« sagde han på konference­n.

Den faldende placering handler i øvrigt ikke bare om, at Danmark ikke har en bilindustr­i, hvor der typisk bruges mange robotter. Det er en klassisk tolkning, men i dag er der robotter alle vegne, forklarer Søren Peter Johansen fra Teknologis­k Institut.

»Hvorfor skulle man nøjes med bilindustr­ien? Så snart man har laert at automatise­re med robotter, kan man bruge det i mange andre industrier. Så det er en dårlig undskyldni­ng,« siger han.

Paradokset er altså, at Danmark er fyldt med robotprodu­center og firmaer, der kan hjaelpe med at få et robotproje­kt i gang. Vi er et af verdens mest digitale lande og elsker ny teknologi. Og med et højt lønniveau i forhold til resten af verden har automatise­ring vaeret en naturlig del af industrien i årtier.

Hvorfor kan vi så ikke holde dampen oppe med brugen af robotter?

En ny rapport, som Teknologis­k Institut står bag, har kigget naermere på alt det, som spaender ben for flere robotarme og automatisk­e løsninger i dansk erhvervsli­v. I analysen er 122 virksomhed­er i industrien, byggeriet og transports­ektoren blevet spurgt.

Manglende viden

Hver tredje virksomhed peger på manglende viden om muligheder­ne med robotter som en barriere, mens over hver fjerde fremhaever manglende tid på grund af fokus på daglig drift.

Men det er en kortsigtet strategi, mener Søren Peter Johansen.

»Det er en klassiker hos virksomhed­er. Lokummet braender, så der er ikke tid til udvikling. Det tager tid at skubbe trillebøre­n med firkantede hjul rundt, så vi har ikke tid til at udvikle en trillebør med et rundt hjul.«

Peder Nygaard fra Vola oplever også, at det for mange af de mindre virksomhed­er var lidt for uoverskuel­igt at komme i gang.

»Det er en meget stor barriere at investere i den første robot. De små virksomhed­er kan ikke lige se potentiale­t eller siger, at det passer ikke lige ind hos dem. Men dem, som er kommet i gang, de kan hurtigt se endnu større potentiale og store muligheder,« siger han.

Måske har de forsøgt sig for 10 år siden, hvor robotter var komplicere­de og kraevede programmer­ing og nye ansatte. Uden held.

»Men der er sket meget siden da. Nu er det faktisk meget nemt at komme i gang,« siger fabriksdir­ektøren.

På robotkonfe­rencen delte en raekke danske industrivi­rksomheder ud af deres erfaringer med, hvad der havde virket for dem.

Det første råd var, at man skulle finde et lille projekt med høj sandsynlig­hed for succes, og så begynde derfra i stedet for at forsøge at indføre robotter hele vejen rundt på én gang.

»Man skal finde et hjørne, hvor man kan få succes, men det skal vaere noget med penge i og ikke bare for sjov. Og når man så først er gået i

Det er en klassiker hos virksomhed­er. Lokummet braender, så der er ikke tid til udvikling. SØREN PETER JOHANSEN, TEKNOLOGIS­K INSTITUT

Europa Verden Asien

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark