Jyllands-Posten

RÅD TIL NYE BRUGERE

- Kilde: Teknologis­k Institut

Rapporten ”Små skridt med robotter vinder i det lange løb” har gennem interviews fundet frem til fem gode råd til dem, som gerne vil i gang med robotter i produktion­en:

Tag små skridt, og laer undervejs. Små succeser motiverer mere end store fiaskoer.

Vaer klar til at fejle og at korrigere kursen.

Hent inspiratio­n fra andre – brug de netvaerk, der er.

Taenk fleksibelt fra starten – nye robotter kan blive flaskehals­e, når de skal indføres.

Opdyrk en innovation­skultur, hvor det ikke kun er robotekspe­rter, der er med. som at drikke en kop kaffe, og så har man fået 30 mio. kr. til sin idé. Andre steder skal det sendes til en direktion i Tyskland, og så får man svar fire måneder senere og siger ”hvad for en idé?”. At have opbakning fra ledelsen er virkelig vigtigt,« siger Torben Levisen.

Når man så er kommet i gang, kan der selvfølgel­ig opstå uventede problemer. Men der kommer også uventede fordele.

Hos Taasinge Elementer, der producerer traeelemen­ter til byggeriet, har indførelse­n af robotter for eksempel givet mere fleksibili­tet i produktion­en. Hvor der før kun var tømrere med fast arbejdstid fra klokken 7 til 15, er der nu også kommet robotopera­tører.

»Vores tømrere har indrettet deres familieliv efter de arbejdstid­er. Men en robotopera­tør er vant til flerholdss­kift. Så det giver os mulighed for at arbejde i skift, og det er en af de muligheder, vi ikke havde taenkt på, da vi gik i gang med robotterne,« forklarer Alexander Laning, leder af forretning­soptimerin­g hos Taasinge Elementer.

Samlet set handler det om, at lederne i dansk erhvervsli­v skal finde samme vilje og virkelyst frem, som dengang dansk industri tog et hop med computerst­yrede vaerktøjer, opsummerer Peder Nygaard.

»Vi må op på hesten igen. Vi må bare én gang til gøre det endnu bedre. Det er traels, men sådan er det bare.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark