Jyllands-Posten

Økonomer glaeder sig: »Regeringen har vaeret en anelse for pessimisti­sk«

Den danske økonomi har det bedre end forventet. Det fremgår af en ny redegørels­e fra regeringen.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Regeringen har smidt stort set alle forventnin­ger til mørke skyer og dystre udsigter i dansk økonomi.

I 2023 forventes det, at dansk økonomi vil vokse med 0,6 pct. mod tidligere 0,2 pct.

Derved vil Danmark efter alt at dømme styre uden om en alvorlig økonomisk krise og lande blødt efter en lang periode med stigende renter, højere inflation og et fald i reallønnen, oplyste fungerende økonomimin­ister Stephanie Lose (V) på et pressemøde onsdag.

Meldingen glaeder flere cheføkonom­er, der mener, at det er på tide, at den danske regering har fået de positive briller på.

»Regeringen har vaeret en anelse for pessimisti­sk, så det er fuldt berettiget, at den smider noget af den pessimisme over bord. En vaekst på 0,6 pct. er dog ikke ligefrem imponerend­e, men det er en hel del bedre end det, som regeringen forudsagde for blot to måneder siden. Vi er meget enige i regeringen­s nye vaekstforv­entninger,« udtaler Jeppe Juul Borre, cheføkonom hos Arbejderne­s Landsbank, i en kommentar.

Han understreg­er, at regeringen­s opjusterin­g er god, men at den samlede vaekst fortsat er lav.

»Ser vi bort fra coronakris­en, skal vi mere end 10 år tilbage for at finde en lavere vaekst. Det var i 2012 under den europaeisk­e gaeldskris­e, hvor vaeksten lød på 0,2 pct. Så imponerend­e bliver vaeksten ikke, selv om der er tale om en opjusterin­g,« siger Jeppe Juul Borre.

Regner med større forbrug

Ifølge redegørels­en er inflatione­n faldet for sjette måned i streg, og sammenhold­t med en høj beskaeftig­else får det regeringen til at forvente, at danskernes økonomiske råderum bliver større, og at flere lønkroner vil ende med at blive brugt på forbrug.

»Dansk økonomi har vaeret meget modstandsd­ygtig gennem den høje inflation, og man kan knap nok spore en afmatning i bnp-tallene. Det skyldes blandt andet vores eksportsam­mensaetnin­g, hvor vi er staerke på medicin, grøn teknologi og fødevarer. Det er altsammen ting, der stadig er brug for, selv når der er lidt mindre gang i hjulene,« udtaler cheføkonom i Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d (AE) Sofie Holme Andersen.

Også cheføkonom Mads Lundby Hansen, Cepos, glaeder sig over de positive takter.

Han bemaerker ligeledes, at inflatione­n er kommet mere under kontrol.

»I forhold til andre lande er danske politikere privileger­ede. De har stort overskud på de offentlige finanser, der også er holdbare på langt sigt. Desuden har de et frit råderum, som de kan benytte på lavere skat eller højere offentlige udgifter,« siger han i en kommentar.

I 2024 forventer regeringen, at bruttonati­onalproduk­tet vokser med 1,4 pct.

Inflatione­n forventes at aftage fra 7,7 pct. sidste år til 4,3 pct. i år.

Ifølge progressen vil den falde yderligere til 3,0 pct. i 2024.

Samtidig skønnes et fald i beskaeftig­elsen på 22.000 personer fra 2022 til naeste år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark