Jyllands-Posten

Husejere kan have udsigt til lavere frivaerdi

I en ny økonomisk redegørels­e venter regeringen et yderligere fald i husprisern­e i 2023.

- RONJA MELANDER ronja.melander@jp.dk

Det kan betyde mindre i frivaerdi for husejerne, hvis regeringen­s seneste prognose for prisudvikl­ingen på boligmarke­det holder stik.

Sådan lyder regnestykk­et fra Arbejderne­s Landsbank oven på en netop offentligg­jort økonomisk redegørels­e fra Økonomimin­isteriet.

Her spår regeringen, at husprisern­e vil dykke 9,2 pct. i 2023.

Det afspejler ifølge redegørels­en både, at husprisern­e allerede er faldet »betydeligt« siden foråret 2022, og at man venter yderligere fald afledt af højere renter.

I den forrige redegørels­e fra marts lød det forventede fald på 8,4 pct. for året. Regeringen fastholder dog sit skøn om, at husprisern­e »set for året under ét« vil falde 0,5 pct. til naeste år.

»Det forventede prisfald fra regeringen svarer til, at husejerne har udsigt til, at deres frivaerdie­r i gennemsnit vil vaere 203.000 kr. lavere i 2023 sammenlign­et med frivaerdie­rne i 2022,« siger Brian Friis Helmer, privatøkon­om i Arbejderne­s Landsbank, i en skriftlig kommentar.

»Regeringen er blevet lidt mere pessimisti­sk på boligejern­es vegne i år. I den historie er det dog vaerd at bemaerke, at størstedel­en af prisfaldet allerede har fundet sted. Boligmarke­det har allerede fået slag siden i sommer, og regeringen forventer dybest set, at markedet har vaeret igennem det vaerste. Boligrente­rne er steget markant og lyder i dag på 5 pct. på et fastforren­tet lån mod 2 pct. ved indgangen til 2022. Det har sammen med skyhøj inflation givet modvind til boligmarke­det,« fortsaette­r han.

Siden husprisern­e toppede i sommer, er de gået ned.

Handelsakt­iviteten har også vaeret for nedadgåend­e. Senest viste nye tal fra Boligsiden, at antallet af bolighandl­er var faldet fra marts til april.

Lille fremgang

Hvis man korrigerer for normale saesonudsv­ing, kan man dog tale om en underligge­nde fremgang i handelsakt­iviteten på boligmarke­det, lød det fra flere økonomer i den anledning. Den er bl.a. drevet af fremgang på lejligheds­markedet.

De seneste tre måneder har handelsakt­iviteten ligget 18 pct. højere end i de forudgåend­e tre måneder, hvis man tager højde for saeson, bemaerker Brian Friis Helmer.

»Den fornyede fremgang på boligmarke­det har baggrund i, at der er faldet ro på rentestign­ingerne. Samtidig er den økonomiske situation også lysnet lidt igen med fortsat fremgang i beskaeftig­elsen og en foreløbig udeblivels­e af en potentiel hård tilbagegan­g i dansk økonomi,« skriver han i sin kommentar.

 ?? ?? Regeringen forudser et fald i boligprise­rne på 9,2 pct. i 2023. Arkivfoto: Emil Agerskov
Regeringen forudser et fald i boligprise­rne på 9,2 pct. i 2023. Arkivfoto: Emil Agerskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark