Jyllands-Posten

Sorte skyer traekker sammen om kontanter

Restauratø­rer vil gerne slippe for pligten til at modtage kontanter. Der er SVM-regeringen ikke. I hvert fald ikke her og nu.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Der er kontanter i omløb for godt 75 mia. kr. Alligevel skal det vaere muligt for erhvervsdr­ivende at naegte at modtage kontanter, mener Danmarks Restaurant­er & Caféer (DRC).

»Selvom banker, borgerserv­ice, onlineport­aler og mange andre dele af samfundet udfaser kontanter eller aldrig har vaeret forpligtet til at tage imod dem, skal restauratø­rer, ivaerksaet­tere og små erhvervsdr­ivende tage imod de besvaerlig­e og bureaukrat­iske kontanter,« fastslår DRC i et notat til Folketinge­ts erhvervsud­valget.

Ingen planer om at skrotte

Udvalget har bedt om erhvervsmi­nister Morten Bødskovs (S) syn på sagen.

»Regeringen har ikke planer om at afskaffe kontanter,« fastslår ministeren kort og godt i et svar til udvalget.

Det er anden gang på få måneder, at Bødskov slår fast, at danskerne fortsat skal kunne bruge sedler og mønter i butikker og på restaurant­er.

I januar var meldingen den samme. Det budskab er dog ikke mere klokkeklar­t, end at det serveres med en raekke betragtnin­ger og en kattelem.

Ministeren dvaeler således ved, at mens der i 2017 blev betalt med kontanter i 23 fastslår erhvervsmi­nisteren og åbner samtidig en dør på klem for en fremtid, hvor f.eks. restaurant­er kan bandlyse brugen af kontanter.

Morten Bødskov slår nemlig fast, at han følger erhvervsli­vets stigende udfordring­er og omkostning­er forbundet med at håndtere rede penge. Han udpeger samtidig to butikstype­r, der godt kan glemme alt om at slippe for kontantpli­gten.

»Mit udgangspun­kt er imidlertid, at man som forbruger fortsat skal have garanti for at kunne betale med kontanter i f.eks. dagligvare­butikker og butikker med receptplig­tig medicin,« siger ministeren.

Festivalle og byfester

Mellem linjerne saetter meldingen til gengaeld samtlige andre erhvervsdr­ivende – herunder hoteller, restaurant­er og caféer – i spil i forhold til kontantpli­gten.

Det er da også kun godt et år siden, at f.eks. festivaler og byfester med et politisk indgreb blev undtaget fra kontantpli­gten. At brugen af kontanter er under pres, ses også ved, at Nationalba­nken direkte advarer mod at tage danske penge med til udlandet.

»I flere lande er der problemer med at veksle danske kontanter,« påpeger Nationalba­nken.

Meldingen forklares med, at danske banker er »blevet mere tilbagehol­dende med at modtage danske kontanter fra udenlandsk­e banker«, som derfor vaegrer sig ved at veksle danske kroner.

Nationalba­nken forsikrer imidlertid, at kontanter fortsat er et »fuldt ud gyldigt betalingsm­iddel i Danmark«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark