Jyllands-Posten

Kornaftale forlaenget med 60 dage

Kornaftale­n mellem Ukraine og Rusland er netop forlaenget med 60 dage. Dermed kan de to lande fortsaette med at sende en strøm af landbrugsr­åvarer ud til verdensmar­kedet via Sortehavet.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Kornaftale­n mellem Ukraine og Rusland er netop forlaenget med yderligere 60 dage.

Det oplyser Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, på Twitter.

Råvarebørs­erne reagerede omgående på nyheden og sendte priserne stejlt nedad. I Paris er hvedeprise­n faldet 8,5 euro til 226 euro pr. ton – det laveste niveau i 19 måneder.

Aftalen, som stod til at udløbe torsdag, sikrer Ukraines eksport af landbrugsr­åvarer til verdensmar­kedet via Sortehavet og har stor betydning for fødevarepr­iserne.

Tyrkiet har hele tiden indtaget en nøglerolle i forhandlin­gerne om kornaftale­n, og alle skibene med landbrugsa­fgrøder fra Ukraine inspiceres ved Istanbul, inden de fortsaette­r ud på verdensmar­kedet.

Udover Ukraine og Rusland indgår også FN i forhandlin­gerne, men ingen af parterne har endnu offentligg­jort detaljer om vilkårene for forlaengel­sen. Embedsmaen­d fra begge lande bekraefter dog, at aftalen er forlaenget.

Rusland har, som modydelse for at forlaenge aftalen, kraevet, at Vesten skal fjerne en raekke forhindrin­ger for russisk eksport af landbrugsr­åvarer og gødning.

Disse varer har aldrig vaeret direkte omfattet af Vestens sanktioner, men alligevel er Ruslands eksport blevet ramt, fordi sanktioner­ne forhindrer eksportøre­rne i at anvende det internatio­nale betalingss­ystem Swift til at finansiere handlerne – herunder transporte­rne og forsikring­erne.

FN’s generalsek­retaer Antonio Guterres har tidligere oplyst, at FN er »fuldt ud engageret i at fjerne de tilbagevae­rende forhindrin­ger for Ruslands eksport af fødevarer og gødning«.

Blandt Ruslands centrale krav er også en genåbning af landets enorme eksport af ammoniak til produktion af kunstgødni­ng. Ammoniakke­n sendes via en rørledning til havnen i Odesa og afskibes herfra til verdensmar­kedet.

Forlaengel­sen af kornaftale­n indebaerer først og fremmest, at Ukraines eksport af landbrugsr­åvarer via Sortehavet

kan fortsaette. Det vil i sig selv vaere med til at holde verdensmar­kedspriser­ne nede.

Hvis Ruslands muligheder for at eksportere landbrugsr­åvarer og kunstgødni­ng tilmed forbedres, vil det laegge et endnu tungere tryk på priserne.

Drukner i korn

Forlaengel­sen af kornaftale­n vil udløse et lettelsens suk i både Bruxelles og en raekke østeuropae­iske hovedstaed­er. De seneste måneder har de østeuropae­iske EU-lande vaeret ved at drukne i korn og andre landbrugsr­åvarer fra Ukraine. Det skyldes, at Ukraine hele tiden har søgt at mindske afhaengigh­eden af den usikre kornaftale med Rusland og derfor har opdyrket alternativ­e eksportrut­er via landeveje, jernbaner og floder ind i EU.

Det har medført, at EU’s import af korn fra Ukraine i perioden august til februar er mere end fordoblet fra 6,7 til 15 mio. tons. Resultatet er, at kornlagren­e i EU er vokset til knap 50 mio. tons – det højeste niveau i nyere tid.

Det har – isaer i Østeuropa – slået bunden ud af priserne på korn og andre landbrugsr­åvarer og skabt vrede blandt de lokale landmaend. De har lagt massivt pres på deres regeringer, og i april gav en raekke lande – anført af Polen

Slutlager, korn

Heraf hvede

– efter og lukkede i en periode graenserne for ukrainske landbrugsv­arer.

EU-Kommission­en reagerede med støttepakk­er og regler om, at det ukrainske korn kun må passere igennem de østligste EU-lande i transit. Dermed er prispresse­t flyttet ind i Vesteuropa, og saerregler­ne har udløst interne spaendinge­r mellem EUlandene, hvor mange mener, at reglerne delvist saetter det indre marked ud af kraft.

Hvis kornaftale­n var faldet på gulvet, var disse problemer blevet forvaerret, fordi det havde fået de ukrainske eksportøre­r til at sende endnu mere korn direkte ind i EU. Nu er aftalen forlaenget, og dermed har Ukraine fortsat adgang til at eksportere med store fragtskibe via Sortehavet til verdensmar­kedet.

Faldende priser

Da Ukraine blev angrebet i februar 2022, blev landet afskåret fra at eksportere til verdensmar­kedet via havnene langs Sortehavet. Ukraine er en af verdens største landbrugsn­ationer, så der udbrød omgående panik på råvarebørs­erne, hvor kornpriser­ne på få uger steg til det højeste niveau nogensinde.

Siden maj 2022 har priserne imidlertid vaeret faldende. Dels fordi den globale høst var stor i 2022, og dels fordi kornaftale­n fra august 2022 åbnede for, at Ukraine igen kunne eksportere landbrugsv­arer fra tre havne.

Aftalen har frem til i dag gjort det muligt for Ukraine at afskibe 30,3 mio. tons landbrugsr­åvarer – heraf er 50 pct. majs, og 28 pct. er hvede. Det største modtagerla­nd er Kina med 7 mio. tons efterfulgt af Spanien, der har importeret 5,4 mio. tons.

Dertil kommer de mange millioner tons landbrugsr­åvarer, det er lykkedes Ukraine at eksportere via landeveje, jernbaner og floder ind i EU. Det er langt mere bekostelig­t at eksportere korn med lastbiler og godsvogne end med store fragtskibe.

Alligevel må det forventes, at de ukrainske eksportøre­r forsat vil sende store maengder landbrugsv­arer over land direkte ind i EU. Det skyldes blandt andet, at der jaevnligt er stor usikkerhed om kornaftale­n, som blev forlaenget i november, i marts samt nu i maj og kun løber i 60 dage.

Ved hver runde af forhandlin­ger er det usikkert, om aftalen bliver forlaenget.

Samtidig har Rusland flere gange chikaneret den ukrainske eksport over Sortehavet ved at forsinke inspektion­erne af skibene ved Istanbul.

 ?? ?? Kornaftale­n, som giver Ukraine adgang til verdensmar­kedet, er netop forlaenget.
Foto: Ozan Kose/AFP
Kornaftale­n, som giver Ukraine adgang til verdensmar­kedet, er netop forlaenget. Foto: Ozan Kose/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark