Jyllands-Posten

Elon Musk afviser rygter om et farvel til posten som Tesla-topchef

Tesla-topchef Elon Musk har siden udnaevnels­en til adm. direktør i 2008 kategorisk afvist at betale for reklamer. Nu lyder der nye toner.

- MICHAEL STENVEI SØREN KRAGBALLE michael.stenvei@finans.dk soeren.kragballe@finans.dk

Tesla-topchef Elon Musk har hidtil naegtet at promovere elbilkaemp­ens bilmodelle­r via betalte reklamer i sådan en grad, at den karismatis­ke bildirektø­r kategorisk har afvist, at Tesla overhovede­t har et marketingb­udget. Nu lyder der imidlertid nye toner.

På Teslas årlige aktionaerm­øde, der blev afviklet natten til onsdag dansk tid i Austin, Texas, erklaerede Elon Musk, naermest som en sidebemaer­kning, sig parat til en historisk kovending.

»Vi vil prøve lidt reklame og se, hvordan det går,« lød det ifølge Reuters fra Elon Musk foran de mange fremmødte aktionaere­r.

Meldingen blev fulgt til dørs med en konstateri­ng af, at Tesla-forretning­en ikke er immun »over for det globale økonomiske miljø«.

Elon Musk har i årevis sagt, at det ikke var nødvendigt at bruge reklamer for at saelge Tesla’er. Blandt andet fordi efterspørg­slen på nye biler var større end produktion­skapacitet­en.

»Tesla anvender ikke annoncerin­g eller betaler andre for at promovere vores biler. I stedet bruger vi pengene på at lave et fantastisk produkt,« skrev Elon Musk f.eks. i et tweet tilbage i 2019.

Ifølge CNN Business blev Elon Musk dog overvaelde­t af, hvor positivt aktionaere­rne tog imod forslaget.

»Jeg vidste ikke, at vores aktionaere­r ønskede netop det (at bruge reklamer, red.) så meget,« lød det ifølge mediet fra Elon Musk.

Ilyas Dogru, forbrugerø­konom i FDM, ser de nye toner om reklamer som udtryk for, at Tesla-salget er presset, selv om elbilkaemp­en de seneste måneder har skåret globalt i salgsprise­rne.

»Det er en markant udmelding, idet Elon Musk hidtil har naegtet at betale for reklamer af Tesla. Jeg ser det som endnu et forsøg fra Tesla på at give salget et boost, uden at man vil pille for meget ved priserne,« siger Ilyas Dogru.

Herhjemme overrasked­e Tesla ved den 13. januar pludselig at saenke priserne på selskabets mest populaere modeller, Model 3 og Model Y, med op mod 30 pct.

Siden fulgte nye prisfald på de to topmodelle­r, Model S og Model X, inden Tesla med naermest kirurgiske snit har haevet priserne marginalt igen på udvalgte varianter.

Mens prisfalden­e har pustet voldsomt til salget herhjemme af isaer Model Yvarianter,

har den globale prisfest ikke på samme måde øget Tesla-salget.

Det stod klart, da Tesla for nylig praesenter­ede salgstalle­ne for 1. kvartal, der – trods markant vaekst år til år – var lavere end ventet i markedet. Samtidig har de globale prisfald sat tydelige spor i indtjening­en.

Det er i det lys, at Ilyas Dogru vaelger at se den historiske melding om, at Tesla-topchefen nu er parat til for første gang at kaste penge efter reklamer for at »uddanne potentiell­e kunder, der ikke kender til mange Tesla-funktioner«.

På aktionaerm­ødet blev der også spurgt ind til vedholdend­e rygter i markedet om, at Elon Musk er på vej vaek fra posten som topchef i Tesla.

»Sig det ikke er sandt,« afsluttede en fremmødt aktionaer sit spørgsmål til Elon Musk.

»Det er ikke sandt,« konstatere­de Elon Musk, der også brugte tiden på scenen til at slå fast, at den laenge ventede elektriske pickuptruc­k, Cybertruck, vil ramme salgshylde­rne i år med en forventnin­g om et årligt salg i omegnen af 250.000 styk.

Det er dog uklart, om den saeregne hybrid af en pickup, en varebil og en mere tilbagelae­net SUV vil komme til salg på alle markeder – herunder i Danmark – allerede i år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark