Jyllands-Posten

Deglobalis­ering – myte eller virkelighe­d?

Begrebet deglobalis­ering fylder meget i avisoversk­rifter og på bogtitler for at beskrive, hvad der sker i den globale økonomi. Men hvad betyder det egentlig, og er det virkelig det, vi oplever?

- HOLGER SANDTE chefanalyt­iker, Danmarks Eksport- og Investerin­gsfond finans@finans.dk

Der mangler en entydig definition på, hvad deglobalis­ering praecist er, men grundlaegg­ende er det en hypotese om, at de fleste lande bliver gradvist mindre forbundet med hinanden gennem samhandel med varer og tjenester, kapitalstr­ømme, migration og deling af teknologi.

Denne liste viser, at vi taler om et komplekst faenomen, som ikke er nemt at måle. Det følgende handler primaert om samhandel.

En lille økonomi som den danske er dybt afhaengig af import af både råvarer, mellemvare­r og forbrugerv­arer, og samtidig er omkring en fjerdedel af alle arbejdspla­dser knyttet til eksport. Derfor ville markant mindre samhandel vaere en stor udfordring.

Nøglevidne­t i debatten er den såkaldte globale handelsint­ensitet, dvs. eks- og import i forhold til bnp på verdenspla­n. Denne indikator nåede et højdepunkt i 2008 på ca. 60 pct. og har siden da vaeret moderat faldende.

Det er for nemt at knytte det til finanskris­en og konkludere, at der åbenbart er sket noget globalt, der gør, at de fleste lande handler mindre sammen per enhed bnp. Sagen er, at det globale gennemsnit er praeget af svaervaegt­erne USA og Kina, og det giver et falskt indtryk af, at de fleste lande handler mindre med hinanden.

USA og Kina

Hvis man forestille­r sig vaerdiskab­elsen som en trappe, er Kina steget op ad den og producerer nu selv mange af de mellemvare­r og slutproduk­ter, som tidligere er blevet importeret.

Kina nåede ”Peak Globalisat­ion” allerede i 2006. Samtidig har det såkaldte fracking bragt USA taettere på energiuafh­aengighed. USA’s handelsint­ensitet er faldet siden 2012, og siden 2017 har landet vaeret nettoekspo­rtør af gas.

Begge lande, som sammen udgør 43 pct. af verdensøko­nomien, er blevet mere selvforsyn­ende. Internatio­nal handel fylder derfor mindre for dem, modsat mange andre lande og regioner. Den globale handelsint­ensitet beregnet uden Kina og USA har vaeret stort set uaendret de seneste år, og for Danmark har den aldrig vaeret højere end i 2021 (112 pct.).

Lider ingen nød i Danmark

Analyser fra Dansk Industri peger på, at danske virksomhed­er øger deres globale engagement trods krig og kriser. Der er langt flere virksomhed­er, der har planer om at saelge til flere markeder og at bruge flere udenlandsk­e underlever­andører, end der er virksomhed­er, der flytter produktion tilbage til eller taettere på Danmark.

Mange er dog blevet mere tilbagehol­dende med at investere i Kina (og selvfølgel­ig Rusland), og dette peger på en tendens, der måske er mere karakteris­tisk for den globale økonomi end generel deglobalis­ering: Vi oplever en gradvis fragmenter­ing af samhandlen, hvor handelsrel­ationerne bliver taettere med nogle lande, men svagere med andre lande. Nogle kalder det friendshor­ing.

Geopolitik­kens comeback

Samhandlen bliver i stigende grad drevet af geopolitis­ke hensyn, isaer under indtryk af stormagtsk­onkurrence­n mellem USA og Kina.

Det gaelder på ingen måde for alle varer, men et godt eksempel er halvlederi­ndustrien, hvor vigtige lande har indført eller overvejer at indføre eksportkon­troller mod Kina og subsidier for at opbygge indenlands­k produktion­skapacitet. Et andet område er de råvarer, der indgår i batterier, f.eks. litium, kobolt og nikkel.

For Vesten kan en afhaengigh­ed af Kina og allierede lande vise sig at vaere lige så problemati­sk som den tidligere afhaengigh­ed af russisk olie og gas.

 ?? ?? Kina producerer nu selv mange af de mellemvare­r og slutproduk­ter, som tidligere er blevet importeret. På billedet ses en kinesisk silkefabri­k i byen Haian. Foto: AP Images
Kina producerer nu selv mange af de mellemvare­r og slutproduk­ter, som tidligere er blevet importeret. På billedet ses en kinesisk silkefabri­k i byen Haian. Foto: AP Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark