Jyllands-Posten

Grønne håb er ikke en strategi

Investorer og lovgivere stiller sig ikke laengere tilfreds med grønne regnskaber og vidtløftig­e klimamålsa­etninger. Der skal trovaerdig­e planer på bordet.

- CHRISTIAN SPARREVOHN

»Man må snart heller ikke sige noget mere!« sukkede en bekendt fra finanssekt­oren for nylig over en kop kaffe.

Anledninge­n var Finanstils­ynets påbud til otte såkaldte ”fuldt baeredygti­ge” fonde, som kun i vage termer kunne redegøre for, at de ikke bare investered­e i firmaer, der havde som mål at vaere baeredygti­ge, men at der rent faktisk var en trovaerdig plan bag de flotte løfter. Det vil Finanstils­ynet have rettet op på. Alternativ­t bliver fondenes grønne markedsfør­ing betragtet som misledende.

Finansråde­t understreg­ede dermed en af de vigtigste udviklinge­r af baeredygti­ghedsområd­et netop nu. Nemlig at forventnin­ger til virksomhed­er hastigt flytter sig vaek fra blot at måle eksempelvi­s CO2e-udledninge­r og kommuniker­e langsigted­e ambitioner om at blive karbonneut­ral engang i fremtiden. Fokus er nu på kvaliteten og realismen i den plan, der skal levere løfterne.

Den form for logik finder også vej ind i klimaretss­ager, som der bliver stadig flere af. Eksempelvi­s blev Shells bestyrelse­smedlemmer for nylig sagsøgt for ikke at have en god plan for, hvordan selskabet på én og samme tid ville leve op til Parisaftal­ens målsaetnin­ger og samtidig øge sin produktion af olie og gas.

Sagen, der blev rejst af klimaaktiv­ister, blev afvist i denne omgang. Men den blev støttet af pensionsse­lskaber. Hvorfor nu det? Fordi pensionsse­lskaber interesser­er sig for langsigtet vaerdi og vil sikre sig, at bestyrelse og direktion også gør. Årlige ESG-data og grønne balloner er ikke laengere nok. 2023-investoren vil have evnen til at følge op på aktivitets­niveau – og at vide, hvem der ikke leverer, hvis den grønne omstilling ikke skrider frem som lovet. Samtidig presser

EU’s CSRD-rapporteri­ngskrav på for ikke blot at få tal, men også beskrivels­er af governance, strategier og processer med relation til baeredygti­ghed.

Man kan dårligt fortaenke min bekendte i at vaere opgivende. Det har vaeret – og er – et stort arbejde at holde styr på grønne regnskaber og andre ESG-indikatore­r. For slet ikke at tale om at kunne formulere mål for dem. De to ting tilsammen var indtil for nylig nok til, at man var duks på baeredygti­ghedsrangl­isterne. Sådan er det ikke mere.

Det er et tegn på modning af baeredygti­ghedsagend­aen og ikke mindst af dem, der analyserer selskabern­e. På samme måde som de faerreste investorer ville smide seriøse penge efter en startup-idé uden en aedruelig forretning­splan og indtjening­smodel, er det klogt at kratte i overfladen på de aeteriske baeredygti­ghedsrappo­rter, der stadig er for mange af. Det bliver flere og flere heldigvis i stand til, godt hjulpet på vej af skrap regulering og stadig dygtigere tilsynsmyn­digheder.

Den gode nyhed er, at de dygtigste virksomhed­er er i fuld gang. Deres ESG-rapporter baserer sig på klimaeller dekarbonis­eringsplan­er, som sandsynlig­gør hvor store reduktione­r, forskellig­e tiltag skal give – og hvornår. Der tages højde for de vaekstforv­entninger, virksomhed­en i øvrigt har, ligesom et stadig grønnere energimiks og bebudede udviklinge­r i lovgivning og teknologi er reflektere­t.

Den gode klimaplan baserer sig på en detaljeret forståelse af udgangspun­ktet og er bygget op om meningsfyl­dte delmål. Den haenger desuden sammen med virksomhed­ens øvrige styring. Giver klimatilta­g f.eks. muligheder for at spare på råvareindk­øb? For at udvikle grønne produkter, der kan tages en merpris for? Kraever den investerin­ger i nye kompetence­r eller udstyr? De antagelser skal kunne genfindes i budgettet. Ligesom klimaplane­n selvfølgel­ig bør vaere nøje afstemt med lobby- og kommunikat­ionsindsat­ser.

Den gode klimaplan baserer sig på en detaljeret forståelse af udgangspun­ktet og er bygget op om meningsfyl­dte delmål. CHRISTIAN SPARREVOHN

Det lyder besvaerlig­t, men er indsatsen vaerd. Ikke kun for klimaets skyld, men også for forretning­en. World Economic Forum har anslået, at såvel omsaetning som indtjening er markant højere for klimaprogr­essive virksomhed­er, finansieri­ng billigere og afkast til aktionaere­rne højere. Adgangen til talent er lettere. Og at en stor del af klimaaktiv­iteterne er selvfinans­ierende og kun fører til yderst marginale prisstigni­nger.

Det er en gammel sandhed at håb ikke er en strategi. Det nye er, at analytiker­ne er blevet bedre til at gennemskue, hvornår der er tale om om hhv. en intention og en plan på det grønne område. Dét bør dygtige virksomhed­er tage ad notam.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark