Jyllands-Posten

Tre gode råd til politikern­e om det naeste forsvarsfo­rlig

Regerings kasseefter­syn af Forsvaret viste en ubetalt regning på 38 mia. kr. Men det er kun en brøkdel af det beløb, som er på spil i de kommende forsvarsfo­rhandlinge­r.

- NIELS STORM KNIGGE ledende økonom, taenketank­en Kraka ULRIK BECK cheføkonom, Kraka

I sidste uge blotlagde regeringen­s ”kasseefter­syn” af økonomien i Forsvaret en raekke såkaldt ”ophobede udfordring­er”, som beløber sig til i alt 38 mia. kr. over de naeste 10 år.

Penge, der skal bruges, inden man begynder for alvor at overveje, hvilke nye kapacitete­r Forsvaret skal have i forbindels­e med det store løft af forsvarsud­gifterne til 2 pct. af bnp frem mod

2030.

De 38 mia. er et stort beløb – det svarer til et helt års forsvarsud­gifter nu. Men faktisk er det kun en lille del af de samlede forsvarsud­gifter de naeste 10 år. Målet om 2 pct. af bnp svarer til ca. 56 mia. kr. årligt, så over 10 år vil budgettet vaere omkring 500 mia. kr., afhaengigt af hvor hurtigt man løfter udgifterne. Set i forhold til hvad der ellers diskuteres af beløb i dansk politik, er det en ubegribeli­gt stor sum penge.

Med de mange penge på højkant kan man godt forstå, at det kommende forsvarsfo­rlig er det helt centrale fokus i dansk politik for tiden.

Hvordan udgifterne i forsvaret bruges bedst, er først og fremmest en militaerfa­glig diskussion. Men der er alligevel en raekke oplagte faldgruber, som vi håber politikern­e styrer udenom, når pengene skal udmøntes. Så her er tre gode råd til de danske politikere i de kommende forhandlin­ger:

■ For det første bør man ikke lade sig forblaende af tanker om at fremme en selvstaend­ig dansk militaerin­dustri – heller ikke ud fra et selvforsyn­ingsargume­nt. Danmark er slet ikke stor nok til bare tilnaermel­sesvist at selvforsyn­e sig med alle de ting, et moderne militaer kraever, så en positiv saerbehand­ling af dansk produktion vil blot betyde dårligere og dyrere materiel, i fforhold til at købe det bedste og billigste fra vores naere allierede.

■ For det andet bør man undgå at falde i en faelde, hvor Forsvaret bruges til andre politiske mål, f.eks. målrettet støtte til (udkants-) områder eller den grønne omstilling. Placeringe­n af kaserner og lignende bør foregå efter militaerfa­glige kriterier og ikke ende som en brik i et politisk spil – f.eks. mellem de ansvarlige politikere­s valgkredse. Soldater skal vaere specialist­er i at føre krig og skal ikke bruges til f.eks. at rense strande eller plante traeer.

■ For de tredje bør man helt ignorere overvejels­er om, hvor mange job, de forskellig­e tiltag evt. kan ”skabe”.

Hvis flere udgifter til militaeret betyder flere job, er det ikke en gevinst, men et traek på dansk økonomi.

De haender kan jo så ikke samtidig vaere til rådighed andre steder, som skriger på haender: den private sektor eller kernevelfa­erden i det offentlige. Så hvis den militaerfa­glige kalkule peger på en overvaegt af importeret hardware i de fremtidige udgifter, er det naermere et plus for økonomien.

Ovenståend­e gode råd forudsaett­er selvfølgel­ig, at målet er at få det bedste og billigste militaer for de afsatte midler.

Betragtes 2 pct.-målet omvendt blot som noget, der skal opfyldes for at overholde formalia for vores Natoforpli­gtelser, kan de mange, nye forsvarsmi­lliarder vise sig at blive en gavebod for saerintere­sser og politiske kaepheste.

Lad os håbe det ikke bliver tilfaeldet.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark