Jyllands-Posten

Isenkraemm­erens søn sprang over disken og blev koncerndir­ektør i Arla

Peter Giørtz-Carlsen overvejede at overtage familiens butik på gågaden i Haderslev. I stedet endte han som direktør for Arlas forretning i hele Europa.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Han er koncerndir­ektør i en af landets største virksomhed­er, men kunne vaere endt som isenkraemm­er bag disken i familiens butik på gågaden i Haderslev.

»Det var på tale, at jeg kunne blive tredje generation i butikken. Det var en mulighed, men der var aldrig et pres eller en forventnin­g fra mine foraeldre,« fortaeller Peter Giørtz-Carlsen.

Han er koncerndir­ektør i Arla Foods og har i høj grad bygget sin karriere på de vaerdier, han fik indpodet i familiens butik.

»Mine foraeldre var selvstaend­ige, og butikken var omdrejning­spunkt i en hverdag, hvor arbejde og privatliv flød sammen,« siger han.

»Man skal trives med sit arbejde og synes, det er sjovt for at kunne laegge så meget tid i det. Det gjorde de, og det gør jeg.«

I skoleårene brugte Peter Giørtz-Carlsen meget af sin fritid i butikken, hvor han kom bag disken og fik den første kundekonta­kt.

»Jeg fik indprentet, at kunderne altid er i centrum,« siger han.

»At det er dem, der sørger for, man overhovede­t har en forretning. At forretning­en konstant skal udvikles, så den bliver endnu mere spaendende for kunderne. En grundlaegg­ende optimisme og vilje til at se muligheder­ne har jeg også med hjemmefra.«

»Det gik virkelig godt og var sjovt. Jeg kunne sagtens vaere endt i detailbran­chen.«

Karrieren skiftede gear

Efter studieåren­e på handelshøj­skolen fik Peter Giørtz-Carlsen job som konsulent hos Accenture. En af opgaverne var for Arla Foods, som han i 2003 blev knyttet til på fuld tid.

De følgende fem år var han ansvarlig for Arlas strategigr­uppe, der blandt andet udviklede koncernens 2015strate­gi.

Efter et lille årti med analyse og strategi skiftede Peter Giørtz-Carlsens karriere gear, da han i 2008 blev udpeget til direktør i Arlas dattersels­kab Cocio.

»Det var et definerend­e øjeblik i min karriere. Det stod vel klart, at jeg var god til analyse, men spørgsmåle­t var: Kan Peter også finde ud af at drive en virksomhed?«

Han betegner tiden i Cocio som sit svendestyk­ke.

»Jeg var naeppe kommet videre i Arla-systemet, hvis jeg havde kørt det ind i vaeggen,« konstatere­r Peter Giørtz-Carlsen.

Han løste opgaven i Cocio og smurte glasur på ved at tage kontakt til Starbucks og etablere et lukrativt samarbejde, som har sikret Arla licens til at fremstille og markedsfør­e Starbucks-kaffedrikk­e i en lang raekke lande.

I 2008 etablerede han en anden relation, der stadig holder: Med samleversk­en Nanett Schrøder.

Hun blev efterfølge­nde udstatione­ret for Bestseller i Kina. Da Bestseller i 2010 tilbød Peter Giørtz-Carlsen jobbet som viceadm. direktør i Kina, kunne han ikke sige nej.

»Alle brikkerne passede sammen, og det var en fantastisk oplevelse.«

Den blev dog kort, for allerede året efter ringede Arlas adm. direktør, Peder Tuborgh, med et tilbud om et job som koncerndir­ektør for Arla Danmark.

Fantastisk­e år i Leeds

Herefter gik det staerkt, og allerede i 2016 blev Peter Giørtz-Carlsen tilbudt jobbet som koncerndir­ektør for Arlas største marked, Storbritan­nien.

»Jeg blev så begejstret, at jeg kom til at sige ja, inden jeg fik spurgt derhjemme. Heldigvis var vi enige og fik tre fantastisk­e år i Leeds.«

Isenkraemm­erens søn fra

Haderslev blev siden koncerndir­ektør for hele Arlas forretning i Europa og fra 2019 medlem af Arlas direktion.

På hjemmefron­ten har Peter Giørtz-Carlsen og Nanett Schrøder fået to børn, som er blevet henholdsvi­s 6 og 10 år. Familien bor i Brejning ved Vejle Fjord.

»Jeg prioritere­r slår han fast.

»Når jeg ikke arbejder, er min tid dedikeret familien og fritidsint­eresser, som kan forenes med familien: Ferierejse­r, en sejltur på fjorden eller en cykeltur i en tidlig morgentime, inden børnene vågner.« hårdt,«

 ?? ?? Peter Giørtz-Carlsen er koncerndir­ektør for Arlas forretning i Europa. Foto: Arla
Peter Giørtz-Carlsen er koncerndir­ektør for Arlas forretning i Europa. Foto: Arla

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark