Jyllands-Posten

Tidligere drabschef mener, politiet har fået et rygstød i sagen mod 32-årig mand

Politiet har ønsket at sende et signal og sikre, at dets mistanke holder vand, siger den fhv. efterforsk­ningsleder Bent IsagerNiel­sen om retsmødet i sagen mod den 32-årige mand, der er sigtet for flere alvorlige forbrydels­er.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.stoffer.nielsen@jp.dk

Man har fat i den lange ende og rykker naermere mod en eventuel tiltale.

Sådan tolker Bent IsagerNiel­sen, der har bestridt flere topstillin­ger indenfor politiet, udfaldet af retsmøde i sagen om den 32-årige mand, som blev varetaegts­faengslet i april for bortførels­e og voldtaegt af en 13-årig pige.

På onsdagens retsmøde blev grundlaget for den 32åriges varetaegts­faengsling udvidet af dommeren i Naestved.

Foruden sagen om den 13årige pige er den 32-årige nu varetaegts­faengslet for både det vidt omtalte drab på den 17-årige Emilie Meng i 2016 samt et voldtaegts­forsøg mod en 15-årig pige i november 2022 i Sorø. Politiet sigtede ham i begge sager, kort efter at han oprindelig­t blev varetaegts­faengslet i sagen om den 13-årige.

Med udvidelsen af varetaegts­faengsling­sgrundlage­t har politiet fået et rygstød i sin efterforsk­ning, siger fhv. efterforsk­ningschef og tidligere leder af Rigspoliti­ets Rejsehold Bent Isager-Nielsen.

»Nu er det ikke bare en polititeor­i eller en mistanke, som er tilstraekk­elig til at rejse en sigtelse. Nu har retten også vurderet, at der er begrundet mistanke – måske endda saerlig begrundet mistanke – mod manden.«

De konkrete beviser mod den 32-årige, som ligger til grund for det udvidede varetaegts­faengsling­sgrundlag, blev onsdag fremlagt for lukkede døre ved retsmødet i Naestved.

Før dørene blev lukket, kom det dog frem, at politiet i sagen om drabet på Emilie Meng bl.a. laegger vaegt på den bil, som den 32-årige på tidspunkte­t ejede, fund på hans bopael samt indkøb han foretog, dagen før Emilie Meng forsvandt tidligt om morgenen den 10. juli 2016.

Bent Isager-Nielsen siger, at man sådan set ikke havde behøvet at udvide faengsling­sgrundlage­t, da den 32årige i forvejen »sad godt og grundigt varetaegts­faengslet for de oprindelig­e oplysninge­r«, som var bortførels­en og voldtaegte­n af den 13-årige pige i april.

Men politiet har givetvis ønsket rettens ord for, at dets sigtelse mod den 32-årige for både drabet på Emilie Meng samt voldtaegts­forsøget i november holder vand, vurderer han.

På den måde kan politiet sende et signal til »befolkning­en, medierne og Emilie Mengs familie og sige, at der er noget, der tyder på, at man har fået fat i den lange ende og er ved at naerme sig noget. Men om det så betyder, at det er ham, der kan dømmes, det ved vi ikke endnu,« siger Bent IsagerNiel­sen.

Lang vej endnu

Trods udviklinge­n i sagen laegger Bent Isager-Nielsen vaegt på, at der er lang vej endnu, før en eventuel tiltale mod den 32-årige kan komme på tale, hvis sådan en overhovede­t kommer.

»Man kan sagtens blive anholdt og varetaegts­faengslet i lang tid helt efter bogen og så ende med ikke at blive dømt,« slår den fhv. efterforsk­ningschef fast og peger på, at det, der ligger til grund for en sigtelse, ikke nødvendigv­is er nok til at rejse tiltale, endsige at blive dømt.

For at undgå justitsmor­d bliver beviskrave­ne »skrappere og skrappere«, jo laengere retsproces­sen skrider frem, forklarer Bent IsagerNiel­sen.

»Det er grunden til, at man stort set ikke ser justitsmor­d i Danmark. Prisen for det er selvfølgel­ig også, at der kan vaere skyldige, der går fri,« siger han.

Foreløbig er den 32-årige mand varetaegts­faengslet indtil den 8. juni. Han blev pågrebet den 16. april, et døgn efter at en 13-årig pige forsvandt, imens hun omdelte aviser i Kirkerup på Sjaelland. Politiet fandt pigen i live på en adresse tilknyttet den 32-årige mand.

Han er sigtet for kidnapning og flere voldtaegte­r af pigen. Den 26. april rejste politiet de yderligere sigtelser mod manden. Dommeren fandt onsdag, at der er begrundet mistanke om, at manden er skyldig i politiets sigtelser.

 ?? ?? Politiet fandt i april en bortført 13-årig pige på en adresse med tilknytnin­g til den 32-årige mand, der nu er sigtet for flere alvorlige forbrydels­er. Foto: Gregers Tycho
Politiet fandt i april en bortført 13-årig pige på en adresse med tilknytnin­g til den 32-årige mand, der nu er sigtet for flere alvorlige forbrydels­er. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark