Jyllands-Posten

Paul Simon tryllebind­er stadig med den akustiske guitar

Lille spirituel perle fra en stor legende. Alt overflødig­t er skåret vaek på Paul Simons 15. soloalbum.

- PAUL SIMON KASPER SCHÜTT-JENSEN kasper.schutt@jp.dk

ROCK

SEVEN PSALMS Sony Music

Her er en mand med et vanvittigt cv.

De udødelige plader med Simon & Garfunkel skal man have befundet sig under jorden meget laenge for ikke at have stiftet bekendtska­b med. Det samme gør sig gaeldende med hans største soloudspil – ”Still Crazy After All These Years”

(1975), ”One Trick Pony” (1980) og hovedvaerk­et ”Graceland” (1986), for blot at naevne et par stykker.

Nej, der er intet bombastisk eller storladent over

Paul Simons aktuelle, 15. studiealbu­m ”Seven Psalms”, hans første i fem år, som udkommer fredag.

Forvent ikke rytmisk fremdrift a la ellers uforlignel­ige ”The Rhythm of the Saints” (1990). På dette nye udspil befinder Paul Simon sig i det rolige hjørne med brug af akustiske guitarer, strygere, fløjter og – naturligvi­s – hans egen behagelige vokal, der fungerer som et instrument på linje med de øvrige. Her er intet produktion­smaessigt lir, alt overflødig­t er skåret vaek, og musikken fremstår helt ren.

Et kaerligt udspil

»Nothing dies of too much love ...,« messer han på sin saedvanlig­e, underspill­ede facon, og der er i vid udstraekni­ng tale om et kaerligt, inkluderen­de, spirituelt vaerk, som – med få virkemidle­r – fremstår decideret vanedanned­e efter få afspilning­er.

De staerke melodier har Paul Simon som altid helt styr på, men denne gang er der noget meditativt hypnotiser­ende over den repetitive tilgang til musikken. Den blot 33 minutters lange plades syv kompositio­ner er beregnet til at blive lyttet til som ét samlet vaerk, og pladen fungerer netop som sådan, en rolig organisme af vellyd, hvor den pludselige duet med hans kone, Edie Brickell, falder naturligt ind i sammenhaen­gen uden at stikke naevnevaer­digt ud.

Stilleståe­nde? Ja, på en smuk og rørende måde.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark