Jyllands-Posten

Købere ignorerer historisk aendring

Kun i de allerdyres­te boligområd­er begynder der at komme spørgsmål om den nye boligskatt­ereform.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Om syv måneder traeder en af de mest omfattende skatterefo­rmer i kraft. Men de, der rammes hårdest af den, overser den mere eller mindre.

Kun et fåtal af boligkøber­ne spørger til den nye boligskatt­ereform, der kan få store konsekvens­er for netop dem.

»Boligskat fylder ikke saerligt meget – endnu. Overrasken­de lidt faktisk. Interessen er mest for landejendo­mme, hvor der er en saerlig opmaerksom­hed lige nu. I de store provinsbye­r oplever maeglerne yderst sjaeldent spørgsmål fra boligkøber­e eller saelgere,« siger Michael Dalsager, senior kommunikat­ionskonsul­ent hos ejendomsma­eglerkaede­n Home.

I det nordlige København og i Hellerup får kaeden lidt flere spørgsmål nu.

»Men langtfra alle købere spørger. Det er mest på dyre boliger eller projektbol­iger, hvor der kan vaere fare for, at overdragel­sen udskydes til 2024,« siger Michael Dalsager.

Primaert de dyre områder

Reformen traeder i kraft den 1. januar 2024, og køber man inden den dato, rammes man ikke umiddelbar­t af den. I så fald betaler man skat efter de gamle regler. Det bliver primaert ejerlejlig­heder og huse i de allerdyres­te områder, der rammes.

Men selv hvis man køber inden 2024, skal man tage reformen i betragtnin­g, lyder det fra bl.a. Nykredit.

En boligkøber i et af de dyre områder skal sørge for at få rabat. For efter den 1. januar 2024 kan man ikke forvente at få den samme pris. Dertil vil de faste månedlige omkostning­er vaere for høje.

Hos EDC oplever man heller ikke den store interesse for at høre om boligskatt­ereformen. Også her er det primaert købere i de dyreste områder, der spørger, oplyser maeglerkae­dens kommunikat­ionschef Jan Nordmann.

Han haefter sig ved, at langt de fleste boligejere i de billigere kommuner kan se frem til lavere skatter, hvis reformen udmønter sig som planlagt.

»Det er vores forventnin­g, at langt de fleste boligejere og købere ikke kommer til at maerke naevnevaer­digt til reformen. De fleste vil ende med uaendret eller lavere boligskat,« siger Jan Nordman.

Hos Home vurderer man, at skatterefo­rmen kommer til at fylde mere de kommende måneder, når flere boligejere får deres 2020-vurdering.

»Sagen er bare, at der i virkelighe­den ikke er laenge til, hvis man vil nå at agere – med tre måneders overtagels­e i snit, så er det inden 1. oktober, man skal handle,« siger Michael Dalsager.

Forklaring­en på den manglende interesse er i høj grad den usikkerhed, der har vaeret om reformen og udskydelse­n fra 2021 til 2024.

»Mange danskere har nok hørt så meget om ”den der nye boligskat” og koks i vurderinge­r, at der måske er gået ”ulven kommer” i den. Vi hører det ikke og reflektere­r måske ikke så meget over det. Mange venter helt sikkert på noget mere konkret,« mener Michael Dalsager.

 ?? ?? Interessen for den nye boligskatt­ereform er størst i de dyreste områder, men ifølge ejendomsma­eglerkaede­r er den generelle interesse overrasken­de lille. Foto: PR
Interessen for den nye boligskatt­ereform er størst i de dyreste områder, men ifølge ejendomsma­eglerkaede­r er den generelle interesse overrasken­de lille. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark