Jyllands-Posten

Pensionern­e vokser, men der er trusler

Recession, gaeldskris­e, inflation. Problemern­e hober sig op for danskernes pensionsop­sparinger resten af året.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Danskernes pensioner er kommet fornuftigt fra start i 2023 med afkast på 3-5 pct. Men spørger man de store selskaber, er det nogenlunde, hvad de venter at give i afkast for hele 2023. Der er altså tilsynelad­ende ikke udsigt til meget afkast herfra.

Det skyldes stor usikkerhed om økonomien. Økonomerne venter en recession. Gaeldsloft og kreditrisi­ko truer i USA. Og alternativ­e investerin­ger som internatin­ale ejendomme har det svaert.

»Vi kan ikke bare saette pengene i en pengemarke­dsfond resten af året og håbe, at usikkerhed­en blaeser over. Men som privat investor – hvis man forventer, at markedet bevaeger sig sidelaens herfra – kan man overveje at saette nye penge på en højrenteko­nto og binde dem i seks måneder. På den anden side har markedet hidtil overrasket positivt i år,« siger chefstrate­g Tine Choi Danielsen, PFA Pension.

Hun siger samtidig, at den amerikansk­e centralban­ks udmelding om, at man ikke planlaegge­r flere renteforhø­jelser lige nu, holder en hånd under aktiemarke­det. Historisk er markedet steget 17 pct. året efter den slags meldinger.

Investerin­gsdirektør Poul Kobberup, Danica Pension, kalder den nuvaerende økonomiske situation for bekymrende.

»Det er svaert at forestille sig, at vaeksten fortsaette­r intakt, og tvivlsomt om eventuelle rentesaenk­ninger kommer til at daemme op for den opbremsede økonomi. Dertil kommer hele kreditkris­en i amerikansk­e regionalba­nker og det amerikansk­e gaeldsloft, som kan give problemer,« siger Poul Kobberup.

Som en fjerde udfordring naevner han det internatio­nale ejendomsma­rked.

Afkast på 3,2 og 4,5 pct.

Alligevel har aktierne – og pensionern­e – foreløbig klaret sig paent i 2023.

Danica Balance har i årets første fire måneder givet et afkast på 3,2 pct. i år til markedsren­tekunder med middel risiko og 15 år til pension, mens PFA Plus har givet et afkast på 4,5 pct.

Over tre år har sektoren i gennemsnit klaret 7,9 pct. i årligt afkast trods de store tab i 2022.

Trods den stigende bekymring blandt profession­elle investorer mener de to milliardin­vestorer stadig, at der er manøvremul­igheder i det udfordrede marked.

Danica holder fast i sin langsigted­e strategi med fokus på kvalitetsa­ktier med højt cash flow og lav gaeld.

Poul Kobberup siger, at der stadig er mange muligheder i det svaere marked, eksempelvi­s i vaekstakti­er og baeredygti­ge investerin­ger.

PFA har fjernet det meste af sin defensive overvaegt i aktier.

»Rentetoppe­n betyder, at sidste års store tabere – vaekstakti­erne – pludselig har fået luft. It-giganterne Microsoft, Apple, Google, Meta og Amazon er steget 35 pct. Så hvis man kigger sig om, er der stadig gode muligheder, selv om vi formentlig skal igennem kursturbul­ens,« siger Tine Choi Danielsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark