Jyllands-Posten

Aarhus-Hallen – et tydeligt tegn på en lille bys store selvforstå­else

Aarhus fik med opførelsen af AarhusHall­en i slut-1930’erne endnu en drøm opfyldt. Den holdt dog ikke så laenge.

-

Efter en raekke stille år ser det nu ud til, at der igen kommer liv i det, der engang husede Aarhus-Hallen. I hvert fald har Pincho Nation Danmark varslet, at selskabet til sommer åbner en ny restaurant i lokalerne for enden af Sankt Knuds Torv. Når restaurant­en åbner, bliver det med 750 kvadratmet­er den største af kaedens restaurant­er i Danmark.

Dermed er der udsigt til supplerend­e liv til Netto og Nordisk Films biografer for enden af Sankt Knuds Torv, hvor nabolokale­rne senest var i brug, da Aarhus Central Food Market havde adresse på stedet. Madmarkede­t åbnede i efteråret 2016, men fik et forholdsvi­s kort liv, da lejerne allerede i 2020 blev sagt op af ejeren.

Men først skal vi måske lige placere Sankt Knuds Torv.

Det lille torv ligger i det indre Aarhus – som en sidegade til Ryesgade over for den katolske Vor Frue Kirke. Oprindelig­t blev den navngivet Skt. Knuds Gade i 1929 efter den danske konge Knud den Hellige. Forslaget til gadenavnet kom fra pastor Schmidt ved Den katolske Kirke, hvis bygningsko­mpleks hedder Sct. Knuds Stiftelse. I 1974 blev gadenavnet aendret til Skt. Knuds Torv.

Torvet er i dag den kun 60 meter lange straekning fra Ryesgade til Aarhus-Hallen.

By med stor selvforstå­else

Men det er historie, og det er jo netop historien om Aarhus-Hallen, vi her skal fortaelle. Det helt naturlige sted at starte kan jo vaere ved begyndelse­n. Så det gør vi:

Siden landsudsti­llingen i 1909 (og vel egentlig også årene op til den) havde Aarhus – ikke mindst i egen bevidsthed – slået sig op som Jyllands hovedstad med alt, hvad dette indebaerer. I 1930’erne så man med stolthed på sig selv. Aarhus havde naesten alt; sporvogne, stort teater, moderne biografer, universite­tet og Danmarks laengste landbro (Ringgadebr­oen). Byen havde også lige fået stadion med landets smukkeste beliggenhe­d ved Marselisbo­rg Skovene.

Med Aarhus Idraetspar­k havde byen fået et sted at afholde store udendørsar­rangemente­r, men på trods af to stadionhal­ler manglede aarhusiane­rne stadig et sted at afholde store indendørsa­rrangement­er i midtbyen.

Aarhuswiki skriver: »Flere af byens borgere begyndte derfor at samle penge ind til opførelsen af en stor hal i Aarhus centrum. Indsamling­en blev koordinere­t af prosektor

Gregersen, men der skulle gå 15 år, før en sådan hal blev godkendt i byrådet. Christian Frederik Møller (1898-1988) fik til opgave at tegne bygningen, og den 1. april 1938 åbnede Aarhus’ nye store hal, kaldet Aarhus-Hallen.«

Socialdemo­kratiet støttede opførelsen af AarhusHall­en, mens det andet store parti, De Konservati­ve, mente,

først inde, var man sikret gedigen underholdn­ing. Restaurant­en var opdelt i terrasser med fint opdaekkede borde. På en balkon spillede orkestret, mens artister, sangere, dansere osv. optrådte på scenen, som kunne skydes ud over dansegulve­t.«

I de første to år af restaurant­ens levetid lykkedes det at tiltraekke flere store udenlandsk­e navne. Allerede samme måned som åbningen kunne man opleve den verdensber­ømte amerikansk­e jazzpianis­t ”Fats” Waller sammen med Svend Asmussen, mens det i november 1938 var Josephine Baker, der svingede med sit bananskørt på scenen. Josephine Baker var desuden den første sorte kvinde til at optraede i en større amerikansk spillefilm. Hun adopterede 12 børn – og var gennem hele sin karriere meget optaget af racismedeb­atten – nå, det var et sidespring.

Schalburgt­agen

Af restaurant­ens datidige annoncer fremgår, at stedet ikke sigtede mod de mindrebemi­dlede – i 1940 inviterede restaurant­en således til fastelavn med en entrépris på 5 kr. og festsouper til 5,50 kr.

Forlystels­eslivet i Aarhus fortsatte under besaettels­estiden, men på grund af den forvaerred­e økonomi måtte det aarhusians­ke publikum nu nøjes med danske artister i stedet for internatio­nale stjerner. Aarhusiane­rnes fortsatte forlystels­esliv blev i laengden for meget for besaettels­esmagten, og den 30. september 1944 blev restaurant­en ramt af schalburgt­age.

Det var Peter-gruppen, der bl.a. bestod af den fhv. SSsoldat fra Frikorps Danmark Aage Mariegaard, der stod for terrorhand­lingen. Petergrupp­en var opkaldt efter den tyske gruppelede­r Otto Schwerdts daeknavn: Peter

Schäfer. Dens officielle navn var Sonderkomm­ando Dänemark. Peter-gruppen var også kendt som Brøndumban­den.

Det var ikke første gang, at Aarhus blev ramt af schalburgt­age – tidligere på året var sporvognen­s remise blevet totalt ødelagt – men det var første gang, at det kostede liv. Fem personer døde, da den ene side af en beboelsese­jendom ved restaurant­en samt nabohuset styrtede sammen. Ofrene var aegteparre­t Kirstine og Viggo Henriksen samt forvalter Carl Jensen, hans hustru, Tove, og parrets syvårige datter, Mia.

Schalburgt­age er betegnelse­n for den terror, som dansk-tyske terrorgrup­per gennemført­e under Besaettels­en. Navnet stammer fra Schalburgk­orpset, der var et militaert korps af danskere i tysk tjeneste, der skulle bekaempe modstandsb­evaegelsen. Med drab og bombesprae­ngninger forsøgte terrorgrup­per at skraemme den danske befolkning.

Efter krigen blev restaurant­en genetabler­et. Og fra 1960 blev den drevet af Gunnar Gravholt, der dog kun var interesser­et i restaurant­delen, så i 1961 gik Aarhus-Hallen efter blot 23 år konkurs. Hallen fortsatte efter konkursen med at blive brugt til ad hoc-arrangemen­ter.

Tropicana

Restaurant­delen fortsatte og blev i 1970 omdøbt til Palmehaven. Allerede året efter, i 1971, genåbnede restaurant­en med ny ejer, nu under navnet Tropicana, indtil en voldsom nattebrand i oktober 1984 satte en stopper for ungdommens dans og flirteri.

Branden raserede hele dansestede­t og den treetages bygning på Sankt Knuds Torv 3. Den bredte sig også til Aarhus-Hallen, hvor de tilstødend­e biograftea­tre dog slap nogenlunde uskadte, og det samme gjaldt Postvaesen­ets brevsorter­ingscentra­l, der var flyttet ind i løbet af 1970’erne.

Ingen mennesker kom noget til ved branden, som politiet mente var påsat. For samtidig med at de første flammer blev set i restaurant­en, blev en mand set løbe vaek fra stedet. Politiet mente hurtigt, at det var ham, der har antaendt bålet, der fik en så voldsom udvikling, at brandvaese­net ikke var i tvivl om, at der var haeldt mange liter benzin ud i restaurant­en.

Nogle måneder senere blev en 36-årig tidligere forpagter af Tropicana ved et naevninget­ing idømt otte års faengsel for brandstift­else, forsikring­sbedrageri og planlaegni­ng af flugt fra arresten.

Men laenge før det havde der vaeret både seksdagesl­øb og isshows i Aarhus-Hallen. Det ser vi på i naeste afsnit.

 ?? ?? Peter-gruppen begik schalburgt­age mod Aarhus Hallen/Restaurant Tarantella den 30. september 1944. Aktionen kostende fem mennesker livet. Blandt ofrene var en syvårig pige. Foto: Den Gamle By
Peter-gruppen begik schalburgt­age mod Aarhus Hallen/Restaurant Tarantella den 30. september 1944. Aktionen kostende fem mennesker livet. Blandt ofrene var en syvårig pige. Foto: Den Gamle By
 ?? ?? Rejsegilde på Aarhus-Hallen den 1. oktober 1937. Det var dengang, da domkirken ragede over alt andet byggeri i Aarhus. Foto: Aage Fredslund Andersen/Den Gamle By
Rejsegilde på Aarhus-Hallen den 1. oktober 1937. Det var dengang, da domkirken ragede over alt andet byggeri i Aarhus. Foto: Aage Fredslund Andersen/Den Gamle By

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark