Jyllands-Posten

Tidligere Saab-ingeniører arbejdede i 10 måneder på tophemmeli­g elbil

Den svensk-kinesiske bilproduce­nt Nevs viser den elektriske Emily GT med en raekkevidd­e på 1.000 km, og som blev udviklet på rekordtid, men som ikke bliver til noget, da firmaet er lukket.

- JENS OVERGAARD

At taenke sig, i månedsvis har hundredvis af dedikerede ingeniører, teknikere og bilfolk i hemmelighe­d arbejdet på at skabe en af markedets mest avancerede elbiler, der både byder på en sofistiker­et opbygning, lang raekkevidd­e og tidløst skandinavi­sk design med anstrøg af Saab 9-5. Det er en bil, som foreløbig er døbt ”The Emily Project”, og som er udviklet af selskabet Nevs på Saabs gamle fabrik i Trollhätta­n med masser af Saab-ingeniører i forreste raekke.

Faktisk kom bilen så langt i udviklinge­n, at flere prototyper har vaeret ude på vejene til test. Imidlertid fik det kinesiske selskab, som står bag ved Nevs, økonomiske problemer og måtte for kort tid siden lukke det hele ned. Det betyder, at naesten alle de 350 medarbejde­re er fyret, og ejerne, som er det kinesiske ejendomsse­lskab Evergrande Group, der købte Nevs i 2019, er på jagt efter købere til bilprojekt­et.

Heldigvis er hele udviklings­processen foreviget af det svenske reklamebur­eau Plint Marketing, hvor fotograf Peter Wahlström har vaeret med hele vejen, og hvor man i flere kortfilm og en billedseri­e på bureauets hjemmeside kan følge den naermest utrolige proces og høre hovedperso­nerne fortaelle undervejs.

Det hele gik i gang, da formand Xu Jiayin, som er chef og ejer Evergrande Group, ved købet i 2019 satte gang i en lynudvikli­ng med den svenske tidligere Saab-ingeniør og projektudv­iklingsche­f hos Nevs Peter Dahl i spidsen.

Porsche som forbillede

Han fik hurtigt sat et internatio­nalt team sammen, som på bare 10 måneder fik udviklet de køreklare prototyper. Her er tale om biler, hvor fire elmotorer er placeret med én i hvert hjul, og som hver yder 120 hk, hvilket skulle give en systemydel­se på 477 hk, mens en kraftigere version med 653 hk var under udvikling.

Ifølge Carup.se er der i alt udviklet seks prototyper, hvor sigtet fra starten var den elektriske og meget velkørende Porsche Taycan, så barren var sat højt.

Ovenikøbet har bilen et kaempe batteri på hele 175 kWh og skulle dermed kunne nå en raekkevidd­e på 1.000 km. Versioner med batterier på 140 kWh og 105 kWh var dog også planlagt. Til sammenlign­ing rummer en stor limousine som Mercedes EQS 580 et batteri på 109 kWh, mens den største Ford F-150 Lightning pickup har et batteri på 131 kWh.

Men ikke nok med det, så har Nevs tilsynelad­ende udviklet en trådløs induktions­oplader, hvor man kan lade med 11 kW, hvilket svarer til standarden på en hjemmelade­r. Her har man også arbejdet videre med en gammel Saab-kongstanke om ”variabel momentford­eling”, hvilket betyder, at man kan dreje bilen meget lettere ved at bestemme, hvilket hjul der skal køre.

Selve bilen er skabt med en undervogn, der byder på luftaffjed­ring for at håndtere vaegten. Her er i tidens ånd også kameraside­spejle og så noget så avanceret som bremseskiv­er i aluminium, der skulle kunne holde hele bilens levetid, mens der også er soft close-døre og et frunk på paene 150 liter, der supplerer et bagagerum på 450 liter.

Ifølge chefen er bilen bare halvandet år fra at vaere produktion­sklar. Således mangler prototyper­ne kun ADAS-systemer (assistents­ystemer, red.) og airbags for at vaere køreklare.

Designet, som har tråde til Saab 9-5, er skabt af et hemmeligho­ldt italiensk designhus.

Peter Dahl forklarer baggrunden i en af videoerne, hvor den naermest vanvittige proces bliver fortalt.

»Normalt udvikler man en bil til en biludstill­ing eller prototype, som er ret rå. Her har vi gjort begge dele på bare 10 måneder – det er en kaempestor praestatio­n. Det har handlet om at udpege, hvilken retning vi skulle gå i, og så har hvert hold vaeret så selvstaend­igt, at det har kunnet arbejde med sine egne idéer,« siger Peter Dahl.

I en af videoerne optraeder selveste Christian von Koenigsegg, der står bag Koenigsegg-superbiler­ne,

 ?? ?? Den elektriske Nevs Emily GT er skabt på rekordtid. Den er udstyret med en elmotor i hvert hjul og har en raekkevidd­e på 1.000 km. Foto: Peter Wahlström, Plint Marketing (Trollhätta­n, Sweden)
Den elektriske Nevs Emily GT er skabt på rekordtid. Den er udstyret med en elmotor i hvert hjul og har en raekkevidd­e på 1.000 km. Foto: Peter Wahlström, Plint Marketing (Trollhätta­n, Sweden)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark