Jyllands-Posten

Sportsvogn satte nye standarder for Audi

Det er 25 år siden, at den første Audi TT kom på gaden. Sportsvogn­en, der er produceret i tre generation­er, satte nye takter for maerket med de fire ringe. Nu stopper produktion­en dog snart.

- JENS OVERGAARD

Det er ikke hver dag, at det er lykkedes at skabe en nyklassike­r. Men det var ikke desto mindre tilfaeldet, da den første Audi TT kom på gaden i 1998. Den buttede sportscoup­é, der var skabt i et rundbuedes­ign med inspiratio­n fra klassisk Bauhaus-byggestil, lignede nemlig ikke noget andet. Den har vaeret med til at løfte overligger­en for opfattelse­n af maerket med de fire ringe og er af nogle fans blevet kaldt den bedst designede Audi nogensinde.

Ironisk nok har Audi meldt ud, at produktion­en snart stopper for modellen, der altså i år kan markere et 25-års jubilaeum og nu er kommet i tre generation­er. Det vakte ellers furore, da det første vovede koncept blev vist som en test for publikum på det store IAA-motorshow i 1995. Men efter masser af opadvendte tommelfing­re var der ingen tvivl om, at bilen skulle i produktion. Det var da faktisk også linjerne fra konceptet, som blev ført direkte videre, da den faerdige model af 2+2-sportsvogn­en blev lanceret et par år senere.

Audi TT er oprindelig­t kreeret af den amerikansk­e bildesigne­r Freeman Thomas under ledelse af den navnkundig­e Audi-designchef Peter Schreyer, der også var involveret i VW

New Beetle og i dag er øverste designchef for Hyundai/Kia. Torsten Wenzel, som er eksteriørd­esigner hos Audi, fik efter IAA-messen til opgave at følge modellen til dørs.

Skulpturel bil

Torsten Wenzel kalder stadig den dag i dag Audi TT for ”en skulptur på fire hjul med overflader og linjer af højeste kvalitet”.

Han peger på, at det både er bilens proportion­er og designet, som er unikt. Det handler om de gennemgåen­de cirkler og den rundbuesti­l, som både ind- og udvendigt ses. Torsten Wenzel fremhaever, at Audi TT-karrosseri­et ser ud, som om det er fremstille­t i ét stykke, og fronten uden de klassiske kofangerud­haeng fremhaever bilens klare form. Samtidig betyder integrerin­gen af en siderude bagest, at bilens sidelinje straekkes.

Platformen var fra VW Golf iV og Audi A3 og med tvaerligge­nde motor, hvor produktion­en blev sat i vaerk i 1998 på Audis ungarske fabrik i Györ. Her var det i første omgang coupéen, der blev lanceret, mens den åbne roadster fulgte året efter. Det skete med et sindrigt produktion­ssystem, som var specielt for bilindustr­ien dengang. Karrosseri­erne blev nemlig produceret og lakeret i Ingolstadt og kørt med tog til Györ, hvor bilerne blev samlet.

Her spredte muligheder­ne sig fra firecylind­rede motorer på 150-225 hk, mens en V6-motor med 250 hk og en firecylind­ret TT Quattro Sport fulgte.

Anden generation af Audi TT kom på banen i 2006 og 2007 som coupé og roadster. Den var skabt under Audis davaerende designchef Walter de Silva, som senere blev designchef i hele VWgruppen, og var langt mere enkel og traditione­l i sit design. Modellen bød bl.a. på mulighed for adaptive støddaempe­re. Her kunne man også få en RS-model med en 2,5-liters femcylindr­et turbomotor på op til 360 hk, ligesom TT 2,0 TDI var verdens første serieprodu­cerede sportsvogn med dieselmoto­r.

Med tredje generation fra 2014 kom der lidt mere svung i designet igen, som var skabt af Audis egne designere Dany Garand og Jürgen Löffle. Men folkene fra Ingolstadt har dog fortsat holdt på det sikre fremfor at slå et lige så stort slag som med første generation. Dog steg ydelserne for alvor igen og toppede med TT RS fra 2016 med en femcylindr­et motor på 400 hk. Den 2,5-liters motor nåede ni år gange i traek at blive kåret som Internatio­nal Engine of the Year. Nye teknologie­r har bl.a. vaeret digitalt virtuelt cockpit og OLED-lys.

Jubilaeums­året, som er sidste udkald for modellen, markeres med en Audi TT Limited Edition-model.

Det vides ikke, om Audi fortsaette­r med en elektrisk sportsvogn i samme tradition, efter at den sidste TT er kørt af samlebånde­t i Ungarn senere på året. I alle tilfaelde har de første eksemplare­r med 25 år nået youngtimer-status.

AUDI TT

 ?? ?? Den første generation af Audi TT, som kom på markedet i 1998, var med sit buede design banebryden­de. Foto: Audi
Den første generation af Audi TT, som kom på markedet i 1998, var med sit buede design banebryden­de. Foto: Audi

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark