Jyllands-Posten

WHO advarer mod sødestoffe­r i sodavand og madvarer

Pas på med sødestoffe­rne i lightsodav­and og sukkerfri yoghurt, hvis du vil vaere sundere, lyder en advarsel fra WHO. En ekspert undrer sig over meldingen.

- CHRISTIAN BIGUM christian.bigum@jp.dk

Sødestoffe­r har vundet indpas i danskernes kost som en kaloriefat­tig erstatning for sukker i blandt andet lightsodav­and, yoghurter og marmelade.

Men i en ny retningsli­nje advarer Verdenssun­dhedsorgan­isationen (WHO) mod at bruge det sukkerfrie alternativ som en måde at leve sundere på.

Det undrer Per Bendix Jeppesen, der er lektor og ph.d. ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universite­t.

»Jeg forstår ikke, hvorfor WHO melder så klart ud med en advarsel. Det er alt for konsekvent,« siger forskeren.

WHO’s retningsli­nje lyder konkret, at personer frarådes at indtage mad med sukkerstof­fer, hvis de forsøger at tabe sig. Det har nemlig ingen effekt på den lange bane, lyder det.

»Folk er nødt til at overveje andre måder at reducere sukkerindt­aget på, såsom at indtage mad med naturligt forekommen­de sukkerarte­r som frugt eller usødet mad og drikkevare­r,« udtaler Francesco Branca, der er WHO’s direktør for ernaering og fødevaresi­kkerhed.

Advarslen gaelder for alle personer, der ikke har diabetes, og omfatter alle typer af fremstille­de sødestoffe­r; både kunstige og naturlige.

Appetit på søde sager

Per Bendix Jeppesen er enig med WHO i, at der er sandsynlig­gjort visse negative effekter ved at faeste sin lid til, at man taber sig, hvis man blot udskifter den sukkerhold­ige cola med en cola-light.

Nogle studier tyder på, at selvom nogle vil opleve et umiddelbar­t vaegttab, holder det kun op til et halvt år, inden vaegten er tilbage. Andre tyder på, at indtag af light-produkter ikke stiller den søde tand, hvilket blot gør, at man får mere appetit på andre søde sager.

Men der er også studier, som modbeviser de resultater. Og det er netop det, der frustrerer Per Bendix Jeppesen ved WHO’s klare advarsel:

»Litteratur­en på området er vaevende og modstriden­de. Det er ikke så sort hvidt, som WHO gør det til.«

Per Bendix Jeppesen sidder selv med i den europaeisk­e forskergru­pper DNSG, der forsker i kost for diabetiker­e. Her har de lige faerdiggjo­rt kostanbefa­linger, som langt fra er lige så stringente.

»WHO negligerer helt, at produkter med sødestoffe­r kan vaere et godt supplement både for personer med diabetes og andre. For der er faerre eller ingen kalorier i, hvilket kan bidrage til at undgå for mange kalorier,« siger han.

WHO er også for unuanceret i sin advarsel, når den skaerer alle sødestoffe­r over én kam, mener han.

»For konsekvent«

Kunstige sødestoffe­r som aspartam, sakkarin og sukralose kan ifølge studier øge risikoen for eksempelvi­s hjertesygd­omme og slagtilfae­lde. De sender heller ikke insulin til hjernen, hvilket kan gøre, at man ikke opnår en følelse af at blive maet.

Men de samme negative konsekvens­er er langt fra påvist for naturlige sødestoffe­r, understreg­er Per Bendix Jeppesen:

»Jeg har arbejdet med naturlige sødestoffe­r i mange år, og jeg forstår simpelthen ikke, hvorfra WHO har belaeg for at fraråde dem også.«

Men det er WHO, vi taler om. Har de ikke styr på forskninge­n?

»De burde de have, men det her er for konsekvent. Det skaber en risiko for, at folk kan finde på af afskrive brugen af sukkerfrie produkter med sødestoffe­r, hvilket ellers kan vaere et godt redskab til at nedbringe sin sukkerindt­agelse.«

Har du et godt råd til danskerne, som måske sidder og er lidt forvirrede over, hvordan de skal forholde sig til den her melding?

»WHO har fuldstaend­ig ret i, at man ikke skal tro, at man taber sig, bare fordi man drikker light-sodavand. For det afhaenger af ens samlede kost. Men folk bør ikke vaere bange for at indtage produkter med sødestoffe­r. For det kan vaere et godt alternativ, så laenge man holder sin øvrige kost.«

WHO negligerer helt, at produkter med sødestoffe­r kan vaere et godt supplement både for personer med diabetes og andre. PER BENDIX JEPPESEN, LEKTOR, PH.D., INSTITUT FOR KLINISK MEDICIN, AARHUS UNIVERSITE­T

 ?? ?? Det er blandt andet sødestoffe­rne i light-sodavand, som WHO nu advarer mod at indtage, hvis man gerne vil vaere sund. Foto: Jens Christian Top/Ritzau Scanpix
Det er blandt andet sødestoffe­rne i light-sodavand, som WHO nu advarer mod at indtage, hvis man gerne vil vaere sund. Foto: Jens Christian Top/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark