Jyllands-Posten

Dansk kunstner fik angstanfal­d, da han blev kaldt paedofil og satanist – nu har udlandet opdaget ham

Da stormen begyndte at rase mod Onkel Reje, skete der samtidig noget for kunstneren Aske Kreilgaard. Igen.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

En tre en halv meter høj, nøgen mand med kvindebrys­ter, der ammer et barn.

Det var, hvad kunstneren Aske Kreilgaard skabte til museet Køn i anledning af Maendenes Internatio­nale Dag i 2021. En figur, der metaforisk skulle vise, at maend også kan give omsorg. Halvandet år senere er det samme skulptur, som ud af det blå har udløst trusler fra udlandet mod både museet og kunstneren.

»Jeg modtog pludselig en storm af hadbeskede­r fra udlandet, hvor jeg blev beskyldt for at vaere paedofil og satanist, og jeg kunne se, at nyheden havde spredt sig til højreorien­terede medier og fora verden over,« fortaeller Aske Kreilgaard, som undrer sig over timingen.

Den nye bølge kom således i april, omtrent samtidig med at tv-figuren Onkel Reje, alias Mads Geertsen, begyndte at modtage trusler. Det fik for to uger siden DR til at meddele, at Geertsen måtte sygemelde sig pga. »angreb fra en gruppe konspirati­onsteoreti­kere«. Også her lød det beskyldnin­gerne på paedofili og satanisme.

»Der begynder at tegne sig konturerne af en tendens og et forsøg på karaktermo­rd. Det er det, Onkel Reje er ude for lige nu, men han er heldigvis så populaer, at folk nu er ved at få øjnene op for, hvor absurd og modbydelig debatten kan vaere,« konstatere­r Aske Kreilgaard om Geertsen, som har fået støtte fra adskillige sider.

Skaermer medarbejde­re

Hos museet Køn bekraefter man, at de hadske beskeder også ramte lokalerne i Aarhus. Samtidig bemaerker man, at den negative omtale af vaerket ”Agape”, der på graesk betyder ubetinget kaerlighed, bliver kaedet sammen med museets navneskift­e. I begyndelse­n af 2021 skiftede museets således navn fra Kvindemuse­et til Køn – Gender Museum Denmark. En beslutning, som 4.000 underskrev en protest imod.

»Internatio­nale internetde­battører (kritiserer), at ”Agape” har paedofile undertoner, er kvindefjen­dsk, og at museets navneskift­e (…) er et udtryk for kvindehad og for et ønske om at udslette kvindekønn­et. Museet har siden modtaget et stort antal kritiske opkald, mails og kommentare­r på egne SoMeplatfo­rme,« lyder det i en pressemedd­elelse.

Museet understreg­er, at man tager trusler alvorligt og har indsendt materialet til politiet. Dog er der ikke indgivet en anmeldelse, da truslerne ikke har vaeret konkrete. I stedet har man installere­t videooverv­ågning på museet.

»Vi er desuden løbende i dialog med kunstneren bag ”Agape”, og der skal ikke herske tvivl om, at vi bakker op om Aske Kreilgaard og den konstrukti­ve dialog, som han har ønsket at skabe med vaerket.«

For Aske Kreilgaard er det langtfra første tur i manegen. Allerede mens skulpturen var under opførsel i november 2021, skrev debattør Eva Selsing i Berlingske, at den var »venstrerad­ikal« og »radikalfem­inistisk propaganda«. Nogle laeste den ind i debatten om øremaerket barsel til maend, andre så den som et transvaerk.

»Det var voldsomt, men håndterbar­t, for jeg havde taenkt, at nogle nok ville blive sure,« siger kunstneren.

Fik angstanfal­d

Men da den blev indviet i februar, åbnede sluserne sig. I et debatindla­eg i Kristeligt Dagblad kaldte billedhugg­eren Suste Bonnén ”Agape” for »den paedofiles drøm«, og snart lød enslydende beskyldnin­ger på de sociale medier og i Aske Kreilgaard­s indbakke. Ordet satanist dukkede også op, og i antifemini­stiske fora kaldte maend figuren for et symbol på feminiseri­ng af manden. Nogle feminister mente omvendt, at den var en udslettels­e af kvinden.

»Det var så perfidt. Paedofil er jo det vaerste, man kan kalde en mand. Det er et karaktermo­rd, og når ens navn saettes i forbindels­e med det, og folk skriver personlige beskeder til en, så … jeg fik en følelse af klaustrofo­bi.«

På en ferie med sin davaerende kaereste begyndte medierne også at ringe.

»Jeg skulle tage stilling til, om jeg var paedofil. Dér fik jeg et angstanfal­d. Jeg burde have sygemeldt mig som Mads Geertsen, men det kunne jeg ikke som selvstaend­ig,« siger Aske Kreilgaard, der påpeger, at han »ikke har en stor organisati­on som DR i ryggen«.

Et år efter er den så gal igen. Aske Kreilgaard mener, at der er tale om en form for censur, når angrebene vaelter ind på naermest koordinere­t vis.

»Det er mobbende, hetzende, truende og en udskamning. Man forsøger at true mig til tavshed. Jeg vil da taenke to gange over det, før jeg traeder ind i en debat fremover, og jeg ved, at nogle slet ikke vil deltage laengere.«

Kunstneren understreg­er, at han ikke lavede skulpturen for at provokere.

»Men jeg tror, at man skal se det, som hvis et homoseksue­lt par holder hånd i Rusland. De gør det jo ikke for at provokere, men af kaerlighed. De er dog nok helt klar over, at der er en masse russere, der vil blive provokeret af det. Jeg gjorde det heller ikke for at provokere, men var klar over, at den kunne blive inddraget i køns- og identitets­debatten. Jeg er dog kun glad, hvis der også er kønsminori­teter, der kan føle sig repraesent­eret ved den.«

”Agape” er blevet doneret til museet Køn, hvor den stadig kan ses.

»”Agape” er en skulptur, der saetter spørgsmåls­tegn ved, hvad en moderne mand skal vaere og kunne, da der er mange måder at vaere mand på i dag. ”Agape” har givet gode refleksion­er og nuancerede samtaler med museets gaester,« udtaler bestyrelse­sformand Merete Andersen.

 ?? ?? Aske Kreilgaard faerdiggjo­rde i 2021 skulpturen ”Agape” på museet Køn. Skulpturen har provokeret i både Danmark og nu også udlandet.
Arkivfoto: Mads Lyhne
Aske Kreilgaard faerdiggjo­rde i 2021 skulpturen ”Agape” på museet Køn. Skulpturen har provokeret i både Danmark og nu også udlandet. Arkivfoto: Mads Lyhne

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark