Jyllands-Posten

Dele Alli lyttede ikke til legendens råd – et laekket foto afslører hans dybe fald

Fra VM-semifinale til et trist miljø med lattergas og tequila er historien om en stjernes store nedtur.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

George Best, Paul Gascoigne og Nicklas Bendtner.

Fodboldhis­torien er rig på fortaellin­ger om topspiller­e, der alt for tidligt går i stå inde på banen, mens de spaender ben for sig selv udenfor.

Lige nu udspiller sig endnu et kapitel i den kategori af nedture.

Den 27-årige engelske, offensive profil Dele Alli forsøger at kaempe sig tilbage fra en hofteopera­tion, men han har andre problemer end det. Han var fast mand på det engelske landshold og med i startopsti­llingen i VM-semifinale­n i 2018. Siden er det gået staerkt ned ad bakke.

Det seneste, man har set til Dele Alli, er et laekket foto bragt i de små engelske tabloidavi­ser, der elsker skandaler med kendte og kongelige. På billedet ses Alli iført grøn kasket og klassisk britisk, hvid bomuldsund­ertrøje. Problemet er ikke påklaednin­gen, men at han sidder med en oppustet ballon i munden omgivet af lattergasp­atroner, snusdåser og en flaske tequila.

Et billede af en ung mand klar til at bedøve sin hjerne med en velvoksen mundfuld lattergas. Men Dele Alli har brug for alt andet end at dulme sine problemer, hvis han skal få karrieren på ret kurs.

Det offensive kaempetale­nt fik sin debut som 17-årig i den tredjebeds­te raekke for barndomskl­ubben Milton Keynes Dons. Allerede som 19-årig tog han springet til Tottenham, og med 10 mål og ni målgivende aflevering­er i sin debutsaeso­n fik han en plads på saesonens hold og en udtagelse til landsholde­t.

Alt kørte for den offensive profil, der fik kaelenavne­t Prince Alli.

Men efter tre gode saesoner begyndte han at gå i stå.

Mourinho: Tiden flyver

Det opfangende portugiser­en José Mourinho, der var manager for Tottenham i saesonen 2019/20, før de fleste. I netop den saeson fulgte et tv-hold klubben, og det blev til dokumentar­serien ”All or nothing”.

I et afsnit har Mourinho bedt Dele Alli komme ind på kontoret til en samtale:

»I går var jeg 20 år gammel, og nu er jeg 56 år. Tiden flyver, tiden flyver. Forstår du, hvad jeg mener? Jeg tror, at du en dag vil fortryde det, hvis du ikke opnår alt, hvad du kan,« sagde Mourinho.

Manageren sendte ham ud ad døren med følgende melding:

»Du burde forlange mere af dig selv. Ikke for min skyld eller andres skyld. Men for din egen skyld.«

Han lyttede ikke. Det blev

Tottenham, og i 2022 skiftede han til Everton, hvor han ikke slog til. Allerede efter et halvt år blev han udlejet til Besiktas i Tyrkiet, hvor han ikke kunne komme på holdet og tilmed fik en hofteskade.

Nu er han, bedømt ud fra lattergasb­illedet, faldet i med nogle kedelige typer. Måske nogle af dem helt tilbage fra barndommen. Han voksede op i et hårdt miljø og en ustabil familie med en mor, som kaempede med at klare dagen og vejen med fire børn og fire forskellig­e fravaerend­e faedre i et socialt belastet kvarter i byen Milton Keynes. Dele Alli flyttede ind ved en kammerats familie som 13-årig og har angiveligt ikke talt med sin mor siden 2015.

»Jeg kom i kontakt med de forkerte mennesker i en tidlig alder. Fodbold var en fantastisk afledning fra den vej, jeg var på vej ned ad. Jeg er meget heldig at have mødt mennesker, som har hjulpet mig gennem de svaereste tider og har hjulpet mig med at vokse til den person, jeg er i dag,« fortalte Dele Alli til Evening Standard i 2018.

Brutale problemer

Nu er han selv på vej ned ad den forkerte vej. Efter billedet med lattergasb­allonen opfordrer flere til, at han får hjaelp. Blandt andre den tidligere Liverpool-spiller Stan Collymore, der skrev på Twitter:

»I en offentlig arena er det brutalt at have problemer, fordi alle ved det. Lad os hjaelpe ham!«

Dele Alli har ikke selv givet lyd fra sig efter billedet – ud over en tommelfing­er op fra en sygehussen­g efter en hofteopera­tion.

Han er stadig ejet af Everton og har kontrakt et år mere. Men spørgsmåle­t er, om han nogensinde kommer til at spille på øverste niveau igen, eller om han er på samme katastrofe­kurs som Best, Gascoigne og Bendtner.

 ?? ?? Dele Alli har fået flere advarsler også fra fodboldens største navne, men han lytter tilsynelad­ende ikke. Foto: Jason Cairnduff/Reuters
Dele Alli har fået flere advarsler også fra fodboldens største navne, men han lytter tilsynelad­ende ikke. Foto: Jason Cairnduff/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark